Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
Sprawa nie do końca jest prawna ale grożą mi że zawiadomią policje.
Ale zacznę od początku :
Przyznam sie od razu że nadużywałem troche lekarstw (DXM,benzydamina itp)ale zaprzestałem z tym (już od miesiąca nic nie biore i nie mam z tym żadnych problemów) ale w Szkole (Średniej) ktoś na mnie doniósł że nadużywam różnej maści tabletek itp co jest teraz kompletną bzdurą . Ponad to posądzają mnie o przychodzenie na lekcje pod wpływem (co jest jeszcze większą bzdurą! bo nie jestem aż tak głupi żeby przychodzić w stanie nietrzeźwym do szkoły) Nauczyciele mówią że na lekcjach mam dziwne oczy i trudno sie zemną pracuje (Moje oceny to same 3 i 4). Po dzisiejszej rozmowie z dyrektorem zaprzeczyłem temu wszystkiemu a on powiedział że jeżeli ktoś mu jeszcze takie coś powie o mnie to zawiadomi policje.
Z tąd moje pytanie w tej sprawie. Jak mam im udowodnić (bez żadnych kosztów własnych) że nic nie biorę i nie przychodzę na zajęcia szkolne pod wpływem ?
Drugie pytanie to takie co może sie stać jeżeli zawiadomią o tym policje?

Dodam że wczoraj dostałem wyrok za udzielenie nieletniemu substancji odurzającej (wyrok nadzwyczaj łagodny) więc troche sie obawiam . Moja matka już ma za dużo stresu na głowie więc chce to wszystko ładnie wyjaśnić.

Z góry Dziękuje za odpowiedzi.
  • 2518 / 27 / 0
Gdyby nie Twój ostatni wyrok za udzielanie substancji nieletnim. Domniemam, że dostałeś kuratora, bo sam jesteś nieletni. To sprawa pewnie skończyła by się na zawieszeniu w prawach ucznia, lub obniżonym zachowaniu. Czego osobiście bym się nie obawiał. Ćpałeś w końcu leki dostępne bez recepty, nie wiem po ile paczek owych specyfików kupowałeś w jednej aptece, ale jeśli 1-2 to nawet nic nie mogą zrobić farmaceucie, bo skąd niby miał wiedzieć że użyjesz leków na kaszel żeby wyleczyć uporczywy suchy kaszel, a benzydaminy żeby podmyć swoją cipkę której nie masz. %-D Jeśli masz kuratora, to moim zdaniem skończy się na częstszych kontrolach, badaniach krwi/moczu i nic poza tym. Bo nie brałeś nic nielegalnego, a jeśli za tamtą starą sprawę zostałeś już skazany prawomocnym wyrokiem to, też raczej nic już nie zrobią. Pozdrawiam i życzę jak najlepszego rozwiązania całej tej sprawy ;-)
  • 5 / / 0
Szczerze to nawet kuratora nie dostałem ^^ Skończyło sie na wzmożonej opiece rodzicielskiej (co 3 miesiąc do domu będzie przychodzić ankieta(?)) ktorą rodzice mają wypełnić i odesłać. Więc tak naprawde można powiedzieć że "uszło mi na sucho" ale to dzięki bardzo łagodnej pani Sędzi :)

Więć mówisz że nie mam sie czego obawiać? ^ ^
  • 2780 / 39 / 0
Jasne. Nie spinaj pośladów, bo mogą ci naskoczyć. ;]
  • 2814 / 14 / 0
Zgadza się, ale warto zauważyć, że jest społeczny obowiązek zgłaszania takich spraw, mimo że nie można dalej nic z tym zrobić.
Ustawa z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich (Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 11 poz. 109) pisze:
Art. 4. § 1. Każdy, kto stwierdzi istnienie okoliczności świadczących o demoralizacji nieletniego, w szczególności naruszanie zasad współżycia społecznego, popełnienie czynu zabronionego, systematyczne uchylanie się od obowiązku szkolnego lub kształcenia zawodowego, używanie alkoholu lub innych środków w celu wprowadzenia się w stan odurzenia, uprawianie nierządu, włóczęgostwo, udział w grupach przestępczych, ma społeczny obowiązek odpowiedniego przeciwdziałania temu, a przede wszystkim zawiadomienia o tym rodziców lub opiekuna nieletniego, szkoły, sądu rodzinnego, Policji lub innego właściwego organu.
§ 2. Każdy, dowiedziawszy się o popełnieniu czynu karalnego przez nieletniego, ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym sąd rodzinny lub Policję.
§ 3. Instytucje państwowe i organizacje społeczne, które w związku ze swą działalnością dowiedziały się o popełnieniu przez nieletniego czynu karalnego ściganego z urzędu, są obowiązane niezwłocznie zawiadomić o tym sąd rodzinny lub Policję oraz przedsięwziąć czynności niecierpiące zwłoki, aby nie dopuścić do zatarcia śladów i dowodów popełnienia czynu.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
Dziękuje bardzo wszystkim ^ ^ Temat do zamknięcia bo już wszytko wiem :)
ODPOWIEDZ
Newsy
Polacy robią to w samotności. W domach, nie na imprezach. A królowa jest tylko jedna

Coraz częściej używamy substancji psychoaktywnych w samotności. Szczególnie popalamy. I nie chodzi rzecz jasna o papierosy dostępne w kiosku. O czym to świadczy? – O tym, że te substancje są wykorzystywane do regulacji emocji, takich jak lęk, smutek czy napięcie – dr Gniewko Więckiewicz, psychiatra ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego komentuje wyniki raportu PolDrugs 2025.

Budowali z kostki brukowej... schowek na amfetaminę. Policjanci zatrzymali 27-latka z narkotykami

W niedzielę, 13 lipca br., gostynińscy policjanci zatrzymali 27-letniego mieszkańca powiatu gostynińskiego, który posiadał przy sobie amfetaminę. Narkotyki odnaleziono w prowizorycznej budowli z kostki brukowej. Za popełnione przestępstwo grozi mu kara do 3 lat pozbawienia wolności.

Jest niebezpieczny jak alkohol i narkotyki. „Byliśmy zbyt zaślepieni”

Światowy Dzień Bez Telefonu Komórkowego obchodzony jest 15 lipca. Z tej okazji Instytut Spraw Obywatelskich wystosował list otwarty do rodziców, w którym przestrzega przed zgubnym wpływem tego urządzenia na dobrostan najmłodszych. „Smartfon uzależnia tak jak alkohol, papierosy czy kokaina” – wskazuje ISO.