Pisze magisterke na temat psychodelikow i potrzebne mi materialy wszelakie. Bardziej zalezy mi na naukowych opracowaniach, systematyce, dzialaniu od strony biologicznej, rozpowszechnieniu tego w polsce itp niz na opisach tripow, czy innym filozoficznym belkocie. Jestem na bardzo wstepnym etapie zbierania materialow, wiec wszystko sie przyda. Jesli ktos moze polecic jakies ksiazki, filmy, artykuly itp, bede wdzieczny. Jesli dodatkowo ktos ma mozliwosc podania linkow do tych materialow (ebookow chociazby), to jeszcze lepiej. Oczywiscie preferuje materialy przetlumaczone na polski, ale z angielskim tez daje sobie rade.
Z gory dzieki.
Znasz http://scholar.duckduckgo.pl/ ? Wpisz gatunek po łacińsku + coś i szukasz związku jaki odpowiada za aktywność. Następnie związek + pharmacology i masz opisany mechanizm.
Przejrzyj także forum, zwłaszcza posty użytkowników derb i surveilled.
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Jad ropuch i grzyby halucynogenne. Big Pharma stawia na nowe preparaty
>Giganci rynku farmaceutycznego ruszają z inwestycjami w opracowanie leków bazujących na substancjach halucynogennych. Zielone światło dla nowych medykamentów daje administracja Donalda Trumpa - przekazała stacja CNBC.
Marihuana we Francji — mandat 200 euro, program medyczny i wojna o CBD
Francja ma jedno z surowszych praw narkotykowych w Europie Zachodniej i jednocześnie jeden z największych odsetków użytkowników. Od 2020 roku działa tam mandat 200 euro — który wcale nie oznacza dekryminalizacji.
Marihuana w Norwegii — odrzucona reforma i to, co zrobiły sądy
Norwegia odrzuciła dekryminalizację w parlamencie, a rok później jej Sąd Najwyższy w praktyce złagodził karanie za posiadanie na własny użytek. To rzadki przypadek, w którym sądy poszły dalej niż ustawodawca.