Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 121 / / 0
chcialem zebyscie podali jakie substancje, narkotyki, leki, uzywki etc najbardziej ujemnie wplywaja na pamiec, koncentracje czy zdolnosc do nauki. mysle ze dla wielu to wazka sprawa...
Każdy jest trochę dziwny, może oprócz ciebie i mnie, choć czasami jednak nie mam pewności co do ciebie.
  • 2497 / 49 / 0
W moim przypadku:
dxm, benzodiazepiny, naduzywane psychodeliki(lsd, trypt, fen), benzydamina, alkochol, marichuana(choc znam przypadki przeciwne do mojego) z tego, co mi pierwsze na mysl przychodzi.
Uwaga! Użytkownik świetliste macki kosmicznej jaźni nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2179 / 30 / 0
Birdy Nam Nam pisze:
chcialem zebyscie podali jakie substancje, narkotyki, leki, uzywki etc najbardziej ujemnie wplywaja na pamiec, koncentracje czy zdolnosc do nauki. mysle ze dla wielu to wazka sprawa...
ważka na pewno pogarsza pamięć
Hidden mefedron User
  • 5299 / 104 / 0
Nieprzeczytany post autor: pilleater »
Birdy chodzi Ci o efekty krótko- czy długoterminowe? Sprecyzuj
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 51 / 1 / 0
Wszystko używane w nadmiarze, bez opamiętania nie ma reguły czy dxm, ziele czy inny siuwaks :-p Chociaż myślę że najmniej na to wpływają opiaty a najgorzej psychodeliki ;-)
  • 447 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: electrofreak »
długoterminowo to w sumie wszystkie poza klasycznymi psychodelikami (lsd, grzyby i tryptaminy, mdma)
krótkoterminowo (w trakcie działania) to wszystkie poza klasycznymi stymulantami
  • 587 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: SimonNoK »
imho przy żarciu psychodelików co Tydzień pamięć się znacząco pogarsza. Jednak przy braniu okazyjnym, typu - 1 trip na rok - jest zajebiście, ba! Nawet pamięć się polepsza :-p
oj dana dana, nie boje się bana
  • 1876 / 23 / 0
Nieprzeczytany post autor: opak »
Nie wiem czy to przez naduzywanie psychodelików w zeszłym roku czy przez to ze miałem rok przerwy w nauce ale mam problemy z pamiecia krotkotrwala i ciezko mi sie ogolnie teraz uczy ;-) A moze oba :-O
Musze isc na odwyk :moody:
SimonoK 1 trip na rok ? : O To jest dla mnie impossible..:D
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2010 przez opak, łącznie zmieniany 1 raz.
kapo
  • 189 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Torpeda »
nr jeden to Amfetamina w ciągach, cipacz tez pewnie ryje niezle dekiel.
Nie ma co się smucić - i tak do MONARu wrócisz !!
  • 222 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mr_obscene »
Nie wiem czy to przez naduzywanie psychodelików w zeszłym roku czy przez to ze miałem rok przerwy w nauce ale mam problemy z pamiecia krotkotrwala i ciezko mi sie ogolnie teraz uczy ;-)
wkręcasz sobie jakieś głupie haluny i starasz się je racjonalnie usprawiedliwić, przykręć trochę pokrętło od lenistwa i olewactwa, a odkręć od entuzjazmu i motywacji, wtedy na pewno się poprawi :-) no i trzeba jeszcze oczywiście mieć dobrą strategię uczenia się

szczerze to ciężko mi określić, niby pierwszy na myśl wysuwa się alkohol. Od roku pijam sporo i odczuwam wrażenie że jestem jakiś przytępiony(zdebilowacenie?) i mniej kumaty, ale z drugiej strony mam wrażenie, że lepiej zapamiętuje czytany/słuchany tekst
Uwaga! Użytkownik mr_obscene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie papierosów uszkadza cement. W zębach pozostają trwałe ślady po nałogu

Zęby składają się z trzech zasadniczych warstw: szkliwa, zębiny i cementu. Ten ostatni pokrywa korzeń i budową przypomina kość. Układa się on w charakterystyczne pierścienie, podobne do pierścieni drzew, które rosną z każdym rokiem. Naukowcy z Northumbria University chcieli sprawdzić, czy cement można wykorzystać w medycynie sądowej, na przykład do określania wieku ofiar przestępstw lub katastrof. I odkryli, że palenie papierosów pozostawia w cemencie trwałe ślady.

W miesiąc zarabiają milion złotych. Gangi porzucają narkotyki dla papierosów

Gangi znowu wchodzą w papierosy, znowu jest to żyła złota, a ryzyko dużo mniejsze niż przy handlu narkotykami - donosi we wtorek "Gazeta Wyborcza". W miesiąc bez żadnego problemu zarabiają milion złotych.

DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny

Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.