Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
A więc DXM zdaje mi się, że mógłby być antagonistą wychwytu zwrotnego serotoniny (chwilowy brak serotoniny, przysadka odbiera, by produkować jej w nadmiarze). Albo wpływałby na przysadkę mózgówa z (błędną) informacją "stary nie ma serotoniny!! produkuj ją szybko!" stąd odczuwalibyśmy przysadnie dobry humor oraz efekty wizualne. Zdaje mi się też , że DXM wywołuje przy tym zespół serotoninowy co objawia się tym u mnie, że na dzień po DXM'owej nocy jestem strasznie przygnębiony i z byle powodu wpadam w rozpacz (cala serotonina zostaje wykorzystana podczas nasilonego działania DXM). Lecz nie rozumiem czemu na następny dzień, po odespanej nocy, mam doskonały humor. Tak jakby znowu znaczny przyrost serotoniny. Może przysadka "zauważa" że poziom serotoniny jest za niski i zaczyna nagle wytwarzać jej więcej niż zwykle. Wtedy mam motywacje do robienia różnych rzeczy, jestem bardziej pewny siebie i zadowolony z życia. No i na koniec po 4-5 dniach poziom serotoniny wraca do normy, DXM przystaje wpływać na przysadkę mózgową, czy na wychwyt zwrotny serotoniny i wszystko wraca do normy. (Nie wiem czy wychwyt zwrotny serotoniny nie jest w pełni regulowany przez przysadkę mózgową, dlatego pisze o wpływie na przysadkę i wychwyt osobno.)
W ogóle do tego dochodzi oddziaływanie na system dopaminergiczny i to wszystko jest zapewne duzo bardziej skomplikowane niz nam sie wydaje. Dxm na kazdego dziala inaczej w czasie kolejnych dni, nawet na mnie dziala na różne sposby, nie zawsze tak samo.
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM
Pozdrawiam
Zaczelismy na przemian mówić charakterystyczne objawy owej euforii - wszystko sie zgadzało: niepoprawny optymizm, nadmiar energii, radość z życia, niezdejmowalny z twarzy usmiech, skakanie, bieganie, tańczenie i świrowanie pozytywne.
Oba te dragi są odmiencami w swojej klasie tramadol to nietypowy opioid a dekstrometorfan to pochodna morfiny o działaniu dysocjacyjnym (choc to moze okazać sie wcale nie takie wyjątkowe, wskazują na to nowe badania nad izomerią morfinoidów). Łączy je właściwie tylko wpływ na gospodarke serotoninergiczną i pokrewienstwo z morfiną.
Wszystko ładnie pieknie ale jedno mnie ciekawi... dlaczego u zawiasa silny wpływ na serotonine ma tramadol, a u mnie dxm?
Pozdrawiam
[b]JEDZ GAŁKĘ![/b] - bo jest tania i dobra X)
[i]Chwała Bogu że się nie ujawnia! Jakbyśmy wtedy mogli filozować?[/i] - Twilight
Twilight pisze: Osobiście odniosłem wrażenie, że poziom serotoniny nie zwiększa się bezpośrednio na samej fazie (działanie DXM) tylko dopiero jak zacznie działać na dobre DXO czyli już w sumie po największym nasileniu fazy gdy przechodzi ona bezpośrednio w drugi etap. No ale to może być tylko złudzenie ^_^
Pozdrawiam
Jeśli miałbym strzelać to najpierw DXM powoduje mocne wydzielanie się serotoniny a jak już przejdzie płynnie w DXO to blokuje jej marnowanie przez wychwyt zwrotny i ten drugi mechanizm działa długo. Myk polega na tym, że w momencie, gdy DXM powoduje największe wydzielanie sie serotoniny to DXO jeszcze nie ma dużo i szybko się ta serotonina zużywa a raczej jest niszczona. Potem płynnie przechodzimy do stanu gdy DXM jest mniej i mniej serotoniny jest wydzielane ale DXO blokuje częściowo jej niszczenie aż na koniec są zablokowane wychwyty zwrotne ale już nie ma DXM aby wydzielić więcej serotoniny.
Dlatego też fazy jak się weźmie wcześniej deksa, nawet małą ilość przed wzięciem większej są zdecydowanie lepsze :diabolic:
Co do zespołu serotoninowego to równie dobrze może wystąpić jak się bierze duże dawki w krótkich odstępach czasu lecz nie jest on takim problemem bo jest spory zapas i można pozwolić sobie na sporą ilość serotoniny, szczególnie że w zasadzie DXM samo z siebie aż tak dużo tej serotoniny nie uwalnia albo DXO. Co innego np. MDMA które powoduje wystrzelenie jej ogromne ilości. I wynikałoby z tego też, że w zasadzie leki z grupy SSRI i deksa można teoretycznie brać i rzeczywiście jakichś problemów kosmicznych chyba nie ma z tym. Oczywiście jak się samo przez się rozumie nie jest to zbyt rozsądne ^_^
ps. Właśnie zauważyłem, że jogurt napisał też coś podobnego w poście przed moim :rolleyes:
[b]JEDZ GAŁKĘ![/b] - bo jest tania i dobra X)
[i]Chwała Bogu że się nie ujawnia! Jakbyśmy wtedy mogli filozować?[/i] - Twilight
2.Przysadka mozgowa nie produkuje serotoniny tylko melatonine na drodze konkurencyjnej z komorkami serotoninergicznymi z tryptofanu.
3.Kazdy organiz reaguje inaczej na dxm na poziomie psychicznym jednak na farmakologicznym istnieja wspolne mechanizmy.
4.DXO praktycznie nie wplywa na uklad serotoninowy.
5.Afterglow, moze w niewielkim stopniu wynika z metabolitow zgromadzonymi wyniku zmiejszonego wychwytu, ale moga to byc tez inne zaburzenia, z ktorych najprawdopodobniejszy wydaje sie zespol odobicja na receptorze NMDA.
(imho)
[url=http://chomikuj.pl/mac.pp/Dokumenty]backup[/url]
3. Wspólne mechanizmy ale nie u wszystkich jednakowo pobudzone tak?
4. Skąd ta pewność?
5. Jaka jest charakterystyka zespołu odbicia? Zaraz zapytam duckduckgo, ale tak czy siak moze jakis link?
Pozdrawiam
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/a12a216cf97460608e37260bc2663020f9aa0a82.jpg)
Dlaczego Portugalia może być europejską stolicą medycznej marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cannaheart.jpg)
Marihuana zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/lotnisko-w-pyrzowicach-.jpg)
Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk
Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cannabe-a.jpg)
W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?
W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.