Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 62, 62b, lub 64 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 189 / 3 / 0
Witam
Zostałem zatrzymany przez policję, podczas przeszukania na ulicy znaleziono przy mnie około 5g marihuany.
Na komendzie przyznałem się do posiadania marihuany, podczas wstępnego przesłuchania odmówiłem odpowiedzi gdzie kupiłem i od kogo.
Gdy byłem na komisariacie, do domu przyjechała policja w celu przeszukania. Podczas przeszukania w domu nic nie znaleziono.

Pierwsza nieścisłość, posiadana marihuana była kupiona od growera nie była jeszcze nawet wysuszona, gdyby to był susz na pewno ważył by co najmniej połowę mniej. Czy powinienem pójść na komendę gdzie mnie zatrzymano, aby złożyć jakiś wniosek w tej sprawie? że znaleziony "susz koloru brunatno-zielonego" nie był suchy i wpłynęło to na większą wagę zatrzymanej substancji?

Jak duże jest prawdopodobieństwo ze zostaną sprawdzone bilingi i smsy? (na pewno mam trochę przypałowych smsów- moja głupota ale czasu nie cofnę)

Dodatkowo napisze że
-do tej pory nie byłem karany
-jestem uzależniony od silniejszych substancji leków opiatowych typu morfina, leczę się z tego uzależnienia chodzę na mitingi AN, na spotkania do terapeuty, byłem dwa razy na detoksie (które niestety za bardzo mi nie pomogły bo warunki jakie tam panują w ogóle nie sprzyjają leczeniu, wręcz odwrotnie)
-Byłem także hospitalizowany kilkakrotnie z powodu przedawkowania opiatów.
-Marihuanę kupiłem w celu złagodzenia skutków odstawianych od środków opiatowych (tak też napisałem w oświadczeniu podczas przesłuchania. Dodatkowo w tym oświadczeniu napisałem że kupiłem ją wyłącznie na własny użytek)
-Leczę się także na depresje u psychiatry, w sumie nawet nie jednego

Czy uzależnienie i jego leczenie oraz leczenie choroby depresji mogą być uznane za okoliczności łagodzącą?

Czy dokumentacje o mojej chorobie mam zbierać i zanosić do prokuratury jak najszybciej czy dopiero gdy dostane informację ze toczy się względem mnie jakies postępowanie karne?

Czy przy tej sprawie warto wynajmować adwokata? ile kosztowała by taka usługa (niestetu u mnie w rodzinie z pieniedzmi się nie przelewa) ale gdyby miało to znacznie pomóc w sprawie to mógłbym poprosić o pomoc finansowa rodziców i wynająć adwokata.

Jakie konsekwencje mogą mnie czekać? Jest szansa na grzywnę, prace społeczne czy nawet umorzenie sprawy?
Czy ktoś był w podobnej sytuacji? będę wdzięczny za jakiekolwiek porady i za pomoc w przebrnięciu przez tą sprawę.
Będę dziś czytał na forum wszelkie wątki dotyczące tego typu spraw.
  • 222 / / 0
Moim (i niektórych sędziów) zdaniem posiadanie takiej ilości marihuany nie powinno być karane- Często odstępują od kary pozbawinia wolności, a dodatkowo na twoją korzyść jest fakt, że nigdy nie byłeś karany. Dodatkowym elementem łagodzącym jest twoje uzależnienie, nad którym podjąłeś działania, a marihuana ma właściwości lecznicze (jednak musisz mieć na to dowody). W takim przypadku przewiduję że będziesz miał jakiś nadzór i "zawiasy" na 2 lata, a w najlepszym przypadku grzywna i umorzenie dalszego postępowania karnego.

Mojego znajomego również złapali z 2g i ma nadzór i zawiasy, jednak nadzór jest taki że nadal pali i nie ma żadnych problemów.
Ostatnio zmieniony 03 sierpnia 2013 przez wdowa94, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 189 / 3 / 0
W tym momencie najbardziej mnie interesuje co zrobić z tm ze zostałem zatrzymany z mokrym świeżo ściętymi roślinami, a nie z suszem. Wiadomo roślina składa się z około 80% wody gdyby ta marihuana była wysuszona myślę że nie ważyła by więcej niż 2-2,5g nawet może jeszcze mniej. Wiadomo sąd będzie rozpatrywał sprawę za posiadanie 2g marihuany inaczej, a za ponad 5g inaczej. Zawsze im mniej zatrzymanego narkotyku tym lepiej.

Mam złożyć jakieś zażalenie że nie zostałem zatrzymany z suszem, tylko mokrą żywą rośliną? Jeśli tak to na komendzie czy u prokuratora? ta marihuana została zapakowana w kopertę i gdzieś wysłana, jeszcze nie wiem gdzie, może na jakąś ekspertyzę.
Może domagać się ponownego zważenia skonfiskowanego narkotyku? wiadomo ze do tego czasu odrobinę przeschnie i już będzie ważyła trochę mniej, wtedy składać zażalenie dlaczego przy kolejnym ważeniu jest różnica w wadze narkotyku?

Kolejne pytanie czy składać jakiś wniosek czy waga którą ważono marihuanę była legalizowana. Gdy przysłuchałem się rozmowie policjantów gdy wypełniali dokumenty to jeden do drugiego zapytał "to ile to ważyło? jakieś 5,8, nie kurwa 5,18 albo 5,20 kurwa nie pamietam, a to opakowanie? kurwa chyba jakieś 0,2g no to ile wpisujemy? dobra to te 5,18 marihany i 0,2 opakowanie" tak wyglądała ta ich rozmowa, czyli dokładnie po zważeniu sami nie wiedzieli ile to waży dokładnie...
Naprawdę nie wiem co w tej sprawie zrobić.

Co z adwokatem? wato go wynajmować? jaka jest szansa ze papuga coś pomoże? za 2 lata kończę studia inżynierskie gdybym dostał zawiasy przypuśćmy 3 na 5 lat to byłaby chujnia bo przez 3 lata po studiach nigdzie nie mógłbym po studiach znaleźć pracy, oprócz na czarno za marne grosze.
  • 3186 / 372 / 0
KochanekOpium pisze:
W tym momencie najbardziej mnie interesuje co zrobić z tm ze zostałem zatrzymany z mokrymy świeżo ściętymi roślinami, a nie z suszem.
Nic z tym nie zrobisz w tej chwili. Dla sądu wiążąca jest ekspertyza, która zostanie wykonana może za miesiąc a może za pół roku. Powinno być tam napisane czy to susz czy "materiał roślinny" i dokładna waga. Na tej podstawie będzie wyliczona liczba tzw porcji i to ma znaczenie a nie to czy mokre waży 5g a suche 2,5. Jak nie będziesz się zgadzał z jakimś fragmentem ekspertyzy to możesz to powiedzieć przed sądem, sędzia może to wziąść pod uwagę albo olać, zależy od niego.
KochanekOpium pisze:
Mam złożyć jakieś zażalenie że nie zostałem zatrzymany z suszem, tylko mokrą żywą rośliną?
Nie. Patrz wyzej.
KochanekOpium pisze:
Kolejne pytanie czy składać jakiś wniosek czy waga którą ważono marihuanę była legalizowana.
Nie. To bez znaczenia ile wyszło na posterunku, dla sądu liczy się waga podana w ekspertyzie.
KochanekOpium pisze:
Co z adwokatem? wato go wynajmować? jaka jest szansa ze papuga coś pomoże? za 2 lata kończę studia inżynierskie gdybym dostał zawiasy przypuśćmy 3 na 5 lat to byłaby chujnia bo przez 3 lata po studiach nigdzie nie mógłbym po studiach znaleźć pracy, oprócz na czarno za marne grosze.
Szansa zawsze jest ale to nie jest tak że jak weźmiesz nawet dobrego to na pewno ci załatwi umorzenie. Nie przejmuj się tak nawet w razie zawiasów, oświadczenie o niekaralności nie jest wszędzie wymagane. Adwokat bierze koło 1-1,5 tys za tego typu sprawę.
Jak duże jest prawdopodobieństwo ze zostaną sprawdzone bilingi i smsy
Przy takiej ilości i braku podejrzeń o dilerke bliskie zeru.
Czy uzależnienie i jego leczenie oraz leczenie choroby depresji mogą być uznane za okoliczności łagodzącą?
Różnie bywa, informacja o leczeniu może pomóc załatwić mniejszy wyrok ale to zależy od sędziego.
Czy dokumentacje o mojej chorobie mam zbierać i zanosić do prokuratury jak najszybciej czy dopiero gdy dostane informację ze toczy się względem mnie jakies postępowanie karne?
Jak się zacznie sprawa i zostaniesz przesłuchany w prokuraturze to tam możesz je złożyć.
Jakie konsekwencje mogą mnie czekać? Jest szansa na grzywnę, prace społeczne czy nawet umorzenie sprawy?
Większosć znanych mi spraw za posiadanie takich ilości kończyła się zawiasami (i/lub grzywną jeśli masz jakiś stały dochód). Umorzenia się zdarzają ale to już zależy na jakiego prokuratora/sędziego trafisz.
  • 189 / 3 / 0
Blu
dzięki za informacje i pomoc. Mam jeszcze kilka pytań.

-Jeśli chodzi o grzywnę gdyby nie było mnie na nią stań może ona być zamieniona na prace społeczne czy coś w tym rodzaju?

-Ponoć była ostatnio jakaś nowelizacja ustawy w której z tego co słyszałem prokurator może umorzyć postępowanie przy zatrzymaniu z niewielką ilością narkotyku. Trzeba spełnić jakieś warunki aby prokurator umorzył sprawę czy to zależy od jego humoru widzi-misię. Słyszałem ze bardziej to polega na tym że prokurator umarza sprawę jeśli się wyda osobą od której się kupiło to prawda?

- Czy jeśli nie wynajmę adwokata to podczas rozprawy zostanie mi przydzielony jakiś obrońca z urzędu?

- Kolejna sprawa czy jeśli zanim zaczęło by sie postępowanie, miałbym pecha i ponownie zostałbym zatrzymany za posiadanie jakiegoś narkotyku, to wtedy będę miał dwa wyroku gdzie jeden odwiesi drugi i już idę do paki? Niestety ale jestem uzalezniony od opiatów od wielu lat to oznacza ze codziennie przyjmuje jakiś narkotyk (teraz najczęściej metadon kupiony nielegalnie z racji ze nie mogę dostać się na program metadonowy) ale gdy pomyśle sobie że mogę trafić do puchy na kilka lat to nie wiem czy nie zaciskać dupy i zębów i nie robić detoksu cold turkey. Tylko nie wiem czy będę w stanie wytrzymać bo tolerancje mam w chuj wysoka potrzebuje około 60ml metadonu aby czuć się normalnie lub 40ml + 2-3 tabletki clonazepamu.

ehh kurwa zachciało się mi palić zioła nie kupowałem marihuany od jakichś 2 lat, bo nie przepadam za nią i szkoda mi na nią kasy. Tego dnia co zostałem zatrzymany pierwszy raz od jakichś 2 lat kupiłem marihuanę z racji ze to była naturka sativa prosto od growera, chciałem sprawdzić czy pomoże mi na rewolucje żołądkowe i brak apetytu podczas zmniejszania dawki metadonu i od razu kurewski pech zostałem zatrzymany. Do tej pory jakies 8 lat w nałogu opiatowym i żadnych problemów z policją. Co za niefart
  • 3186 / 372 / 0
KochanekOpium pisze:
Jeśli chodzi o grzywnę gdyby nie było mnie na nią stań może ona być zamieniona na prace społeczne czy coś w tym rodzaju?
Jak jesteś bezrobotny/na utrzymaniu rodziców to raczej nie dostaniesz grzywny ale nawet jak dostaniesz to bez obaw, możesz pisać wnioski o rozłorzenie na raty lub zamianę na prace społecznie użyteczne.
KochanekOpium pisze:
Ponoć była ostatnio jakaś nowelizacja ustawy w której z tego co słyszałem prokurator może umorzyć postępowanie przy zatrzymaniu z niewielką ilością narkotyku. Trzeba spełnić jakieś warunki aby prokurator umorzył sprawę czy to zależy od jego humoru widzi-misię. Słyszałem ze bardziej to polega na tym że prokurator umarza sprawę jeśli się wyda osobą od której się kupiło to prawda?
To nie prawda, wydanie dostawcy nic ci nie da. Umorzenie zależy od humoru prokuratora i ilości towaru ale 5g raczej się nie łapie na niewielką ilość.
KochanekOpium pisze:
Czy jeśli nie wynajmę adwokata to podczas rozprawy zostanie mi przydzielony jakiś obrońca z urzędu?
Tak lub też możesz sam się bronić.
KochanekOpium pisze:
Kolejna sprawa czy jeśli zanim zaczęło by sie postępowanie, miałbym pecha i ponownie zostałbym zatrzymany za posiadanie jakiegoś narkotyku, to wtedy będę miał dwa wyroku gdzie jeden odwiesi drugi i już idę do paki?
Nie. Dopiero po pierwszym prawomocnym skazaniu i drugiej wpadce podczas trwania tych zawiasów (też zakończonej skazaniem) mogą ci odwiesić ten pierwszy wyrok.
KochanekOpium pisze:
Niestety ale jestem uzalezniony od opiatów od wielu lat to oznacza ze codziennie przyjmuje jakiś narkotyk (teraz najczęściej metadon kupiony nielegalnie z racji ze nie mogę dostać się na program metadonowy) ale gdy pomyśle sobie że mogę trafić do puchy na kilka lat to nie wiem czy nie zaciskać dupy i zębów i nie robić detoksu cold turkey. Tylko nie wiem czy będę w stanie wytrzymać bo tolerancje mam w chuj wysoka potrzebuje około 60ml metadonu aby czuć się normalnie lub 40ml + 2-3 tabletki clonazepamu.
Nie znam opiatowca który by przestał brać jedynie ze strachu przed puchą. Jak chcesz robić detox to może szpitalny - mniej się namęczysz.
  • 189 / 3 / 0
W sprawie mojej sprawy
Chciałbym dopisać że policja odmówiła mi wydania protokołu przeszukania zarówno tego na ulicy jak i w domu. Policjant powiedział by w tej sprawie udał sie do prokuratury. Jak to w końcu jest? Policja ma obowiązek dać mi protokołu przeszukania czy nie?

Blu
Po pierwsze kolejny raz dzięki za odpowiedz i rady.
Nie wiem czy byleś kiedykolwiek na detoksie, ja już byłem 2 razy. Wiem ze polska nie jest bogatym krajem ale warunki jakie tam panują w ogóle ni sprzyjają leczeniu wręcz odwrotnie. Detoks jest najmniej dofinansowanym oddziałem w całym szpitalnym kompleksie.
Jest się zamkniętym w malutkim budyneczku, śpi się nie na łóżku tylko jakiejś skrzypiącej pryczy. Jedyna rozrywka to jakiś stary ledwo działający telewizor odbierający 3 podstawowe kanały. Jest się zamkniętym ze zgrają narkomanów i byłych przestępców. Jeśli masz nawet majtki z napisem "Adidas lub Nike" to można być prawie pewien ze na tym detoksie zaginą, z papierosami tak samo. Leki najstarsze i najtańsze z najniższej półki. Jedzenie jest takie że jeśli nie masz kasy na własne zakupy to masz gwarancje że schudniesz 5-10 kilo oraz różne dolegliwości z powodu braku witamin.

Jedyny plus detoksu w którym byłem jest to, że teraz opiatowców lekarz odtruwa metadonem powoli zmniejszając dawkę. Jak nie dam rady sam to pomyślę nad tym aby jednak zgłosić się do tej instytucji już 2 razy byłem jakoś wytrzymałem, ale było naprawdę ciężko.
  • 1073 / 123 / 3
Chciałbym dopisać że policja odmówiła mi wydania protokołu przeszukania zarówno tego na ulicy jak i w domu. Policjant powiedział by w tej sprawie udał sie do prokuratury. Jak to w końcu jest? Policja ma obowiązek dać mi protokołu przeszukania czy nie?
Policja ma obowiązek wydać odpis protokołu przeszukania jak i protokół wszystkiego co zabrali. Wkręt. Domagaj się na piśmie odpisu dokumentów nie dyskutuj z nimi bo się nie znają i wciskają ciemnotę.
  • 29 / / 0
Złapano mnie z 0,42 suszu netto, powiedzialem, ze dobrowolnie poddam sie kaze, co może mi grozić za taką ilość ? Nie byłem wcześniej karany, jestem uczniem i jestem pełnoletni. Czy jest możliwe, że mi to umorzą ?
  • 1392 / 10 / 0
Możliwe, ale masz na to bardzo nikłą szansę. Pierwsze co - nie poddajesz się karze. Wtedy za argumenty masz brak szkodliwości społecznej, własny użytek, małą ilość. Teraz to już raczej przepadłeś. Po co poddałeś się karze? Pewnie Ci wpierdolą zawiasy.
You can't understand a user's mind, but try, with your books and degrees. If you let yourself go and opened your mind, I'll bet you'll be using like me. And it ain't so bad...
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Wpadli w trakcie transakcji

Piaseczyńscy kryminalni zatrzymali narkotykowy duet. Mężczyźni wpadli w trakcie transakcji, która odbywała się na jednym z parkingów w Wólce Kosowskiej. Na posesji 49-letniego obywatela Ukrainy, policjanci znaleźli uprawę marihuany. Krzaki konopi indyjskiej zostały zabezpieczone. 44 i 49-latek usłyszeli zarzuty karne oraz zostali objęci policyjnymi dozorami.

Narkotyki w bloku rysunkowym dla dzieci. Z piłkarzami reprezentacji Polski na okładce

Wrocławskie służby znalazły je w paczkach kurierskich

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.