Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Co da taka blokada?
Nie będzie patologii
8
16%
Nic nie da ponieważ ludzie od zawsze się czymś odurzali
13
27%
Nie będzie czegoś takiego, nie będzie to działać
6
12%
Na 100% będzie to obowiązek dla obywateli nałożony przez prawo
10
20%
Nie będe mógł spalić gibona z mym dzieckiem :(
8
16%
Nie wiem, pierdoli mnie to nie ćpam, nie biore lekarstw ani alkocholu
4
8%

Liczba głosów: 49

ODPOWIEDZ
  • 907 / 8 / 0
Czyżby nauka stała u progu nowej metody leczenia uzależnień? Badacze z Chile odkryli ośrodek mózgu, którego "wyłączenie" może dramatycznie obniżyć objawy uzależnienia od narkotyków, czy nikotyny. Tak zwana kora wyspowa to rejon w głębi mózgu, o którym wiadomo, że przetwarza informacje o potrzebach fizjologicznych organizmu.

Już wcześniej zaobserwowano kilkanaście przypadków, w których uszkodzenie tego rejonu, na przykład w wyniku udaru, prowadziło u pacjentów do natychmiastowego "wyleczenia" z nałogu tytoniowego. Teraz, opisane na łamach czasopisma "Science" badania na zwierzętach pokazały, że nie jest to przypadek i można mieć nadzieje, że czasowe "wyciszenie" tego ośrodka pomoże w walce z innymi rodzajami uzależnień.

Najwyraźniej kora wyspowa informuje mózg także o "nielegalnych" pragnieniach organizmu, ograniczenie przepływu tych informacji może nam tylko wyjść na zdrowie. Badacze z Uniwersytetu w Santiago są przekonani, że to odkrycie przybliża naukę do stworzenia uniwersalnej pigułki na nałogi.
Czy w przyszłości będzie jakiś sposób aby narkotyki nie dzałały? Na co to komu?
I kórwa chuj Cie obchodzi, że robie błędy ortograficzne!

Legalizować? Tak, ale pod pewnymi obostrzeniami. marihuana nie powinna być dostępna jak bułki i mleko, raczej tak jak alkohol – w specjalnie do tego przeznaczonych miejscach, sklepikach. Dlaczego? Przede wszystkim po to, żeby zlikwidować czarny rynek i utrudnić dostęp nieletnim. Poza tym zarobi na tym budżet państwa. No i jest to szlachetna roślina, z której można robić papier, materiały, nawet ocieplać nią domy. Przecież to absurdalne, żeby zabraniać rosnąć roślinie.
  • 463 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: supravires »
hehe fajnie by bylo, istan rewolucja w leczeniu uzaleznien.. i to - z tego co czytam - praktycznie bez objawow absty.
milutko, gdyby okazalo sie to faktem [nie chce mi sie szkac zrodel], to mysle ze ten pomysl ma niezla przyszlosc
fizyka narkotyki i muzyka
wujek supra
  • 124 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: czempion »
Można wyłączyć mózg :-p :zzz:
Uwaga! Użytkownik czempion jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 166 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kura »
widocznie ty juz swoj mozg wylaczyles.
alkohol pisze sie przez samo 'ha'
Uwaga! Użytkownik Kura nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3250 / 355 / 2
Nieprzeczytany post autor: jogurt »
To mi wygląda na to że to tylko wylancza chec cpania, dobra rzecz jak dla mnie. Podejzewam że i tak by u niktórych nie powstrzymalo to, tak mi sie wydaje. Może nie tyle z checi co z własnej woli. Trzeba by to stestowac.
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
  • 907 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Prezes »
Kura pisze:
widocznie ty juz swoj mozg wylaczyles.
Alkohol pisze sie przez samo 'ha'
no sorki ale zauważ to dla kogo to jest forum i że mogłem być pod wpływem czegoś a w tym przypadku to akurad 2 lufki spalołem i mnie coś natchneło, a poaztym aby przeżyć największą nirwane musisz widzieć wszystko bez błędów?
I kórwa chuj Cie obchodzi, że robie błędy ortograficzne!

Legalizować? Tak, ale pod pewnymi obostrzeniami. marihuana nie powinna być dostępna jak bułki i mleko, raczej tak jak alkohol – w specjalnie do tego przeznaczonych miejscach, sklepikach. Dlaczego? Przede wszystkim po to, żeby zlikwidować czarny rynek i utrudnić dostęp nieletnim. Poza tym zarobi na tym budżet państwa. No i jest to szlachetna roślina, z której można robić papier, materiały, nawet ocieplać nią domy. Przecież to absurdalne, żeby zabraniać rosnąć roślinie.
  • 166 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kura »
nie wybaczam <_<
Uwaga! Użytkownik Kura nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Nieprzeczytany post autor: SPEEDy Gonzales »
Moze i odkryli ale takie cos nie zostanie wprowadzone.. pomyslcie sami :rolleyes:

Moim zdaniem świetna sprawa, ludzie ćpali by dla samej przyjemności ćpania bez ryzyka uzależnienia. Czego więcej chcieć?
Uwaga! Użytkownik SPEEDy Gonzales nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 157 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: Iwan »
Tylko ciekawe jak to "wyłączą"? Bo jeśli operacyjnie to łatwo mogą coś spierdolić... Wymyślają nową lobotomię...

Ale rzeczywiście dobre by było to gdyby narkotyki na nas działały ale nie ciągnęło do nich. Żeby sobie przyćpać co się chce bez ryzyka uzależnienia i skutków ubocznych typu np. choroby psychiczne, tak jakby nie wiem, chcesz se kupić loda, zjesz i chuj, nie musisz okresowo, ciągle, na stałe wpierdalać lodów...
  • 577 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Twilight »
Ten ośrodek o ile mnie pamięć nie myli to odpowiada za uzależnienia fizyczne, psychicznie dalej będzie chęć wzięcia czegoś bo ćpanie to jest pewnego rodzaju rozrywka %-D

Raczej takie coś jeśli byłoby łatwodostępne spowodowałoby brak zainteresowania papierosami (i już wiadomo że producenci fajek na to nie pozwolą...) i większą chęć eksperymentowania z różnymi narkotykami ciężkimi jak np. heroina, kokaina itp. bo narazie uzależnienie odstrasza wiele osób od brania tych środków.

No ale to, że jakiś obszar mózgu jak się wyłączy to coś tam coś tam to nie znaczy, że zaraz wymyślą magiczną pigułkę która będzie go wyłączała, prędzej już zewnętrznie przykładając jakieś elektrody można wyłączyć dany obszar mózgu albo przez medytację niż farmakologicznie bo chemia działa na cały mózg, ewentualnie część jego jeśli tylko w danej części są jakieś rodzaje receptorów których w innych częściach mózgu nie ma, więc jeśli ta część mózgu ma receptory którymi można ją i tylko ją wyłączyć to się uda a jak nie to nie ma bata...
[b]JEDZ KWAS![/b] - mądrzejszy ani zdrowszy psychicznie nie będziesz, ale i tak ludzi z Ciebie nie będzie (skoro przeglądasz te forum) więc co Ci szkodzi? :)
[b]JEDZ GAŁKĘ![/b] - bo jest tania i dobra X)
[i]Chwała Bogu że się nie ujawnia! Jakbyśmy wtedy mogli filozować?[/i] - Twilight
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.

Finał głośnego procesu w sprawie dziecka, które trafiło do szpitala w Legnicy odurzone amfetaminą

Dziecko, które latem 2023 roku trafiło do szpitala w Legnicy odurzone amfetaminą, miało wtedy dwanaście tygodni. Chłopczyk był w ciężkim stanie. Zarzuty narażenia dziecka na śmierć usłyszeli jego rodzice. Sąd skazał ojca na karę półtora roku pozbawienia wolności, matka usłyszała wyrok 10 miesięcy więzienia.

Bochnia. Policja ujęła dilerów narkotyków. W garażach przy KN-2 urządzili „biuro” i magazyn

Małopolscy policjanci zlikwidowali „przedsiębiorstwo” zajmujące się handlem narkotykami. Wynajmowane garaże przy jednej z ulic w Bochni spełniały rolę biura oraz magazynu ze środkami odurzającymi. Zabezpieczono duże ilości środków odurzających oraz zatrzymano 4 osoby.