podstawa to z czego chcesz mieć zrobionego boxa? to zależy tylko od ciebie - mozesz kupić szafe materiałową i ją przerobić na boxa, albo po prostu zbić go z jakiś płyt (np.osb). Jeśli chodzi o mnie to polecałbym to drugie.
Piszesz że max 3 rośliny- także proponuje lampe 150W, oszczędzi prąd a na 2-3 rośliny jest idealna.
Jeśli kupowałbym nową lampę - pomyślałbym o lampie z cooltubą, chociaż 150W to aż tak się nie grzeje i łatwo zbić temperature.
koszt lampy z cooltubą to jakieś 313zł na hemp.pl- drogo ale myśle że jakby gdzies poszukać to znalazłoby się taniej. Kwestia tego czy warto... ja chyba kupiłbym lampe za max.200zł (bez cooltuby) a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyłbym na butle co2.
lista niezbędnych rzeczy:
- jakieś płyty na boxa, mozesz skołować za darmo od kogoś albo kupić w np.obi i powiedzieć żeby ci pocieli na wymiar.(myśle ze w 100zł spokojnie się zamkniesz)
- na obicie ścian mylar- drogo kosztuje w polsce ale warto. (ok.60zł)
- jakaś listwa zasilająca - 25zł
- wiatraki,- kanałowy 50zł, ze dwa od kompa 30zł.
- timer od 8zł do 30 elektroniczny.
- jakieś przewody wentylacyjne 20zł.(nie są niezbędne na taką powierzchnie).
- filtr węglowy -od 125zł do 500zł najdroższy, ale myśle że nawet najtańszy daje bdb efekty. Oczywiście bez filtra można się obejść
- Lampa -od 130 do 300zł.
- trzy duże doniczki - do 20zł, małych nie licze bo u mnie chodzą po 30gr.
- ziemia,perlit,keramzyt, 20zł za spory zapas.
- nawozy tak do 100zł i masz naprawde dobre nawozy.
- co2 - myśle ze max do 200zł. Nie jest niezbędny,mało kto ma. ( ja niemam ale chciałbym porównać swoje wyniki po nawozenie co2.)
- ziarna - najlepszy stosunek ceny do jakości to chyba 4 feminizowane kulki GH, za 15-25€.
Jakbyś miał to wszystko co tu wymieniłem to naprawde wypas. 1000zł to na uprawe w ziemi naprawde dużo.
pozdro
Zmienić prawo aby móc sobie zakurzyć
Do walki z wiatrakami ruszyć- tak możesz mówić
Ale miałem granat w ręku i odwagę by go rzucić...
moj plan jest taki - jako ze mieszkam za granica w skandynawii , ale jade za kilka dni do polski na wakacje do drugiej chaty na kilka dni, mam zamiar kupic wszystko co niezbedne ( oprocz nasionek , bo te w sumie moge zamowic do mnie do swe.) i przwiesc z powrotem za granice na powrocie.. ale mam kilka jeszcze pytan jesli ktos ma wiedze niech sie wypowie :)
- mylar. to jest jakas folia tak? gdzie to sie kupi w polsce . w jakis budowlanych czy ogrodniczych?
- wiataczki te dwa rozumiem ze w jakims komputerowym a te kanalowe?
- po co te przewody wentylacyjne znaczy sie to sa te ruru zeby wentylacja dawala lepsze efekty>?
- nawozy lepiej zamowic czy kupic w najblizszym ogrodniczym? do stowy to jaiis zestaw bedzie czy osobno brac?
i dwa wazne pytania - to cO2 to gdzie najlepiej kupic i co do ziarenek tak wlasnie chcialem tylko feminizowane ( zeby miec pewnosc i jakosc) ale co to znaczy to GH?skrot od nazwy odmiany czy sklepu bo juz sam nie wiem :D
mysle ze reszte rzeczy zakupie tak jak mowisz w obi sprzet do boxa listwe nie ma problemu timer jak nie znajde to zamowie przed wyjazdem z allegro zeby moc w polsce od razu odebrac..
filtr weglowy i lampy pewnie zamowie z hempa.
doniczki i zmiemie i perlit i kermazyt maja pewnie k wazdym ogrodniczym wiec to kupie pewnie tez tu u mnie w swe.
mysle ze 1000 zl to jest tak akurat zeby nie spieprzyc pierwszej uprawy :) nie jesto to dla mnie za duza suma zwlasza ze tu gdzie mieszkam strasznie ciezko jest dostac jakis stuff a jak juz jest to w kosmicznej cenie ( i tak zawsze kupuje..) wiec mysle ze mi sie to zwroci a i przyjemnosc z uprawy i palenia swojego jest pewnie tez nieziemska :D
a co do tej wentylacji i lamp ? sami wszystko podlaczaliscie ? bo zastanawiam sie czy jak juz bede mial wszystko to poskladam to wszystko do kupy zeby gralo jako porzadny grow box z roslinkami w srodku :D jesli kos mialby jeszcze cenne rady dla mnie - nowo podjaranego uprawcy to pisac prosze :)
- wolna szafa z allegro, w ktorej wsadzisz boxa (wymiary szafy 90x50cm o h. ok 150 cm) - ok 100 zł. (oczywiscie szafa "uzywana" jaka oddaje sie w zamian za "transport")
- płyty na boxa 2 komorowego - na flo i na vega o wymiarach o wymiarach 60x45x145 - 100 zł. - polecał białe płyty wiurowe - odpada koniecznosc malowania i wykładania jakimis foliami
- otwornica do wiertarki (zakładam ze masz wiertarke) + pilniki do drewna 20 zł.
- wkrety do drewna - kontowniki + zawiasy - 35 zł.
- szyba dla ochrony temperatury 16 zł.
- 6 wentylatorów komputerowych "90"/"80" - 45 zł.
- zasilacz do ww. wentylatorów 10 zł.
- okablowanie do wentyli + okablowanie do HPS-a + okablowanie do kompaktów30 zł.
- listwa zasilajaca 20 zł.
- tasma klejaca montazowa (b. wytrzymała do uszczelnienia 2 rolki) - 20 zł.
- 6 swietlówek PHILIPSA/Osram - 70 zł.
- gniazda do swietlówek z wkretami - 30 zł.
- blaha aluminiowa na odbłysniki z castoramy - 25 zł.
- podpórki i siatka na screena - 30 zł.
- przewody "kanałowe" do powietrza - 30 zł.
- filtr weglowy "samorobka" - 35 zł.
- timer 8 zł.
- HPS 150/250 W - samorobka (zrobienie go jest o wiele prostrze niz sobie wyobrazasz) - 150 zł. komplet / kupiony w sklepie 250-300
- napowitrzacz do hydroponiki 20 zł.
- donice ok. 20 zł.
- przykrywka do "hydro" - 5 zł.
- ziemia 3 zł.
- nasiona np. feminizowany GFxNL (5-cio pak) 90 zł.
- nawozy z HEMP - 3-pak GHE + rippen - ok. 90 zl.
to daje +/- 1000 zł. za działajacy nonstop system z ktorego co 9 tygodni bedziesz zbierac jakies 90-110 gramow
mylar. to jest jakas folia tak? gdzie to sie kupi w polsce . w jakis budowlanych czy ogrodniczych?
wiataczki te dwa rozumiem ze w jakims komputerowym a te kanalowe?
takie jak są np. na hemp.pl
po co te przewody wentylacyjne znaczy sie to sa te ruru zeby wentylacja dawala lepsze efekty>?
nawozy lepiej zamowic czy kupic w najblizszym ogrodniczym? do stowy to jaiis zestaw bedzie czy osobno brac?
i dwa wazne pytania - to cO2 to gdzie najlepiej kupic i co do ziarenek tak wlasnie chcialem tylko feminizowane ( zeby miec pewnosc i jakosc) ale co to znaczy to GH?skrot od nazwy odmiany czy sklepu bo juz sam nie wiem
gh to skrót od greenhouse jeden z najbardziej renomowanych seedbanków http://www.greenhouseseeds.nl/
ziolo rozumiem że proponujesz mu dwc, nie przewyższy to umiejętności początkującego?
Zmienić prawo aby móc sobie zakurzyć
Do walki z wiatrakami ruszyć- tak możesz mówić
Ale miałem granat w ręku i odwagę by go rzucić...
https://sklep.hydroonline.pl/go/_info/?id=883 315zł ale juz masz wszystko co potrzeba do naswietlania
Box obowiazkowo bym zrobil sam z plyt albo znalazł szafe i przerobił.
Wymiary 50cm X 70cm podstawa i wysokosci 2m jak bedzie za wysoko to mozna sobie ladnie
szawke na nawozy zrobić
do tego 2 wentylatory lazienkowe w sklepie pewnie po 30zł juz znjadziesz chyba ze na tym hydroonline mają jakies cichsze w asortymencie.
no i rury aluminiowe do wentylacji to tez w markecie budowlanym
Pierwsza uprawa to pewnie w ziemi a nie hydro wiec bajery do doniczki 20zł nawozy jakies wybajerzone ale nie za mocno napewno ktos poleci moze terra
https://sklep.hydroonline.pl/go/_info/?id=1049
https://sklep.hydroonline.pl/go/_info/?id=1045
weg i flo
mozesz sie szarpnąć na mylar wo dylozenia scian ale nie jest to obowiązkiem zawsze mozesz pomalowac sciany na biało
no i kupujac to wszystko zrobi sie pewnie maxymalnie 600zł/700zl
Wiec zostaje ci duzo pieniedzy na jakies super nasiona ciekawe
i WIELKĄ faje wodną
no i oczywiscie pamietaj o estetyce wykonania :] jak chcesz jakis projekt to w paintcie mozna skrobnąć xD
lampa- kazdy poleca cos innego - i dobrze teraqz musze tylko przemyslec co bedzie najlepsze do moich warunkow.. bo mieszkam ze starymi ale nie ma z tym problemu bo o ile zapach nie bedzie zmiatal z nog od razu po wejsciu do mieszkania ( w moim pokoju to pol biedy ) to jest ok i byle by krzak nie wylazil poza box xD ale to mi raczej nie grozi :D box bedzie ze tak powiem wolnostojacy- nie w zadnej szafie tylko pod sciana posklejany z plyt tak ze z trzech stron mozna go obejrzec a jedna bedzie do sciany.. mam zamiar kupic po 5 szt. dwoch rodz. nasionek najlepiej zeby bya to sativka albo chociaz mix z przewaga sativy i jakas indike zeby jak juz beda plony nie znudzil mi sie jeden gatunek palonka:)widzialem na cannabis fr ze maja po 4 szt. w paczce..ale nie wiem jeszcze skad bede zamiawial - czy moge w jednym boxie miec dwa rodz roslin? nie wplynie to neg. na ich .. no nie wiem , na cokolwiek?D:
kolega nademna napisal tez zebym kupil siatke : chodzi o to zeby ta siateczke zawisic nad roslinami na tyle zeby mogly sie tam wplesc topki i rosnac na siatce tak?
piszecie tez zebym zrobil box podzielony na faze wzrostu i kwitnienia - to jest dobry pomysl i raczej tak bede probowal skonstruowac swojego boxa.. macie moze jakies swoje projekty zrobione przed budowa?:) jesli ktos ma jeszcze jakies 3 grosze do powiedzenia to zapraszam, albo wyobrazcie sobie ze macie 1000zl i kupujecie boxa:) - kazda podpowiedz mile widziana:) za kilka dni musze juz wiedziec co kupic na pewno wiec postarajcie sie:D POZDRO!
ps. oczywiscie o estetyce wykonania nie zapomne :) to tez jest wazne zeby roslinki dojrzewaly w czystym i ladnie zrobionym boxie gdzie wszystko gra:) - dlatego tez tyle pieniazkow moge poswiecic
ps2. "
ziolo rozumiem że proponujesz mu dwc, nie przewyższy to umiejętności początkującego?" - na czym polega trudnosc i z czym moge miec problem robiac tak jak podpowiada mi ziolo? w ogole podoba mi sie jego plan z tym ze moge co trzy miesice wyciagc z tego zestawu ziolko i jest to taki staly zestaw.. tylko jest tam kilka rzeczy ktore nie wiem do czego sluza i czy jest to jakas specjalna technika uprawy.?
--> 70w - 1-2 krzaki (0,1m2 - 0,18m2) plony: 30-50g
--> 150w - 2-4 krzaki (0,2m2 - 0,35m2) plony: 50-100g
--> 250w - 4-6 krzaki (0,4m2 - 0,6m2) plony: 150-200g
--> 400w - 9-12 (0,8m2 - 1,2m2) plony: 300-500g
--> 600w - 12-14 (1m2 - 1,4m2) plony: 400-700g
--> 1000w - 18-22 (1,8m2 - 2,2m2) plony - 800-1200g
wybierz na podstawie ktoregos z czynnikow podstawowe dane na temat twojego boxa prawdopodobnie wybierzesz na podstawie plonów skoro nic cie nie ogranicza ;]
Smród mozna zniwelowac filtrem węglowym do kupienia w growshopach
wdg mnie szkoda prądu na robienie miejsca na weg i flo
bo jesli zrobimy sobie flo z hpsem 150W to swietlowki ktore nam zaspokoją weg boxa bedą żarły cos kolo 100
razem da nam to 250w
to ja Bym juz wolal kupic Lampe MH i lampe Hps osobno obie o mocy 250 albo Mh 150 a Hps 250 i miec jednokomorowego boxa efekt w plonach na miesiąc bedzie pewnie wiekszy albo taki sam
aha no jak zrobisz boxa przy scianie to ja zastosowalbym wentylacje pionową mało osob tutaj stosuje ten pomysł a wdg mnie jest bardzo fajny i wydajny
nie bawilbym sie tez w wiatraki komputerowe wdg mnie lepiej zastosować dobrze umieszczony wentylator lazienkowy niz wiercić milion dziur i kombinowac z zasilaczami
http://www.hemp.pl/produkty.php?inf=t&p ... 3&pks=&sz=
Ew. jakaś lepsza, ale to już wydałbyś całą kase na growbox'a.
edit.
Wydasz ok tysiaka, może nawet więcej. Ale uwierz mi, widziałem pro growbox'a i jest wręcz ZAJEBISTY.
Cały box waży coś koło 10-15kg.
Będziesz chciał odpocząć sobie od uprawy i bez problemu pakujesz go do pudełka i wciskasz do szafy.
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi
Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami
22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.