Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 1 / 1 / 0
Witam!

Otóż chciałem się Was zapytać jak się nazywają dziedziny nauki zajmujące się substancjami psychoaktywnymi? To dla mnie dość ważne, bo chcę iść na studia kierunek chemia, a potem specjalizacja coś z dragami, o ile jest to w ogóle w Polsce możliwe. Szukałem na forum, ale nie znalazlem. Doszukałem się toksykologii, ale to nie to. Pomóżcie!

Pozdro.
Uwaga! Użytkownik trauma nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 915 / 4 / 0
proponuje kierunek antropologia - etnologia, a później za granicą etnobotanika.
Uwaga! Użytkownik feydewey nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 273 / 1 / 0
farmacja i specjalizacja z toksykologii.
  • 109 / 9 / 0
Ew. studia medyczne i specjalizacja neurologia bądź psychiatria... albo psychologia kliniczna ;-) Każda z wymienionych dziedzin w jakiś sposób zajmuje się narkotykami.
Uwaga! Użytkownik Black Lotus nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12 / / 0
farmakologia, neurobiologia, neurochemia, neurofarmakologia
  • 762 / 32 / 0
neurobiopsychologia

też kiedyś chciałem kierunek związany z dragami, teraz wolę to, jako kierunek związany z tym bardziej pośrednio
„Na ulicy przed domem leżał kot z białym kołnierzykiem, ni to grzejąc się w słońcu, ni to raczej jednak nie żyjąc, wnosząc z faktu, że nie było słońca ani żadnych innych przyczyn, by leżeć wśród pędzących samochodów.”
  • 3 / 1 / 0
na psychologii jest ścieżka "uzależnienia" tam omawia sie poszczególne subsatncje - rodzaje, działanie, sposoby przyjmowania, klasyfikacja, itp. co prawda nie ma "dragowej" specjalnosci, ale po psychologii mozna zostac np terapeutą od uzależnień.
  • 613 / 19 / 0
scenariusz zajec dla uczniow gimnazjow pisze:
na psychologii jest ścieżka "uzależnienia" tam omawia sie poszczególne subsatncje - rodzaje, działanie, sposoby przyjmowania, klasyfikacja, itp. co prawda nie ma "dragowej" specjalnosci, ale po psychologii mozna zostac np terapeutą od uzależnień.
Obawiam się, że terapeutami od uzależnień zostają zwykle debile, którzy nie wiedzą, czy 'marihuanę robi się z konopii'.

Ja studiuję psychologię i marzy mi się, żeby pracę magisterską napisać jakoś związaną z psychodelikami, ale w naszym kraju to raczej nie przejdzie.
Ostatnio pani doktor opowiadała nam jak to bardzo LSD jest szkodliwe dla mózgu, ile komórek zabija i że zostaje w organizmie na całe życie. A ludzie potem jej wierzą, smutne to, szerzyć takie mity.
Niematerialna. Wieczna. Bez początku i końca.
Bezimienna, bezkształtna energia, która przenika wszystkie żywe istoty.
Czyste wezwanie dla naszej wewnętrznej natury,
aby zbudziła się z naszego codziennego życia, naszego strachu.
  • 1406 / 142 / 0
Nieprzeczytany post autor: oxan »
a ja proponuje panom najpierw chemie a potem farmacje. to są optymale rozwiązania.
narkotyki są niezdrowe
konsultacja ze mną zagraża życiu i zdrowiu
Janssen-Cilag powinien mnie dożywotnio sponsorować
matka chemia kocha swoje dzieci i nie pozwoli im umrzeć w samotności
  • 3 / 1 / 0
ja tez studiuje psychologie i pani profesor na wykładzie mówiła np, ze psychologia humanistyczna została w duzej czesci stworzona na LSD i ze wielu psychologów w tamtym okresie brało LSD, hehe. Generalnie wypowiadała sie kompetentnie, nie stereotypowo. Raczej nie wyczuwało sie przekazu "narkotyki to zuo". Oczywiscie przestrzegała przed nimi, odradzała branie, ale równoczesnie podkreślała, że zdaje sobie sprawe, ze satystycznie rzecz biorac kilku z nas brało (było nas ok. 40 osób), że normalnym jest, ze młodzi ludzi eksperymentują z drugami. Zdecydowanie zdawała sobie z prawe z tego, ze alkochol jest silnym narkotykiem i niesie podobne zagrozenia jak inne drugi. [...]

gdybym mogl cofnac czas o 5 lat to zdecydowanie oprocz psychologii poszedłbym na chemie :-D
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Thu, 26 Jun 2025 21:26:09 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750973120'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Artykuły
Newsy
Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...