Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 422 / 1 / 0
:)
Zacząłem od emotikonki, bo zawsze to miło jak się coś zaczyna uśmiechem

do zaczęcia tego wątku skłonił mnie fakt, że co jakiś czas dostaje prośby od użytkowników hyperra o szczepkę salvi,
tak - jak ktoś się zarejestrował tego samego dnia i zaczyna wysyłać taki spam, to nieważne - legalne czy nie i tak bym posłał w cholerę, ale raz na jakiś czas piszę to ktoś, że aż się serce kraja odmówić, tyle, że ... po prostu się boję
prowadzę normalne życie - ze światkiem przestępczym to najwięcej mam wspólnego jak oglądam filmy gangsterskie i jakakolwiek wizja problemów prawnych - naprawdę mnie nie pociąga - zwłaszcza, że mówimy o czymś co właściwie miało by być charytatywne

fakt - każdy wie, że sprzedaż salvi na terenie naszego kraju jest nielegalna, ale cały czas kombinuje, czy nie da się tego obejść...

moja teoria opiera się na dwóch zaobserwowanych faktach:
po pierwsze - Czechy - na zasadzie głupiego kruczka prawnego, dopalacze od dawna można kupić u nich ( a przynajmniej na stronie której serwer stoi poza PL ), po prostu odbiór odbywa się w Polsce - i wilk syty i nasz fiskus zarabia... "mondre" to i efektywne na pewno, ale pokazuje, że nielegalne- nielegalnym, nierówne - trawki nie wolno i posiadać i sprzedawać, tych dopalaczy nie wolno tylko sprzedawać.
Jak to wygląda z salvią? Z tego co mi się pamięta to trafiła razem ze wszystkim wtedy na listę "prawny zakaz sprzedaży" ale prosiłbym, jeśli ktoś ten temat dokładnie drążył - o skorygowanie tego co piszę

po 2gie - w sytuacji w której sprzedaż danej rzeczy jest nielegalna, nieodpłatne udostępnienie nie ma znamion czynu zabronionego, nie?

to nasze prawo jest tak nieczytelne i niejasne, że bez kogoś kto się na tym zna zawodowo - logika i zdrowy rozsądek mogą wprowadzić tylko w tarapaty :D
  • 124 / 7 / 0
salvia Divinorum jest wymieniona w załączniku do ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, w grupie I-N. Wnioski wyciągnij sam.
  • 422 / 1 / 0
syntax_error pisze:
Salvia Divinorum jest wymieniona w załączniku do ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, w grupie I-N. Wnioski wyciągnij sam.
dzięki za szybką odpowiedz - właściwie wystarczyła by ona za puentę, jakby komuś się nie chciało szukać to można wspomnieć, że jest to "najtwardsza" grupa,
(ta sama grupa co morfina i kokaina :/ )
  • 1472 / 26 / 0
Posiadanie roślin żywych, suszu, nasion, wyciągów oraz ekstraktów jest zakazane nawet nasion nie możesz mieć w przeciwieństwie do mj
  • 2518 / 28 / 0
Właśnie, nawet nasion :-) Widział ktoś z forumowiczów nasiona Szałwii Wieszczej??
To była jedna z najbardziej absurdalnych ustaw.
Uwaga! Użytkownik Dzielnicowy nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1472 / 26 / 0
Szałwia jest nielegalna w dużo krajach i jest może i mało szkodliwa ale bardzo mocna psychoaktywnie więc mały argument miała

jednak ustawa absurdalna Dzika dagga, Dram Herb które działają na granicy placebo :-D

z szałwią ciężko bo nie ma nasion tylko sadzonki,szałwia jest mało zarobkowa nie uzależnia nie jest imprezowa ,przy tych mocnych tripach nie ma checi do częstego eksperymentowania jednak jak są miłośnicy LSD które też nie jest uzależniające i nie jest imprezowe to i może Szałwia przy szczęściu będzie dostępna
  • 73 / / 0
widzę, że staracie sie robić temat rzekę, a przeciez juz dawno wszystko zostało powiedziane i to w pierwszym poście...Nie rozumiem pewnych zachowań, szałwia jest nielegalna i tyle, KROPKA. To nie jest temat WASZ STOSUNEK DO NIELGALNEJ SZAŁWI/ kwetia prawna a absurd ustawy....
pozdrawiam.
Uwaga! Użytkownik odpad jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 422 / 1 / 0
odpad pisze:
To nie jest temat WASZ STOSUNEK DO NIELGALNEJ SZAŁWI/ kwetia prawna a absurd ustawy....
pozdrawiam.
hehe - ano, odpad ma racje :)
można oczywiście gadać o tym, że sam fakt, że wspomina ktoś o nasionach (w czasie kiedy zapewne jest dosłownie paru ludzi w europie którzy je widzieli - jeśli ktokolwiek; z resztą - podobnie ma się sprawa z kwiatostanem)- dowodzi, że ofensywę legislacyjną przeprowadzał ktoś kto po prostu nie miał pieprzonego pojęcia o rzeczy...

tyle, że dużo z takiego wniosku nie wynika, sytuacja prawna jest jaka jest, pytałem, bo nie byłem pewien, dopalacze - o których wspominałem, można posiadać i cholera wie czy nieodpłatnie udostępniać (potocznie i po ludzku - "częstować")

dziękuje wszystkim za dyskusje :)
  • 1472 / 26 / 0
Nie nie można czestować dopalaczami było w wymienionej to w ustawie o tej porze nie chce mi się szukać i kopiować ustawy :-)
  • 422 / 1 / 0
@Emce
wierzę na słowo
thx
ODPOWIEDZ
Newsy
Mikrodawkowanie LSD przegrywa walkę z depresją ze zwykłą kawą?

Przez ostatnią dekadę w Dolinie Krzemowej (ale nie tylko) funkcjonowało przekonanie, że mikrodawkowanie psychodelików to „szwajcarski scyzoryk” dla mózgu – poprawia fokus, libido i leczy depresję. Najnowsze, rygorystyczne badanie kliniczne pokazuje jednak coś zupełnie innego. Pacjenci przyjmujący placebo (w tym przypadku kofeinę) radzili sobie z depresją lepiej niż ci na LSD.

Irvin Rosenfeld: Człowiek, który wypalił 120 000 jointów od rządu USA

Wyobraź sobie, że co 25 dni listonosz puka do Twoich drzwi i wręcza Ci przesyłkę od rządu federalnego. W środku nie ma jednak pism z urzędu skarbowego, lecz metalowa puszka przypominająca opakowanie od kawy. Po jej otwarciu widzisz 300 starannie skręconych jointów.

CBŚP i Policja Ukrainy rozbiły międzynarodową siatkę producentów narkotyków syntetycznych

36 zlikwidowanych laboratoriów, setki przeszukań i tony zabezpieczonych substancji – to bilans skoordynowanej operacji przeprowadzonej przez Centralne Biuro Śledcze Policji oraz Policję Ukrainy przy wsparciu Europolu. To jedno z największych uderzeń w podziemie syntetycznych narkotyków w Europie Wschodniej.