podstawa to z czego chcesz mieć zrobionego boxa? to zależy tylko od ciebie - mozesz kupić szafe materiałową i ją przerobić na boxa, albo po prostu zbić go z jakiś płyt (np.osb). Jeśli chodzi o mnie to polecałbym to drugie.
Piszesz że max 3 rośliny- także proponuje lampe 150W, oszczędzi prąd a na 2-3 rośliny jest idealna.
Jeśli kupowałbym nową lampę - pomyślałbym o lampie z cooltubą, chociaż 150W to aż tak się nie grzeje i łatwo zbić temperature.
koszt lampy z cooltubą to jakieś 313zł na hemp.pl- drogo ale myśle że jakby gdzies poszukać to znalazłoby się taniej. Kwestia tego czy warto... ja chyba kupiłbym lampe za max.200zł (bez cooltuby) a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyłbym na butle co2.
lista niezbędnych rzeczy:
- jakieś płyty na boxa, mozesz skołować za darmo od kogoś albo kupić w np.obi i powiedzieć żeby ci pocieli na wymiar.(myśle ze w 100zł spokojnie się zamkniesz)
- na obicie ścian mylar- drogo kosztuje w polsce ale warto. (ok.60zł)
- jakaś listwa zasilająca - 25zł
- wiatraki,- kanałowy 50zł, ze dwa od kompa 30zł.
- timer od 8zł do 30 elektroniczny.
- jakieś przewody wentylacyjne 20zł.(nie są niezbędne na taką powierzchnie).
- filtr węglowy -od 125zł do 500zł najdroższy, ale myśle że nawet najtańszy daje bdb efekty. Oczywiście bez filtra można się obejść
- Lampa -od 130 do 300zł.
- trzy duże doniczki - do 20zł, małych nie licze bo u mnie chodzą po 30gr.
- ziemia,perlit,keramzyt, 20zł za spory zapas.
- nawozy tak do 100zł i masz naprawde dobre nawozy.
- co2 - myśle ze max do 200zł. Nie jest niezbędny,mało kto ma. ( ja niemam ale chciałbym porównać swoje wyniki po nawozenie co2.)
- ziarna - najlepszy stosunek ceny do jakości to chyba 4 feminizowane kulki GH, za 15-25€.
Jakbyś miał to wszystko co tu wymieniłem to naprawde wypas. 1000zł to na uprawe w ziemi naprawde dużo.
pozdro
Zmienić prawo aby móc sobie zakurzyć
Do walki z wiatrakami ruszyć- tak możesz mówić
Ale miałem granat w ręku i odwagę by go rzucić...
moj plan jest taki - jako ze mieszkam za granica w skandynawii , ale jade za kilka dni do polski na wakacje do drugiej chaty na kilka dni, mam zamiar kupic wszystko co niezbedne ( oprocz nasionek , bo te w sumie moge zamowic do mnie do swe.) i przwiesc z powrotem za granice na powrocie.. ale mam kilka jeszcze pytan jesli ktos ma wiedze niech sie wypowie :)
- mylar. to jest jakas folia tak? gdzie to sie kupi w polsce . w jakis budowlanych czy ogrodniczych?
- wiataczki te dwa rozumiem ze w jakims komputerowym a te kanalowe?
- po co te przewody wentylacyjne znaczy sie to sa te ruru zeby wentylacja dawala lepsze efekty>?
- nawozy lepiej zamowic czy kupic w najblizszym ogrodniczym? do stowy to jaiis zestaw bedzie czy osobno brac?
i dwa wazne pytania - to cO2 to gdzie najlepiej kupic i co do ziarenek tak wlasnie chcialem tylko feminizowane ( zeby miec pewnosc i jakosc) ale co to znaczy to GH?skrot od nazwy odmiany czy sklepu bo juz sam nie wiem :D
mysle ze reszte rzeczy zakupie tak jak mowisz w obi sprzet do boxa listwe nie ma problemu timer jak nie znajde to zamowie przed wyjazdem z allegro zeby moc w polsce od razu odebrac..
filtr weglowy i lampy pewnie zamowie z hempa.
doniczki i zmiemie i perlit i kermazyt maja pewnie k wazdym ogrodniczym wiec to kupie pewnie tez tu u mnie w swe.
mysle ze 1000 zl to jest tak akurat zeby nie spieprzyc pierwszej uprawy :) nie jesto to dla mnie za duza suma zwlasza ze tu gdzie mieszkam strasznie ciezko jest dostac jakis stuff a jak juz jest to w kosmicznej cenie ( i tak zawsze kupuje..) wiec mysle ze mi sie to zwroci a i przyjemnosc z uprawy i palenia swojego jest pewnie tez nieziemska :D
a co do tej wentylacji i lamp ? sami wszystko podlaczaliscie ? bo zastanawiam sie czy jak juz bede mial wszystko to poskladam to wszystko do kupy zeby gralo jako porzadny grow box z roslinkami w srodku :D jesli kos mialby jeszcze cenne rady dla mnie - nowo podjaranego uprawcy to pisac prosze :)
- wolna szafa z allegro, w ktorej wsadzisz boxa (wymiary szafy 90x50cm o h. ok 150 cm) - ok 100 zł. (oczywiscie szafa "uzywana" jaka oddaje sie w zamian za "transport")
- płyty na boxa 2 komorowego - na flo i na vega o wymiarach o wymiarach 60x45x145 - 100 zł. - polecał białe płyty wiurowe - odpada koniecznosc malowania i wykładania jakimis foliami
- otwornica do wiertarki (zakładam ze masz wiertarke) + pilniki do drewna 20 zł.
- wkrety do drewna - kontowniki + zawiasy - 35 zł.
- szyba dla ochrony temperatury 16 zł.
- 6 wentylatorów komputerowych "90"/"80" - 45 zł.
- zasilacz do ww. wentylatorów 10 zł.
- okablowanie do wentyli + okablowanie do HPS-a + okablowanie do kompaktów30 zł.
- listwa zasilajaca 20 zł.
- tasma klejaca montazowa (b. wytrzymała do uszczelnienia 2 rolki) - 20 zł.
- 6 swietlówek PHILIPSA/Osram - 70 zł.
- gniazda do swietlówek z wkretami - 30 zł.
- blaha aluminiowa na odbłysniki z castoramy - 25 zł.
- podpórki i siatka na screena - 30 zł.
- przewody "kanałowe" do powietrza - 30 zł.
- filtr weglowy "samorobka" - 35 zł.
- timer 8 zł.
- HPS 150/250 W - samorobka (zrobienie go jest o wiele prostrze niz sobie wyobrazasz) - 150 zł. komplet / kupiony w sklepie 250-300
- napowitrzacz do hydroponiki 20 zł.
- donice ok. 20 zł.
- przykrywka do "hydro" - 5 zł.
- ziemia 3 zł.
- nasiona np. feminizowany GFxNL (5-cio pak) 90 zł.
- nawozy z HEMP - 3-pak GHE + rippen - ok. 90 zl.
to daje +/- 1000 zł. za działajacy nonstop system z ktorego co 9 tygodni bedziesz zbierac jakies 90-110 gramow
mylar. to jest jakas folia tak? gdzie to sie kupi w polsce . w jakis budowlanych czy ogrodniczych?
wiataczki te dwa rozumiem ze w jakims komputerowym a te kanalowe?
takie jak są np. na hemp.pl
po co te przewody wentylacyjne znaczy sie to sa te ruru zeby wentylacja dawala lepsze efekty>?
nawozy lepiej zamowic czy kupic w najblizszym ogrodniczym? do stowy to jaiis zestaw bedzie czy osobno brac?
i dwa wazne pytania - to cO2 to gdzie najlepiej kupic i co do ziarenek tak wlasnie chcialem tylko feminizowane ( zeby miec pewnosc i jakosc) ale co to znaczy to GH?skrot od nazwy odmiany czy sklepu bo juz sam nie wiem
gh to skrót od greenhouse jeden z najbardziej renomowanych seedbanków http://www.greenhouseseeds.nl/
ziolo rozumiem że proponujesz mu dwc, nie przewyższy to umiejętności początkującego?
Zmienić prawo aby móc sobie zakurzyć
Do walki z wiatrakami ruszyć- tak możesz mówić
Ale miałem granat w ręku i odwagę by go rzucić...
https://sklep.hydroonline.pl/go/_info/?id=883 315zł ale juz masz wszystko co potrzeba do naswietlania
Box obowiazkowo bym zrobil sam z plyt albo znalazł szafe i przerobił.
Wymiary 50cm X 70cm podstawa i wysokosci 2m jak bedzie za wysoko to mozna sobie ladnie
szawke na nawozy zrobić
do tego 2 wentylatory lazienkowe w sklepie pewnie po 30zł juz znjadziesz chyba ze na tym hydroonline mają jakies cichsze w asortymencie.
no i rury aluminiowe do wentylacji to tez w markecie budowlanym
Pierwsza uprawa to pewnie w ziemi a nie hydro wiec bajery do doniczki 20zł nawozy jakies wybajerzone ale nie za mocno napewno ktos poleci moze terra
https://sklep.hydroonline.pl/go/_info/?id=1049
https://sklep.hydroonline.pl/go/_info/?id=1045
weg i flo
mozesz sie szarpnąć na mylar wo dylozenia scian ale nie jest to obowiązkiem zawsze mozesz pomalowac sciany na biało
no i kupujac to wszystko zrobi sie pewnie maxymalnie 600zł/700zl
Wiec zostaje ci duzo pieniedzy na jakies super nasiona ciekawe
i WIELKĄ faje wodną
no i oczywiscie pamietaj o estetyce wykonania :] jak chcesz jakis projekt to w paintcie mozna skrobnąć xD
lampa- kazdy poleca cos innego - i dobrze teraqz musze tylko przemyslec co bedzie najlepsze do moich warunkow.. bo mieszkam ze starymi ale nie ma z tym problemu bo o ile zapach nie bedzie zmiatal z nog od razu po wejsciu do mieszkania ( w moim pokoju to pol biedy ) to jest ok i byle by krzak nie wylazil poza box xD ale to mi raczej nie grozi :D box bedzie ze tak powiem wolnostojacy- nie w zadnej szafie tylko pod sciana posklejany z plyt tak ze z trzech stron mozna go obejrzec a jedna bedzie do sciany.. mam zamiar kupic po 5 szt. dwoch rodz. nasionek najlepiej zeby bya to sativka albo chociaz mix z przewaga sativy i jakas indike zeby jak juz beda plony nie znudzil mi sie jeden gatunek palonka:)widzialem na cannabis fr ze maja po 4 szt. w paczce..ale nie wiem jeszcze skad bede zamiawial - czy moge w jednym boxie miec dwa rodz roslin? nie wplynie to neg. na ich .. no nie wiem , na cokolwiek?D:
kolega nademna napisal tez zebym kupil siatke : chodzi o to zeby ta siateczke zawisic nad roslinami na tyle zeby mogly sie tam wplesc topki i rosnac na siatce tak?
piszecie tez zebym zrobil box podzielony na faze wzrostu i kwitnienia - to jest dobry pomysl i raczej tak bede probowal skonstruowac swojego boxa.. macie moze jakies swoje projekty zrobione przed budowa?:) jesli ktos ma jeszcze jakies 3 grosze do powiedzenia to zapraszam, albo wyobrazcie sobie ze macie 1000zl i kupujecie boxa:) - kazda podpowiedz mile widziana:) za kilka dni musze juz wiedziec co kupic na pewno wiec postarajcie sie:D POZDRO!
ps. oczywiscie o estetyce wykonania nie zapomne :) to tez jest wazne zeby roslinki dojrzewaly w czystym i ladnie zrobionym boxie gdzie wszystko gra:) - dlatego tez tyle pieniazkow moge poswiecic
ps2. "
ziolo rozumiem że proponujesz mu dwc, nie przewyższy to umiejętności początkującego?" - na czym polega trudnosc i z czym moge miec problem robiac tak jak podpowiada mi ziolo? w ogole podoba mi sie jego plan z tym ze moge co trzy miesice wyciagc z tego zestawu ziolko i jest to taki staly zestaw.. tylko jest tam kilka rzeczy ktore nie wiem do czego sluza i czy jest to jakas specjalna technika uprawy.?
--> 70w - 1-2 krzaki (0,1m2 - 0,18m2) plony: 30-50g
--> 150w - 2-4 krzaki (0,2m2 - 0,35m2) plony: 50-100g
--> 250w - 4-6 krzaki (0,4m2 - 0,6m2) plony: 150-200g
--> 400w - 9-12 (0,8m2 - 1,2m2) plony: 300-500g
--> 600w - 12-14 (1m2 - 1,4m2) plony: 400-700g
--> 1000w - 18-22 (1,8m2 - 2,2m2) plony - 800-1200g
wybierz na podstawie ktoregos z czynnikow podstawowe dane na temat twojego boxa prawdopodobnie wybierzesz na podstawie plonów skoro nic cie nie ogranicza ;]
Smród mozna zniwelowac filtrem węglowym do kupienia w growshopach
wdg mnie szkoda prądu na robienie miejsca na weg i flo
bo jesli zrobimy sobie flo z hpsem 150W to swietlowki ktore nam zaspokoją weg boxa bedą żarły cos kolo 100
razem da nam to 250w
to ja Bym juz wolal kupic Lampe MH i lampe Hps osobno obie o mocy 250 albo Mh 150 a Hps 250 i miec jednokomorowego boxa efekt w plonach na miesiąc bedzie pewnie wiekszy albo taki sam
aha no jak zrobisz boxa przy scianie to ja zastosowalbym wentylacje pionową mało osob tutaj stosuje ten pomysł a wdg mnie jest bardzo fajny i wydajny
nie bawilbym sie tez w wiatraki komputerowe wdg mnie lepiej zastosować dobrze umieszczony wentylator lazienkowy niz wiercić milion dziur i kombinowac z zasilaczami
http://www.hemp.pl/produkty.php?inf=t&p ... 3&pks=&sz=
Ew. jakaś lepsza, ale to już wydałbyś całą kase na growbox'a.
edit.
Wydasz ok tysiaka, może nawet więcej. Ale uwierz mi, widziałem pro growbox'a i jest wręcz ZAJEBISTY.
Cały box waży coś koło 10-15kg.
Będziesz chciał odpocząć sobie od uprawy i bez problemu pakujesz go do pudełka i wciskasz do szafy.
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje
Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.
Irvin Rosenfeld: Człowiek, który wypalił 120 000 jointów od rządu USA
Wyobraź sobie, że co 25 dni listonosz puka do Twoich drzwi i wręcza Ci przesyłkę od rządu federalnego. W środku nie ma jednak pism z urzędu skarbowego, lecz metalowa puszka przypominająca opakowanie od kawy. Po jej otwarciu widzisz 300 starannie skręconych jointów.
Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?
W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.