Będę w tym roku pisał pracę roczną teorytyczną z psychologii, z tematyki uzależnień. Jak ktoś ma jakiś sensowny pomysł na temat, to chętnie posłucham pomysłow (mam kilka swoich, ale może ktoś wpadnie na coś ciekawszego?). Tak więc wytężcie swoje trzeźwe, bądź zaćpane umysły i jak któryś wykrzesa jaką myśl, to proszę pisać.:]
z góry dzięki
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM
Pozdrawiam
Tzn. oni też interesują się polityką, kłócą się ze sobą na tematy polityczne, mają swoje poglądy itp.
praca teorytyczna => przegląd już zrobionych badań w celu dowiedzenia/przedyskutowania jakiejś tezy (b. ogólnie). i właśnie szukam różnego rodzaju pomysłów na tezy. póki co wymyśliłem:
1. czy istnieje typ osobowości człowieka podatnego na uzależnienie?
2. uzależnienie a niedojrzałość emocjonalna
3. wpływ środowiska na postępowanie uzależnienia
ale do żadnego nie szukałem jeszcze literatury (właśnie się za to zabieram. tj. po powrocie z apteki.xD), więc nie wiem czy będę miał o czym pisać.
@iwan: ciekawy pomysł, ale raczej na badanie do przeprowadzenia (konkretnie obserwacja). ale dzięki za dobre chęci!:-)
ja żyję - a wyście pomarli, Panowie.
Dobra, obecnie temat mojej pracy brzmi "Przegląd substancji psychoaktywnych w lekach dostępnych bez recepty w polskich aptekach".
Proszę pana, przez takich jak pan, wycofają mi z obrotu kodeinę OTC
Aptekarka: Nie ma, ten Antidol wcale nie jest taki dobry, żeby go tak codziennie brać.
SixtyNine: gwarantuję Ci, że dotknęłoby mnie to nie mniej niż Ciebie..
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA
Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje
Użytkownicy psychodelików inaczej przetwarzają emocje, m.in. szybciej rozpoznają zagrożenie - wynika z badania UJ. Kierujący nim prof. Michał Bola podkreślił, że przeciera ono szlaki w obszarze neuroobrazowania użytkowników psychodelików, jednak pełne zrozumienie ich wpływu na mózg wymaga wielu lat pracy.
Kawa - budzi i wydłuża życie
Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.