Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 1075 / 125 / 3
Witam,

Czy jeśli komuś PONOĆ doradziłem jak prowadzić działalność zakazaną przez art. 300 KK to jakie są szanse że beknę? Moja linia obrony brzmi że mój czyn nie spełnia znamion przestępstwa bo moja rada dotyczyła tylko "zgodnych z prawem powództw opozycyjnych (np. 840 KPC)".

Dodam że nic fizycznie nie zyskałem na tym, nie doszło do żadnego wzbogacenia majątkowego.

Pomożecie?

Ps.
§ 1. Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Kto, w celu udaremnienia wykonania orzeczenia sądu lub innego organu państwowego, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku zajęte lub zagrożone zajęciem,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 3. Jeżeli czyn określony w § 1 wyrządził szkodę wielu wierzycielom, sprawca

podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
Ps. liczą się wszystkie podpunkty bo wierzycieli PONOĆ było dużo, do uszczuplenia PONOĆ doszło aczkolwiek nie potrafią teraz tego całkowicie udowodnić (wiedzą PONOĆ że doszło do jakiegoś zachachmęcenia majątków ale nie znają wartości tych składników więc kwota była ustalona "umownie").

Aha i niewielka kwota (mandat karny) też była związana z domniemanym PONOĆ przestępstwem.
  • 3197 / 380 / 0
Jeśli aktywnie nie uczestniczyłeś w tym o czym mówi paragraf 1 a tylko słownie doradzałeś to raczej cię nie skażą chyba, że są jakieś mocne dowody na to doradzanie typu nagrane rozmowy czy zeznania innych świadków poza tymi którym doradzałeś.
  • 1075 / 125 / 3
Świadków nie ma. Nagrań też nie ma. Na pewno jest jakiś konfident ale widać że średnio się wyznaje na prawie.

Ps.
A nie mogą mi na siłę wjebać podżegania do popełnienia?

Ps. 1
Czy moja linia obrony jest dobra?
  • 3197 / 380 / 0
Raczej nie masz się czego obawiać, szanse że cię oskarża w takiej sytuacji są bardzo małe a nawet jeśli to się wybronisz. Linia obrony wydaje się być ok.
  • 1075 / 125 / 3
Dziekowa Blu. To luzuje się bo już się bałem.
  • 4 / / 0
mimo wszystko warto skorzystać z usług profesjonalnego pełnomwocnika. wnosić o umorzenie post. w razie odmowy wgląd w akta sprawy itd. generalnie czynić użytek ze swoich praw procesowych ...
Uwaga! Użytkownik Marcin W nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1075 / 125 / 3
Umorzone. Teraz :gun:
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA

Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.

Ks. Krystian na celowniku służb. Była już pigułka gwałtu, koka dla ubogich i śmierć znajomego

Nowe informacje w sprawie księdza Krystiana K. z Sosnowca oskarżonego o posiadanie narkotyków i nieumyślne spowodowanie śmierci 21-latka. W minioną niedzielę (12 października) duchowny został wylegitymowany przez patrol policji w Katowicach. Miał przy sobie podejrzaną substancję. Śledczy badają, czy nie jest ona zakazana. Jakub Jagoda, zastępca prokuratura rejonowego Katowice Północ, poinformował "Fakt" o okolicznościach sprawy księdza Krystiana.

Gdańsk: Chciał sprzedać policjantom narkotyki w promocyjnej cenie

- Czego potrzebujecie? - usłyszeli policjanci w cywilu od 38-latka na jednym z gdańskich parkingów. A potem padła oferta zakupu w promocyjnej cenie marihuany i amfetaminy.