swego czasu handlowałem RC oraz pewną ilością GBL. Sprzedaż prowadziłem międzynarodowo. Wysyłałem zarówno do Polski jak i innych krajów min. USA, Niemcy, Szwecja, Norwegia, Canada, Australia itd. (wszędzie) . Często sprzedawana substancja była nielegalna w kraju docelowym.
Czy jest na forum osoba znająca się dobrze na prawie i potrafiąca odpowiedzieć na pytanie dotyczące mego bezpieczeństwa w poruszaniu się między państwami?
Czy mogę spokojnie jeździć /latać do innych krajów? Czy mogę gdzieś być notowany przez co np. zatrzymany? Sprzedaż prowadziłem jako przedsiębiorca, formalnie.
Domyślam się, że USA lepiej omijać szerokim łukiem ze względu na to jak potraktowano pewnego Polaka który handlował GBL i pojechał do USA (http://polscott24.com/polak-skazany-na-20-lat-usa/)
Czy taki kraj jak USA może zatrzymać mnie na granicach innego kraju? Jakieś szczególne pomysły na które powinienem przede wszystkim uważać, zwrócić uwagę? (przypomina mi się jeden przypadek szczególny polskiego reżysera Romana Polańskiego którego zatrzymano na lotnisku w Szwajcarii i wywieziono do USA (http://kultura.newsweek.pl/roman-polans ... 1,1,1.html)
Czy też wykluczając USA mogę sobie spokojnie podróżować? Jak to jest?
Jest coś jak międzynarodowa baza w której mogę widnieć i przykładowo przy rutynowej kontroli w innym kraju być sprawdzony i w wyniku czego np. zatrzymany?
Myślę, że wiecie o co mi chodzi i bardziej szczegółowo nie muszę opisywać. Szczerze to mocno obawiam się wyjeżdżać z kraju dlatego proszę o pomoc, wyjaśnienie, naświetlenie ew. gdzie mogę takiej rzeczy dowiedzieć się na 100% , w kancelarii u prawnika?
Wszystko tak naprawdę zależy od skali. Ile tzkich presyłęk zatrzymano , kilka-kilkanaście czy w mozę raczej dziesiątki lub setki. USA przynajmnmiej na pocztatku z tegop co pamiętam, po zatrzymaniu informowało listownie nadawcę o takim wydarzeniu podobnie nasz władzę.
JA tylko nie rozumiem po co było wysyłać nielegalne suybstancje podajac realne danhe nadawcy? Przecież to nieracjonalne.
W EU napewno mniej, ale takie kraje jak Brazylia, Australia, Nowa Zelandia, USA są naprawde skuteczne w wyłapywaniu paczek z taka zawartoscia.
Ciekawi mnie tez podejscie krajów skandynawskich...Norwergii, Szwecji. Finlandii.
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?
Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.
Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?
W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.
CBŚP i Policja Ukrainy rozbiły międzynarodową siatkę producentów narkotyków syntetycznych
36 zlikwidowanych laboratoriów, setki przeszukań i tony zabezpieczonych substancji – to bilans skoordynowanej operacji przeprowadzonej przez Centralne Biuro Śledcze Policji oraz Policję Ukrainy przy wsparciu Europolu. To jedno z największych uderzeń w podziemie syntetycznych narkotyków w Europie Wschodniej.