Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
Witam, całkiem niedawno wraz z kolegami zostaliśmy przyłapani na paleniu. Kumpel rolował na tylim siedzeniu samochodu podczas gdy Panowie Policjanci wybiegli ze wszystkich stron. Podczas zatrzymania przyznał się że jest to jego własność dodając jednocześnie, że dostał to od drugiego kolegi który także był na miejscu. Zostali zawinięci na komendę, ponieważ przy mnie nic nie znaleźli, nic mi nie zrobili. Podczas przesłuchania na komendzie jeden z nich "wygadał się" że parę razy wcześniej paliliśmy już razem i przyznał, że to on zawsze załatwiał( wiem, że to głupstwo ale przyznał się, że zapatrzał się w Czechach). Czy w związku z tym, mogę spodziewać się jakichś konsekwencji, gdy niczego przy mnie nie znaleziono? Spodziewać się wezwania w charakterze świadka/oskarżonego?
  • 25 / / 0
Na przesłuchanie pewnie cię wezwą, ale zrobić ci nic nie mogą póki się nie przyznasz. Póki nie złapią za rękę to mogą cię tylko straszyć. Do niczego się nie przyznawaj, na nikogo nie syp. Pewnie będą ci wciskać kit, że już ktoś na ciebie zeznał, nie wierz w to. A jeśli chodzi o twoich kumpli, to wjebali się chyba najgorzej jak mogli. Przemyt, użyczanie, posiadanie i jeszcze powkopywali innych przy okazji. Życzę powodzenia i pozdrów kumpli ;d
  • 3854 / 314 / 0
Kumpli masz zajebistych, nie ma co. Amatorka pełną gębą.
  • 5 / / 0
Kumpel, który został oskarżony o przemyt(na małą skale), udzielanie i posiadanie był dzisiaj z wizytą u prokuratora(10msc na 3 lata). Po tym spotkaniu powiedział mi, że będe wzywany na przesłuchanie i abym się przyznał do tego, że razem paliliśmy wcześniej i nic mi nie mogą za to nie zrobią. Sam nie wiem co mam zrobić. Gdy do niczego się nie przyznam, będzie to przeczyło z zeznaniami 2 zatrzymanych osób. Lepiej przytaknąć czy brnąć w swojej niewinności, co radzicie?
  • 23 / / 0
mcxxx nastepnym razem pal z ludźmi, a nie z debilami...
  • 4024 / 371 / 951
@mcxxx

Nie przyznawaj się do niczego. Nie przypominasz sobie takiej sytuacji, przecież nigdy nie posiadałeś i nie używałeś marihuany.

Twoi kumple zachowali się jak idioci i nie ma powodu, byś i Ty miał się z powodu ich durnego zachowania narażać.
  • 25 / / 0
Osobiście bym się nie przyznał. Oni jako oskarżeni mogą z tego co wiem zmienić zeznania bez konsekwencji, ty jako świadek już nie(dobrze mówię?). Poza tym po chuj ciągnąć za sobą na dno innych?
  • 4024 / 371 / 951
versicolor pisze:
Osobiście bym się nie przyznał. Oni jako oskarżeni mogą z tego co wiem zmienić zeznania bez konsekwencji, ty jako świadek już nie(dobrze mówię?).
Racja, to też istotne.
  • 5 / / 0
Czy w polskim prawie istnieje coś takiego jak, używałeś=posiadałeś? Czy przyznanie się do palenia skutkuje oskarżeniem o posiadanie narkotyków? Musze pogadać z kumplami i upzedzić ich o tym, że jestem niewinny :-p
  • 4024 / 371 / 951
Bywały przypadki tak skonstruowanych oskarżeń.

http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... 84&start=0 temat o tym na IFP.
ODPOWIEDZ
Newsy
Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.

THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.

Bezzałogowa łódź z internetem od Muska. Kartele coraz bardziej „smart”

Kolumbijskie służby wiele już widziały, ale ich ostatnie odkrycie zaskoczyło nawet weteranów walki z kartelami narkotykowymi. Marynarka wojenna tego kraju po raz pierwszy zatrzymała półzanurzalną, zdalnie sterowaną łódź do przemytu narkotyków. Jednostka była połączona z internetem przez system Starlink należący do Elona Muska.