-w duzym stopniu uszkadza wątrobe(alkoholowa [alkohol to tez narkotyk]marskosc wątroby apropo nie slyszalem o narkotycznej marskości wątroby)
-jest niewątpliwe w duzym stopniu neurotoksyczny,zabija szare komórki co nie podlega dyskusji w porownaniu do innych substancji gdzie naukowcy toczą dyskusje na ten temat
-uzaleznia silnie.Tysiące alkoholików.
-silnie zaburza percepcje rzeczywistości czlowiek sobie wówczas nawet sprawy nie zdaje co robi i ze jest uzalezniony
-wypadki drogowe dlaczego patrz punkt wyzej
-jest agresjogenny,u niektórych moze wywolac agresje,szał(biała gorączka)tysiace maltretowanych i zniszczonych rodzin(sam w okolicy znam kilka)
-padaczka alkoholowa w zespole abstynencyjnym(głod alkoholowy) lub przy ograniczeniu picia która moze doprowadzic bezposrednio do zgonu.
-zle samopoczucie"dzien po"tzw kac objawia sie zawrotami głowy,bólami,nudnosciami i caly czas"suszy"
heroina
-wątroba ,z tego co wiem wielu uzaleznionych z wieloletnim nawet 30 letnim starzem nie skarży sie na dolegliwosci wątrobowe
-czy jest neurotoksyczna brak danych jakoby heroina ryla beret
-iniekcje.Bardzo niebiezpieczna forma zażywania która praktycznie nieodłącznie jest powiązania z zazywaniem tej substancji.
-horoby przenoszone drogą iniekcji.Zakazanie zyl,zatory spowodowane niewlasciwymi iniekcjami itd
-silnie uzaleznia najbardziej uzalezniający narkotyk bez watpienia.Fizyczyne i psychiczne uzaleznienie.
-zespół abstynencyjny:podobnie jak w przypadku alkoholu tyle ze nie moze skonczyc sie bezposrednio zgonem.
-silnie zaburza percepcje rzeczywistości czlowiek sobie wówczas nawet sprawy nie zdaje co robi i ze jest uzalezniony
-wypadki drogowe dlaczego patrz punkt wyzej
-nie powoduje agresji wręcz przeciwnie uspokaja
-nie wiem jak sprawa wyglada z"kacem"ale prawdobodobnie go nie ma(biorac kodeine nie mialem zadnego kaca)
-zanieczyszczenia towaru
amfetamina
-wątroba brak danych jakoby amfetamina powodowala marskosc.
-jest neurotoksyczna
-rozwalona śluzówka
-silnie uzaleznia
-brak zespolnu abstynencyjnego tzw uzaleznienie fizyczne
-wzmaga percepcje rzeczywisctosci w przeciwienstwie do powyzszych substancji.Czlowiek mysli o wiele intensywniej i analizuje wszystko dookola az zabardzo(patrz psychozy)prawdopodobnie dzieki temu latwiej zerwac z nalogiem
-depresje,lęki,niepokoje psychozy na skutek długotrwalego zazywania amfetaminy
-prowadzenie pojazdow mechaniczych:wzmaga koncentracje i sprawnosc psychomotoryczną,skraca czas reakcji.Jedynie....u nieodpowiedzialnych kierowcow istnieje mozliwosc wywołania "brawury"
-agresjogennosc moze wywolac agresje
-"dzien po"zjazd objawiajacy sie silnym niepokojem urojeniami i depresją
metkatynon pisze:
AMFETAMINA
-wątroba brak danych jakoby amfetamina powodowala marskosc.
I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
uzywamy na co dzien okolo 10% z nich. Zatem okolo 2,7 miliarda komórek jest niepotrzebnych. Szklanka wódki zabija 1000 komórek nerwowych. Czlowiek moze bez obawy o swoje zdrowie wypic 2 700 000 szklanek wódki.
Przeliczamy:
1 butelka (750 g) = 3 szklanki, zatem
2 700 000/3 = 900 000 butelek.
Zakladajac, ze maksymalny wiek przecietnego alkoholika wynosi 55 lat, a
zaczyna on pic, powiedzmy majac 15 lat, to mamy 40 lat stazu.
Przeliczamy lata na dni:
40 * 365 = 14600 dni picia.
Jezeli mozemy wypic 900 000 butelek bez obawy o nasze komórki nerwowe to:
900000/14600 = 62 butelki wódki dziennie!
Wniosek:
Aby umrzec z braku komórek nerwowych musielibysmy pic po 20 butelek wódki na sniadanie, 20 - na obiad i 30 - na kolacje...
KAMIEN Z SERCA ! GORZALKA DLA WSZYSTKICH !
Ale mam pewne wątpliwości. Dlaczego starego alkoholika atakują anioły z bazukami i ganiają wściekłe psy ze świecącymi oczami? Czy to już urojenia właśnie od wyżartego mózgu? Czy też może sama choroba alkoholowa powoduje takie halucynacje?
Szklanka wódki (250 g) zabija okolo 1000-2000 komórek nerwowych w naszym mózgu. Komórki nerwowe sie nie regeneruja. Ludzki mózg sklada sie z okolo 3 miliardów komórek nerwowych, z czego
uzywamy na co dzien okolo 10% z nich. Zatem okolo 2,7 miliarda komórek jest niepotrzebnych. Szklanka wódki zabija 1000 komórek nerwowych. Czlowiek moze bez obawy o swoje zdrowie wypic 2 700 000 szklanek wódki.
Przeliczamy]
Mimo wszystko alkohol strasznie ryje psychikę i niszczy wszytko na około a nie tylko tego co pije :-/
Wiem co mówię. Mój stary chleje od 20 lat. Mój dziadek tez pił. I nie muszę już mówić jak to odbija sie na mnie :-/
Nienawidzę tego człowieka, ale sama lubię wypić więc przypuszczam że jeśli kiedykolwiek miałabym dzieci to tez by mnie nienawidziły
Sama pije w za dużych ilościach mimo mojego młodego wieku i eksperymentuje z różnymi innymi substancjami. Przypuszczam że duży wpływ na to miał mój stary i moja sytuacja rodzinna. Szkoda że skłonności są przekazywane w genach...
Ja słyszałem, że tylko ostre najebanie niszczy szare komórki, to jak to jest? Jak co wieczor wypije 4 browary, czasem więcej to co już chuj, umieramy? Wódy nie piję i unikam jak ognia. Winko czasami przeważnei jak juzto swojskie. A browar piję bo lubie sobie wypić i posiedziec wieczorkeim z bronkiem i czasem z czymś zielonym.
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/9/975f790a-3ebb-4508-ba00-949ba84c72a8/drug-powder.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250501%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250501T101402Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=47902630312c9785d6fdefd69e4ee6f288c90f87ecbe05ab9651432a9e22cd61)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut.jpg)
Biały popiół vs. czarny popiół: Prawda o wskaźnikach jakości konopi
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cannabe-a.jpg)
W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?
W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/trafiloimsie.jpg)
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną
Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/10_lat_dla_producenta.jpg)
10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok
Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.