Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 279 / 1 / 0
Witam,

Zakładając że ktoś komuś wysłał w koprecie 4g mj z UK do PL i ta paczka nie doszła po 4 tyg i poźniej ten ktoś dostaje list polecony z urzędu celnego powinien odebrać ten list czy nie odbierać tego listu ? Zaznaczam że na paczce nie było adresu zwrotnego jedynie adres odbiorcy. Czy łatwo będzie się temu komuś wywinąć z ew konsekwencji ? Bo w końcu każdy mógł to wysłać bez naszej wiedzy i nic o tym ten ktoś mógł nie wiedzieć ? Czy to nie takie proste jak się wydaje ?
  • 128 / 6 / 0
moim skromnym zdaniem, do UC trzeba iść grzecznie w wyznaczonym terminie, bo można sobie narobić niepotrzebnych nieprzyjemności. Chyba potraktowali Cię ulgowo, bo ilość bardzo nieznaczna. Wg mnie, to urząd celny zrobił Ci ogromną przysługę zatrzymując tą paczkę, bo nie byłeś nigdy w posiadaniu tej przesyłki, czyli dzięki Nim (chyba bo kompetentny nie jestem) nie złamałeś prawa ;).
  • 3490 / 56 / 0
A jaka jest treść listu z urzędu?

Wyczyść chatę z przypału, szyku się na przeszukanie i wyparcie z wszystkiego.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 23 / / 0
I mów że masz wielu wrogów spiskujących przeciwko tobie i to jeden z nich wysłał ci paczkę, żeby ci zaszkodzić :) Faktycznie w całym nieszcześciu powinieneś się cieszyć, że przejęli tę paczkę zamiast ją monitorować i zatrzymać cię gdy będziesz ją odbierał stawiając ci od razu zarzut posiadania. A tak to może się jakoś wywiniesz jeszcze.
  • 128 / 6 / 0
jakby mieli, mu wjechać, to już dawno by to zrobili, zamiast jakieś kartki przysyłać. (chyba)
Ostatnio zmieniony 26 maja 2011 przez ponury_sniffiarz, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 279 / 1 / 0
nie wiem co pisze bo jeszcze nie odebrałem listu bo nie wiem czy odebrać czy nie jak lepiej będzie ... Chata czysta jest cały czas :-) Ale też mi się wydaje że jak by mieli wjechać to już by to zrobili. Może PCP się wypowiesz coś na ten temat bo ty chyba w prawie bardziej obczajony jesteś ?
  • 2814 / 14 / 0
Foch, nie lubię wywoływania publicznie.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3490 / 56 / 0
Póki nie odbierzesz listu nie mamy co wyrokować, nawet nie wiadomo o co chodzi. Odbierz i napisz ocb.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 279 / 1 / 0
PCP nie żartuj proszę cię %-D
  • 2814 / 14 / 0
Zdarzały się zbliżone przypadki z dopalaczami z Czech(prawdopodobnie zawierające mefedron). Policjanci wówczas po dostarczeniu przesyłki poinformowali, że przeprowadzą dochodzenie w celu określenia czy odbiorca zamówił paczkę.

Edit:
KK pisze:
Art. 1. § 1. Odpowiedzialności karnej podlega ten tylko, kto popełnia czyn zabroniony pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia.
§ 2. Nie stanowi przestępstwa czyn zabroniony, którego społeczna szkodliwość jest znikoma.
§ 3. Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego, jeżeli nie można mu przypisać winy w czasie czynu.
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/ ... sine_culpa
Policja stara się określić czy osoba zawiniła, aby stwierdzić karalność czynu.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami

22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.

Kartele zamiast przemycać narkotyki wysyłają „kucharzy” do laboratoriów w Polsce

Meksykańscy przestępcy powiązani z kartelem Sinaloa mieli organizować w Polsce produkcję metamfetaminy w wynajętych posesjach na Podlasiu i w województwie kujawsko-pomorskim. W trzech sprawach zatrzymano łącznie ośmiu obywateli Meksyku, a śledczy uznali te przypadki za element szerszego przesuwania produkcji narkotyków syntetycznych do Europy Środkowo-Wschodniej.

KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą

Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.