Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 62, 62b, lub 64 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 84 / 1 / 0
Mam takie pytanie czy jak jestem pod wplywem morfiny/helu a nic przy mnie nie znajda moga mnie skazac ?
Poniższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest fałszywe.
;)
  • 5299 / 106 / 0
Z tego co mi wiadomo, za bycie pod wpływem nie mogą za bardzo nic zrobić. Acz z drugiej strony niekoniecznie na upartego mogą wykazać, że posiadane coś tam było - a wiadomo jak jest z posiadaniem w PL. Wszystko zależy od przebiegu zdarzeń i przede wszystkim tonu i poziomu rozmowy. Kulturalna rozmowa połową sukcesu, jak zawsze zresztą
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 84 / 1 / 0
Aha a jak to jest z tym że przy spisywaniu na rękach znajdują ślady po wkłuciach,co wtedy robią ?
Aha jeszcze taka sprawa czy na zawiasach jak sie jest i powiedzmy bede pod wplywem to moga mi odwiesic ?
Poniższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest fałszywe.
;)
  • 886 / 9 / 0
Needle pisze:
Mam takie pytanie czy jak jestem pod wplywem morfiny/helu a nic przy mnie nie znajda moga mnie skazac ?
Nie możesz im się śmiać w twarz tylko nie gadaj skąd masz (mówie ogólnie o każdym dragu) :P Nic nie mogą Ci zrobić. Jak będzie za ostro to mozesz iśc do szpitala i powiedziec ze przedawkowałeś to i to i o nic sie nie martwić. Tylko przed pójściem powyjmój wszystko z kieszeń :P Czego nie znajdą przy TObie tego nie ma a powietrze pamiętaj przenosi różne ciekawe związki hahahahahahah dobra koniec postu
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2010 przez tinos, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 2814 / 14 / 0
Needle pisze:
Nie.
Był podobny temat na forum "lJak się tłumaczyć jak znajdą we krwi to i owo". Warto również zapoznać się z wyrokiem SN z dnia 21 stycznia 2009 R.(II KK 197/08),który może zasugerować prawidłową interpretacje.
Wyjątkiem w tej sytuacji zawsze jest jednak art.87 KW[1] ale ta sytuacja jest oczywista i raczej nie chodziło o nią autorowi postów.

Przypisy
  1. Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 4 czerwca 2007 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy - Kodeks wykroczeń ([url=http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=127EC466C7936FB718A95D65EF13DA6E?id=WDU20071090756&type=3]Dz.U. 2007 nr 109 poz. 756[/url]) pisze:
    Art. 87. § 1. Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,
    podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 50 złotych.
    § 2. Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w § 1,
    podlega karze aresztu do 14 dni albo grzywny.
    § 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 lub 2 orzeka się zakaz prowadzenia pojazdów.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 755 / 19 / 0
gdyby ktos mnie zapytal czy jestem pod wplywem czegokolwiek, odpowiedzialbym ze nic mi o tym nie wiadomo.
  • 1530 / 9 / 0
Wychodzi na to, że po spidach można legalnie prowadzić. O ile odurzenie można podpiąć pod działanie spida to już "podobnie działający środek do alkoholu" to to nie jest :) Oczywiście jeżeli inne ustawy nie mówią inaczej.
  • 2814 / 14 / 0
rysiekzklanu pisze:
gdyby ktos mnie zapytal czy jestem pod wplywem czegokolwiek, odpowiedzialbym ze nic mi o tym nie wiadomo.
A tu bacz i narkotest :) Dodatkowo policjant wygrzebuje sobie jakiś paragraf,bo zły za kłamanie.
John Stuart Mill pisze:
Wychodzi na to, że po spidach można legalnie prowadzić. O ile odurzenie można podpiąć pod działanie spida to już "podobnie działający środek do alkoholu" to to nie jest :) Oczywiście jeżeli inne ustawy nie mówią inaczej.
Ustawy nie.Istnieje rozporządzenie precyzujące ten przepis : Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 11 czerwca 2003 r. w sprawie wykazu środków działających podobnie do alkoholu oraz warunków i sposobu przeprowadzania badań na ich obecność w organizmie ( Dz.U. 2003 nr 116 poz. 1104 ) (PDF).
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.

USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD

W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.

Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.