Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 461 / 6 / 0
Witam serdecznie.
Na pewnym forum znalazłem ciekawą informację na temat wykrywalności THC w moczu przy pomocy testów na obecność narkotyków w moczu, a tym przypadku słynnego TetraHydroCannabinol'u.
Po pierwsze trzeba zdementowac smieszne nie wiadomo skad wyssane wiadomosci, ze test na mocz dostepny w aptece wykrywa thc... THC to inaczej tetrahydrokanabinol. W moczu go NIGDY NIE BĘDZIE. Test narkotykowy nie wykrywa obecnosci tetrahydrokanabinolu tylko PRODUKTY ROZPADU tego zwiazku. A co za tym idzie jest MOZLIWE, aby po mieszance ziolowej, ktora nawet nie rosla obok MJ, i nie ma w sobie ani mg tetrahydrokanabinolu, test wykryl produkty rozpadu innego zwiazku chemicznego, o podobnej budowie do thc, ktory tak samo sie rozklada.
Podkresle, ze mowimy tu o testach na mocz, dostepnych w aptece, co innego z profesjonalnymi testami narkotykowymi, ktorymi moze dysponowac policja - tu nie ma mowy o pomylce.
Dla niedowiarkow podam, latwiejszy moze do zrozumienia przyklad z chemii nieorganicznej.
Zalozmy czysto hipotetycznie, zeby bylo to do zrozumienia dla mas, ze pierwszy ze zwiazkow jest po prostu katalizatorem, ktory jest zawsze w organizmie, a drugi zwiazek to nasza mieszanka ziolowa. Zalozmy, ze zwiazek HCl, ktory powstal po rozpadzie jest wlasnie zwiazkiem wykrywanym przez test narkotykowy z apteki.

H2SO4 + 2 NaCl--> Na2SO4 + 2 HCl

A teraz przyklad z prawdziwym THC:
H2SO4 + 2 KCl --> K2SO4 + 2 HCl

Jak widac, mimo ze obie substancje byly inne to po rozpadzie wyszla ta sama substancja.
Mam nadzieje, ze udalo mi sie rzucic chociaz odrobinke swiatla na ta sprawe.

Co o tym myślicie?
Uwaga! Użytkownik elitesse nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 729 / 6 / 0
THC a JWH mają całkowicie inną budowę chemiczną, ale jednak mogą jakąś częścią swojej cząsteczki "zatrybić" z markerami na teście. Tak samo jak np. ibuprofen może spowodwać false positive.
To see bee! To see sea: To see infinity, To see eternity! To city too - To see pee!
2C-B! 2C-C: 2C-I, 2C-E! 2C-T-2 - 2C-P!

Kładzenie ćpuna spać na trzeźwo to jak kładzenie żywego do trumny.
~ Lilia1

GG: 450537
e-Mail: FriendlyToker@gmail.com
  • 3449 / 122 / 8
Autor artykułu bardzo teoretyzuje, nie znając metabolizmu JWH. Z tym że JWH to rodzina związków, każdy z nich ma inny metabolizm. A testy z apteki działają rozmaicie, zależnie co dokładnie wykrywają. Za dużo zmiennych, by powiedzieć czy ma rację. Tyle że on też chyba nie za bardzo wie o czym pisze. Równie dobrze zamiast JWH mógłby wstawić tryptaminy lub dowolne inne RC, też nie za bardzo wiadomo do czego się metabolizują. THC to chemicznie zupełnie co innego niż JWH. Te ostatnie mają pierścienie naftalenowe (notabene nie wygląda to zbyt przyjemnie w kwestii szkodliwości pewnie). Metabolizm tych związków nie ma nic wspólnego z THC. Ale nie mam pojęcia, co tak naprawdę mają wykrywać testy z apteki. Trzeba by mieć specyfikację i ekspertów z różnych dziedzin.

Szczególnie śmieszny w tym "artykuliku" jest przykład z chemii nieorganicznej ^^

edit: testy z apteki działają prawdopodobnie na główny metabolit THC, 11-nor-9-karboksy-THC. Wysoce mało prawdopodobne, żeby jakakolwiek inna substancja od THC się do tego metabolizowała.
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2011 przez Czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 672 / 126 / 0
testy z monaru mialem robione i testy apteczne polecane przez monar. w poszukiwainu THC glownie mialo sluzyc. jako ze bylem wjebany w co sie dalo, a okazalo sie ze czekaja na mnie multitesty musialem wszystko rzucic, posilkujac sie dopalaczami musialem ten okres proby przetrwac z m.in mieszankami wszelkiej masci. mialem zrobionych wiele testow bedac w ciagu na roznych mieszankach (porazka nawet dla cpuna chyba) i zaden z nich nie wykryl mi obecnosci "rzekomo THC" w moczu. ZADEN powtarzam i to przy roznych mieszankach i ogromnej ilosci palenia ich. a teraz juz po wszsytkim jestem szczesliwym helupem, ktory jara blanty i sie zajada grzybami. i nie palcie tych mieszanek, pluca mi zryly w chuj.
  • 3449 / 122 / 8
To oczywiste, że normalnie te testy nie wykrywają JWH. Pytanie brzmi tylko, czy absolutnie zawsze i w każdej sytuacji (tak zrozumiałem intencje elitesse). A odpowiedź brzmi, że prawdopodobnie zawsze, a przytoczony artykuł jest niedorzeczny.
  • 3309 / 21 / 0
Chyba ten user coś usłyszał (o działaniu testów) i bez szczegółów rzuca takie teorie. Mógłby też napisać, że po zjedzieniu jajecznicy może być false-positive na MDMA, na to samo by wyszło. Czyli takie głęboko teorytyczne gdybanie.

Patrząc na to z jakiego forum to jest, to mnie to nie dziwi ;)
ODPOWIEDZ
Newsy
Bochnia. Policja ujęła dilerów narkotyków. W garażach przy KN-2 urządzili „biuro” i magazyn

Małopolscy policjanci zlikwidowali „przedsiębiorstwo” zajmujące się handlem narkotykami. Wynajmowane garaże przy jednej z ulic w Bochni spełniały rolę biura oraz magazynu ze środkami odurzającymi. Zabezpieczono duże ilości środków odurzających oraz zatrzymano 4 osoby.

Marihuana tylko na receptę. Tajlandia zmienia politykę dotyczącą "miękkich" narkotyków

Marihuana w Tajlandii jest dostępna już tylko na receptę; w życie wszedł dekret zmieniający wprowadzone trzy lata wcześniej liberalne zasady sprzedaży specyfiku - podała w piątek agencja AP, przypominając, że Tajlandia była pierwszym azjatyckim państwem, które zdekryminalizowało obrót marihuaną.

Finał głośnego procesu w sprawie dziecka, które trafiło do szpitala w Legnicy odurzone amfetaminą

Dziecko, które latem 2023 roku trafiło do szpitala w Legnicy odurzone amfetaminą, miało wtedy dwanaście tygodni. Chłopczyk był w ciężkim stanie. Zarzuty narażenia dziecka na śmierć usłyszeli jego rodzice. Sąd skazał ojca na karę półtora roku pozbawienia wolności, matka usłyszała wyrok 10 miesięcy więzienia.