Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 62, 62b, lub 64 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 84 / 1 / 0
Mam takie pytanie czy jak jestem pod wplywem morfiny/helu a nic przy mnie nie znajda moga mnie skazac ?
Poniższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest fałszywe.
;)
  • 5299 / 106 / 0
Z tego co mi wiadomo, za bycie pod wpływem nie mogą za bardzo nic zrobić. Acz z drugiej strony niekoniecznie na upartego mogą wykazać, że posiadane coś tam było - a wiadomo jak jest z posiadaniem w PL. Wszystko zależy od przebiegu zdarzeń i przede wszystkim tonu i poziomu rozmowy. Kulturalna rozmowa połową sukcesu, jak zawsze zresztą
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 84 / 1 / 0
Aha a jak to jest z tym że przy spisywaniu na rękach znajdują ślady po wkłuciach,co wtedy robią ?
Aha jeszcze taka sprawa czy na zawiasach jak sie jest i powiedzmy bede pod wplywem to moga mi odwiesic ?
Poniższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest fałszywe.
;)
  • 886 / 9 / 0
Needle pisze:
Mam takie pytanie czy jak jestem pod wplywem morfiny/helu a nic przy mnie nie znajda moga mnie skazac ?
Nie możesz im się śmiać w twarz tylko nie gadaj skąd masz (mówie ogólnie o każdym dragu) :P Nic nie mogą Ci zrobić. Jak będzie za ostro to mozesz iśc do szpitala i powiedziec ze przedawkowałeś to i to i o nic sie nie martwić. Tylko przed pójściem powyjmój wszystko z kieszeń :P Czego nie znajdą przy TObie tego nie ma a powietrze pamiętaj przenosi różne ciekawe związki hahahahahahah dobra koniec postu
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2010 przez tinos, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 2814 / 14 / 0
Needle pisze:
Nie.
Był podobny temat na forum "lJak się tłumaczyć jak znajdą we krwi to i owo". Warto również zapoznać się z wyrokiem SN z dnia 21 stycznia 2009 R.(II KK 197/08),który może zasugerować prawidłową interpretacje.
Wyjątkiem w tej sytuacji zawsze jest jednak art.87 KW[1] ale ta sytuacja jest oczywista i raczej nie chodziło o nią autorowi postów.

Przypisy
  1. Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 4 czerwca 2007 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy - Kodeks wykroczeń ([url=http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=127EC466C7936FB718A95D65EF13DA6E?id=WDU20071090756&type=3]Dz.U. 2007 nr 109 poz. 756[/url]) pisze:
    Art. 87. § 1. Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,
    podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 50 złotych.
    § 2. Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w § 1,
    podlega karze aresztu do 14 dni albo grzywny.
    § 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 lub 2 orzeka się zakaz prowadzenia pojazdów.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 755 / 19 / 0
gdyby ktos mnie zapytal czy jestem pod wplywem czegokolwiek, odpowiedzialbym ze nic mi o tym nie wiadomo.
  • 1530 / 9 / 0
Wychodzi na to, że po spidach można legalnie prowadzić. O ile odurzenie można podpiąć pod działanie spida to już "podobnie działający środek do alkoholu" to to nie jest :) Oczywiście jeżeli inne ustawy nie mówią inaczej.
  • 2814 / 14 / 0
rysiekzklanu pisze:
gdyby ktos mnie zapytal czy jestem pod wplywem czegokolwiek, odpowiedzialbym ze nic mi o tym nie wiadomo.
A tu bacz i narkotest :) Dodatkowo policjant wygrzebuje sobie jakiś paragraf,bo zły za kłamanie.
John Stuart Mill pisze:
Wychodzi na to, że po spidach można legalnie prowadzić. O ile odurzenie można podpiąć pod działanie spida to już "podobnie działający środek do alkoholu" to to nie jest :) Oczywiście jeżeli inne ustawy nie mówią inaczej.
Ustawy nie.Istnieje rozporządzenie precyzujące ten przepis : Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 11 czerwca 2003 r. w sprawie wykazu środków działających podobnie do alkoholu oraz warunków i sposobu przeprowadzania badań na ich obecność w organizmie ( Dz.U. 2003 nr 116 poz. 1104 ) (PDF).
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.