Ale zacznę od początku :
Przyznam sie od razu że nadużywałem troche lekarstw (DXM,benzydamina itp)ale zaprzestałem z tym (już od miesiąca nic nie biore i nie mam z tym żadnych problemów) ale w Szkole (Średniej) ktoś na mnie doniósł że nadużywam różnej maści tabletek itp co jest teraz kompletną bzdurą . Ponad to posądzają mnie o przychodzenie na lekcje pod wpływem (co jest jeszcze większą bzdurą! bo nie jestem aż tak głupi żeby przychodzić w stanie nietrzeźwym do szkoły) Nauczyciele mówią że na lekcjach mam dziwne oczy i trudno sie zemną pracuje (Moje oceny to same 3 i 4). Po dzisiejszej rozmowie z dyrektorem zaprzeczyłem temu wszystkiemu a on powiedział że jeżeli ktoś mu jeszcze takie coś powie o mnie to zawiadomi policje.
Z tąd moje pytanie w tej sprawie. Jak mam im udowodnić (bez żadnych kosztów własnych) że nic nie biorę i nie przychodzę na zajęcia szkolne pod wpływem ?
Drugie pytanie to takie co może sie stać jeżeli zawiadomią o tym policje?
Dodam że wczoraj dostałem wyrok za udzielenie nieletniemu substancji odurzającej (wyrok nadzwyczaj łagodny) więc troche sie obawiam . Moja matka już ma za dużo stresu na głowie więc chce to wszystko ładnie wyjaśnić.
Z góry Dziękuje za odpowiedzi.
Więć mówisz że nie mam sie czego obawiać? ^ ^
Ustawa z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich (Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 11 poz. 109) pisze:Art. 4. § 1. Każdy, kto stwierdzi istnienie okoliczności świadczących o demoralizacji nieletniego, w szczególności naruszanie zasad współżycia społecznego, popełnienie czynu zabronionego, systematyczne uchylanie się od obowiązku szkolnego lub kształcenia zawodowego, używanie alkoholu lub innych środków w celu wprowadzenia się w stan odurzenia, uprawianie nierządu, włóczęgostwo, udział w grupach przestępczych, ma społeczny obowiązek odpowiedniego przeciwdziałania temu, a przede wszystkim zawiadomienia o tym rodziców lub opiekuna nieletniego, szkoły, sądu rodzinnego, Policji lub innego właściwego organu.
§ 2. Każdy, dowiedziawszy się o popełnieniu czynu karalnego przez nieletniego, ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym sąd rodzinny lub Policję.
§ 3. Instytucje państwowe i organizacje społeczne, które w związku ze swą działalnością dowiedziały się o popełnieniu przez nieletniego czynu karalnego ściganego z urzędu, są obowiązane niezwłocznie zawiadomić o tym sąd rodzinny lub Policję oraz przedsięwziąć czynności niecierpiące zwłoki, aby nie dopuścić do zatarcia śladów i dowodów popełnienia czynu.
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Oświęcim. Zasnął na ławce miał przy sobie torbę narkotyków
Policjanci z Ogniwa Patrolowo-Interwencyjnego oświęcimskiej komendy Policji podczas patrolu zatrzymali 18-letniego obywatela Ukrainy. Nastolatek posiadał przy sobie torbę z kilkoma rodzajami narkotyków. Jest podejrzewany o posiadanie znacznych ilości środków odurzających.
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki
Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.
Produkcja metamfetaminy dla meksykańskiego kartelu? Są kolejne zatrzymania
Czterech Polaków podejrzanych jest o współdziałanie z Meksykanami, nieprawomocnie skazanymi w maju na 10-11 lat więzienia za wytwarzanie na dużą skalę metamfetaminy - poinformowała prokuratura. Możliwości produkcyjne zlikwidowanego przez CBŚP w Podlaskiem laboratorium sięgały 800 kg narkotyków.