Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 236 / 19 / 7
Wszystkie nootropy opisywane są jako złote substancje - dające dużo profitów, a nie mające prawie żadnych poważnych skutków ubocznych. Ale czy na pewno? Są stosunkowo nowe zatem trudno mówić o jakichkolwiek skutkach długofalowych ich stosowania. Ponadto do tej pory nie znamy dokładnego mechanizmu ich działania. Osobiście średnio ufam nootropom i w zasadzie każdym nie całkowicie przebadanym substancją, tym bardziej jeśli miałbym je przyjmować regularnie. A jak historia uczy, nie wszystkie ogólnodostępne i na dane czasy legalne, sprzedawane jako niegroźne, i wykorzystywane w medycynie substancje okazywały się zdrowe. Wręcz przeciwnie.

Zawsze coś kosztem czegoś, bierzesz sobie teraz noopept i fajnie jest ale nigdy nie wiesz czy na stare lata nie dostaniesz od tego Alzheimera. Nic nie bierze się z niczego, być może właśnie wykorzystujesz "energię" mózgu która była zostawiona na przyszłość? To jak z emeryturą, wypłacisz sobie całą od razu, albo będziesz odbierał w ratach.

Dyskusja na temat niebezpieczeństw, skutków ubocznych nootropów, dzielenie się własnymi doświadczeniami jak i publikacjami naukowymi mile widziane. Chciałbym rozwiać tutaj wszelkie wątpliwości.
Uwaga! Użytkownik chujkurwa jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 561 / 39 / 0
Jednak jest roznica pomiedzy substancjami takimi jak stimy a nootropy
Wiec jak cos wole zaufac tym drugim... zreszta słowo "nootrop" mówi dużo o danym środku *(chodzi o BDNF) :cool:
Przeczytaj sobie definicje na wiki ;-)
Jako fan etylofenidatu pisze szczerze ze gruba nootropow jest na pewno zdrowsza

edit : widze ze najaktywniejszy jestes w temacie opio i benzo ... no kurwa opiowrak bedzie mi mowil co jest zdrowe beka ... top kek %-D
  • 1521 / 73 / 0
Nootropy uzywa sie do objawowego leczenia Alzheimera, także kulą w płot. Co więcej działają neuroprotekcyjnie.
tekst powyżej =/= prawda
  • 236 / 19 / 7
Zalek33 pisze:
Jednak jest roznica pomiedzy substancjami takimi jak stimy a nootropy
Wiec jak cos wole zaufac tym drugim... zreszta słowo "nootrop" mówi dużo o danym środku :cool:
Przeczytaj sobie definicje na wiki ;-)

edit : widze ze najaktywniejszy jestes w temacie opio i benzo ... no kurwa opiowrak bedzie mi mowil co jest zdrowe beka ... top kek %-D
Teraz to mnie wkurwiłeś, wszedł na mój profil i już myśli, że zna historię mojego życia i może mi opiowraczenie wypominać. Przestań mi implikować rzeczy o których nie masz pojęcia. I przestań odbierać to personalnie i traktować mój post jako jakiś atak na twoje noopepty bo zachowujesz się jak ostatni seba pierwotniak który właśnie w bardzo prymitywny sposób redukuje swój dysonans poznawczy. Wpis podał wątpliwością magiczne działanie nootropów i miał na celu uzyskanie jak najwięcej informacji na temat ich szkodliwości, nic kurwa poza tym.

I śmiem twierdzić, że zaczerpnąłem trochę więcej informacji o tym o czym piszę, w przeciwieństwie do twojego "no hehe, lepsze od stymulantów więc czyste zdrówko, nakurwiame!" i przeczytania definicji notroopów na wikipedii.

Idź lepiej wpierdalać swoje garniery zamiast udzielać się w poważnych dyskusjach których nie rozumiesz.

edyt: Za to widzę, że ty najaktywniejszy jesteś w sekcji etylofenidat, kokaina i inne stymulanty, fajnie sobie czasem przyjebać krechala w nochala, C'NIE SEBA? Jakiś ketonowy zwierzak będzie mnie pouczał w kwesti zdrowia i nauki, no kurwa top bk.
Uwaga! Użytkownik chujkurwa jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 361 / 12 / 0
chujkurwa pisze:
Wszystkie nootropy opisywane są jako
Nie wiem kto, gdzie i jak opisuje nootropy, ale żeby coś było nootropem na pewno nie może być szkodliwe. Musi spełniać do tego kilka innych, fajnych kryteriów. Nie sugeruj się też tym, że jeśli coś działa w jakiś tam sposób niby-nootropowo (np. amfa) to nim (nootropem) jest. Choć z drugiej strony niskie dawki MPH wręcz naprawiają mózgi dzieci z ADHD (czytałem takie badania ostatnio) bez trwałych efektów ubocznych - więc zaczyna się lekka filozofia powoli robić w mojej odpowiedzi %-D.

Wracając na ziemię, to wszystko poza dużymi dawkami i sunifiramem jest raczej nieszkodliwe, choć pewnie nie dla wszystkich. A Ci nieliczni pewnie krzyczą najgłośniej.. Reszta wspomagając się noopami zarobiła gruby hajs i nie ma czasu na forum, tylko na jachcie wali koks i rucha dziwki %-D.

Więc: traktujmy noopy jako dodatek do całej reszty, magii tu żadnej nie ma, ale szkodliwości też nie.

PS O długoletnich testach i mechanizmach działania było dużo w tym dziale, szczególnie w temacie o piracetamie i noopepcie, więc nie będę komentował.
PS 2 Odpisałem Ci poważnie mimo tego trolowania o alzheimerze od noopa i magicznej energii kumulowanej na później. Peace.
Uwaga! Użytkownik 666 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1521 / 73 / 0
@666 ADHD to wałek firm farmaceutycznych, spróbuj dojść do źródeł to się przekonasz ;)

A ze bachor ruchliwy i źle sie zachowuje to inna kwestia. Kwestia wychowania. Może damy mordercom candyflipa? Jednemu potrzebna terapia, drugiemu wpierdol, a trzeci nadaje się tylko do utylizacji.

Każdy jest na swój sposób pierdolnięty.
tekst powyżej =/= prawda
  • 361 / 12 / 0
Ja mówię o prawdziwym ADHD, które ma faktycznie może z promil tych zdiagnozowanych. ADHD naprawdę istnieje, skany mózgu nie kłamią.

PS chujkurwa, zalek33 akurat ma ogromną wiedzę o noopach, żywieniu i tematach o dopingu mózgu, czy walki z depresją. Czytałem, te tematy mają po 300, 400 stron i wiele różnych perspektyw tam się przewinęło, jakaś większa ignorancja nam nie grozi. Co do etylofenidatu, to pisał w tym temacie, ale głównie o mikrodawkach i BHP jego zażywania - nie o ćpaniu. Etylofenidat (EPH) jest NDRI i jako homolog MPH dopuszczonego przez FDA dla milionów dzieci w Stanach, naprawdę nie wyrządzi szkód ;). Można nawet pisać o neuroprotekcyjności NDRI, no i on i np. ja łączymy je jeszcze ze zdrowymi ziółkami i mocnymi antyoksydantami, dietą i wysiłkiem fizycznym. Plan jest by być lepszym i zdrowszym, nie na odwrót %-D.
Satif pisze:
@666 ADHD to wałek firm farmaceutycznych, spróbuj dojść do źródeł to się przekonasz ;)

A ze bachor ruchliwy i źle sie zachowuje to inna kwestia. Kwestia wychowania. Może damy mordercom candyflipa? Jednemu potrzebna terapia, drugiemu wpierdol, a trzeci nadaje się tylko do utylizacji.

Każdy jest na swój sposób pierdolnięty.
Nie wiem za bardzo o czym chcesz dyskutować w tej chwili, czy o libertariańskiej (anty)psychiatri, czy o determinizmie genetycznym %-D. Chyba lekki off topic się robi.. Np. są pewne substancje, które pomagają dzieciom, które wybitnie niewłaściwie rozkojarzone robią piekło wszystkim wokół, więc...
chujkurwa pisze:
Jakiś ketonowy zwierzak będzie mnie pouczał w kwesti zdrowia i nauki, no kurwa top bk.
EPH to nie keton... Faktem natomiast jest to, że beta-ketony to straszny syf.
Uwaga! Użytkownik 666 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 236 / 19 / 7
666 pisze:
Co do etylofenidatu, to pisał w tym temacie, ale głównie o mikrodawkach i BHP jego zażywania - nie o ćpaniu.
chujkurwa pisze:
Jakiś ketonowy zwierzak będzie mnie pouczał w kwesti zdrowia i nauki, no kurwa top bk.
EPH to nie keton... Faktem natomiast jest to, że beta-ketony to straszny syf.
Wiem, że nie jest i chuj mnie obchodzi o czym tam pisał, skoro on po samym sprawdzeniu w jakim temacie jestem najaktywniejszy implikuje mi bycie opiatowym wrakiem to i ja mogę twierdzić, że jest pierdolonym zwierzęciem na stimach. Po prostu wytkam mu jego bezmyślność na zasadzie kontrastu. Może zrozumie.
  • 361 / 12 / 0
Spokojnie, bo sam zaraz zacznę myśleć, że chyba jesteś na skręcie.. %-D. Tak, zalek33 popełnił jeden z podstawowych błędów poznawczych, a kiedy kliknął i zobaczył co lubisz, to może i chciał coś odpisać i tłumaczyć, ale wybrał pogardę, heh. Ja wiem o co ci chodzi, stawiasz dość poważne pytanie, jednak w paru zdaniach pojawiły się błędne i niezbyt mądre twierdzenia i chyba nawet założenia ;).
  • 8103 / 907 / 0
Ja zamierzam poprosic lekarza o jakis lek nootropowy, czy na te leki rosnie tolerka i czy mozna mieszac z benzo i neurolptykami.Chce isc do szkoly ale mam zerowa pamiec po benzo, licze ze lek nootrpowy rozwiaze ten problem.
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Musk zażywał narkotyki w Białym Domu? Trump "ma nadzieję, że nie"

Donald Trump, komentując doniesienia "New York Timesa", wyraził nadzieję, że Elon Musk nie zażywał narkotyków w Białym Domu. Amerykański przywódca zdradził także, co zrobi z zakupioną od miliardera teslą. Od momentu odejścia Muska z administracji pomiędzy prezydentem a jego byłym doradcą trwa spór.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.

Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.