ODPOWIEDZ
  • 35 / / 0
Witam mam zamiar zbudować boxa z płyty wiórowej o wymiarach 80x80x150, planuje ściany wewnątrz obić mylarem, do tego jakieś wiatraki komputerowe. Chcę też zastosować lampę hps 250 W.
1.Ile roślinek mogę tam upchnąć i jakie odmiany będą odpowiednie?
2.Czy warto kupować markową ziemię?
3.Jakie zastosować nawozy? do tej pory podczas 1 uprawy out stosowałem biohomusa na weg i planton K na flo.
4. Ile razy w tygodniu minimalnie można podlewać moje pomidorki, lub co zrobić żeby robić to jak najrzadziej ? W domu jestem w weekendy, a w tygodniu to różnie.
  • 488 / 13 / 2
Tyle ile się zmieści, kup donice i zobacz ile Ci wejdzie. Jeśli nie martwisz się o przypał to spokojnie możesz wrzucić tam 5-6 plantów, ale wtedy radziłbym Ci zainwestować w 400 w, i dobrą wentylację, dwa otwory wlotowe, jeden wylotowy i jeden pasywny (zerżnięte od userki z forum, ale na pewno sprawdzone).

Szczerze to wątpie czy markowa ziemia zaowocuje większymi zbiorami, bo w takich ziemiach jest tylko lepsza i bardziej dokładna mieszanka składników odżywczych które i tak dostarczysz w nawozach.

Z nawozów to ci mogę polecić Canna Boost, ale Biohumus jest bardzo często używany z powodzeniem.

Co 3 dni możesz podlewać, na początku od kiełka łyżkę stołową wody, potem wiadomo więcej, ale tak by nie zalać i nie zadusić planta bo Ci zmarnieje.

Chyba tyle.
  • 194 / 12 / 0
1.Ile roślinek mogę tam upchnąć i jakie odmiany będą odpowiednie?
Osobiście wsadziłbym tam 4 planty + LST i FIM.
2.Czy warto kupować markową ziemię?
Na początek nie warto, kup dobrą ziemię kwiatową około 6,0-6,5 PH. Do tego dokup keramzyt i dolomit, żeby zadbać o odpowiednie PH i wilgotność ziemi.
3.Jakie zastosować nawozy?
Na początek polecam Biohumus przez pierwsze 10 dni, potem Substral z ogrodniczego na vega (dużo azotu), następnie Substral na flo (brak azotu, dużo fosforu i potasu) + Canna pk13/14, a na sam koniec Ripen. Dla początkującego nie trzeba nic więcej, pamiętaj o odpowiednim wypłukaniu Ripenu, bo długo pozostaje w roślinie (10 dni przelewania powinno wystarczyć).

Nie myśl o 400W jeśli chcesz tam włożyć tylko wentylatory komputerowe, usmażysz planty jeszcze na vegu. Przy 250W już będziesz miał duży problem. Jeśli nie przeszkadza Ci hałas, to kup jeden wiatrak łazienkowy i umieść go na dole jak wpierdalający powietrze do boxa, na górze dwa, trzy komputerowe, wypychające powietrze z boxa, a w środku jeden mieszający powietrze. Pamiętaj o odpowiedniej wilgotności - jedna dobrze zmoczona szmata pod HPS powinna wystarczyć. Od razu kup termometr i pilnuj celsjuszy, jak dojdzie do 30 stopni, to możesz mieć przejebane na flo. Pozdrawiam i powodzenia, bez przypału! ;-)
  • 35 / / 0
Dzięki za rady, dam HPS 250 bo już zamówiony, a co do tego substrala na vega to jak on się nazywa? bo chcę przez neta zamówić ale nie mogę znaleźć bo na flo to burza kwiatów ? A i boxik jednak ciut mniejszy 70x70 bo mi bym drzwi nie mógł do łazienki otwierać xD a i chyba dam biała matową farbę zamiast mylaru bo mi się fundusze kończą;p może później dokupię, doniczki 10 L wystarczą? czy dać jak najwieksze?
  • 36 / / 0
a jakie rośliny będziesz sadził zwykłe cy af ?
Uwaga! Użytkownik deprim nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 35 / / 0
Zwykłe, bo z af to raczej dużo nie wyciągnę ;p Miał ktoś styczność z nawozem "Compo Nawóz do kwiatów z guano" ? cena około 20 zł gość w ogrodniczym strasznie zachwalał:
Niezwykle łagodny, najwyższej jakości nawóz do odżywiania kwitnących roślin (azalii, orchidei, pelargonii, surfinii, begonii, petunii, fiołków) uprawianych w doniczkach, skrzynkach, na tarasach i balkonach. Wysokowartościowe substancje odżywcze, dodatek oryginalnego guano ptaków morskich oraz mikroelementy aktywują wzrost i bujny rozwój. Wzmacniają kwitnienie roślin i nadają im atrakcyjny, zdrowy wygląd.
Zawartość składników pokarmowych: NPK 4-5-6 + mikroelementy.
Opakowanie 1 l wystarcza na 75 l roztworu.
  • 194 / 12 / 0
artikooo pisze:
a co do tego substrala na vega to jak on się nazywa? bo chcę przez neta zamówić ale nie mogę znaleźć bo na flo to burza kwiatów ? A i boxik jednak ciut mniejszy 70x70 bo mi bym drzwi nie mógł do łazienki otwierać xD a i chyba dam biała matową farbę zamiast mylaru bo mi się fundusze kończą;p może później dokupię, doniczki 10 L wystarczą? czy dać jak najwieksze?
Tak, na flo to "Burza Kwiatów" najlepiej do pelargonii, a na vega "Magiczna Siła" interwencyjny do ogrodu. Jak nie znajdziesz Substralu, to bardzo dobre są także produkty firmy Planton (K i S). Polecam do tego na flo Cannę PK 13/14, działa zajebiście, no i na pewno warto mieć Ripen. Zwiększa plony (dużo) i w razie chorób, pomaga podnieść się roślinie.

10L donice spokojnie wystarczą, możesz od razu wrzucić tam kiełki, żeby potem nie pierdolić się z przesadzaniem. Pamiętaj o dolomicie i keramzycie, przy zwykłej ziemi kwiatowej, są bardzo ważne. Pozdrawiam.
  • 34 / / 0
Jeżeli masz na to czas to polecam zaszczepić korzenie grzybem - mikoryza.
  • 35 / / 0
Mikoryza już kupiona :) w weekend składam boxa do kupy i zobaczymy jak temperatura się utrzymuję, jeszcze mam jeden dylemat:D jaką odmianę wybrać:P napewno to będą zwykłe roślinki nie automaty :P zależy mi na tym żeby było proste w uprawie (bo jestem początkujacym growerem:D) i dały przyzwoity plon:P
  • 194 / 12 / 0
Z mojego doświadczenia mogę Ci polecić: Big Banga i The Church od Greenhouse (bardzo dobre odmiany, duży plon, łatwe w uprawie, tanie nasiona), PowerPlanta i Euforię od Dutch Passion (świetna faza, duże plony, stabline odmiany, ale trochę drogie pestki) i Grapefruit od FemaleSeeds (super smak, stabliny, szybko dochodzi, tylko potrafi czasami wystrzelić w górę). Nie bierz się na początku za wszelkie sativy i nowe, niesprawdzone odmiany. AK-47 i WW też są w porządku, ale trochę więcej uwagi trzeba im poświęcić. Jak posadzisz różne odmiany to pilnuj wysokości, no i licz się z tym, że mogą nie dojść w tym samym czasie. Pozdro ;-)
ODPOWIEDZ
Newsy
Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą

Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.

Nowy gatunek grzyba produkującego alkaloidy sporyszu zidentyfikowany na WVU

Studentka mikrobiologii z Uniwersytetu Zachodniej Wirginii (WVU) dokonała przełomowego odkrycia, które może zrewolucjonizować rozwój farmaceutyków. Corinne Hazel, stypendystka programu Goldwater i specjalistka mikrobiologii środowiskowej, zidentyfikowała nieznany wcześniej gatunek grzyba, który produkuje związki chemiczne o działaniu zbliżonym do LSD – substancji wykorzystywanej w terapii depresji, zespołu stresu pourazowego (PTSD) i uzależnień.

Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.