Jakie możliwości prawne, czy może kwestie przeszukania ? piszcie i kreujcie spliffa - Gazetę Konopną
Chyba to jest najważniejsze. Z tego co sie orientuje to policja ma obowiązek spisać protokuł przeszukania (nawet jak mówią: "pokaż co masz w kieszeniach"), a jeszcze nigdy nie widziałem żeby to robili. Taki protokuł musi podpisac przeszukiwany?
Tutaj poruszałem podobny problem, ale dyskusja stoczyła sie na inne tory... http://talk.hyperreal.info/viewtopic.ph ... ;nocount=1
Na jakiej podstawie można dokonac przeszukania (nie mówie o przeszukaniu domu) i jakie prawa i obowiązki mają policjanci jak i osoby podejrzane.
Proponuje nazwać artykuł: "Jak upierdolić prace Policji" hehehe XD
czekam.
LeonardoDaVinci pisze: To ja chciałbym wiedzieć jakie są prawa i obowiązki policjanta jak i podejrzanego, na jakiego podstawie policja moze dokonac przeszukania na ulicy. Jakie muszą mieć podstawy, jakie obowiązki muszą wypełnić a jakie ja mam w takiej sytuacji prawa.
Chyba to jest najważniejsze. Z tego co sie orientuje to policja ma obowiązek spisać protokuł przeszukania (nawet jak mówią: "pokaż co masz w kieszeniach"), a jeszcze nigdy nie widziałem żeby to robili. Taki protokuł musi podpisac przeszukiwany?
RADY MINISTRÓW z dnia 17 września 1990 r.
w sprawie trybu legitymowania, zatrzymywania osób, dokonywania kontroli osobistej oraz przeglądania bagaży i sprawdzania ładunku przez policjantów mówi, że
[...] dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary
P.S Nie jesteś podejrzanym a jedynie podejrzewanym aż do czasu przedstawienia zarzutów. W praktyce oznacza to inne prawa i obowiązki, jednym z ważniejszych jest fakt iż jako podejrzany masz prawo kłamać!
P.S 2 Nie wiem czy wiecie, ale palenie marihuany w np pociągach jest dozwolone! Zabronione jest jedynie palenie tytoniu! Nie zapominajcie jednak o konsekwencjach posiadania ;-)
Piszcie kiedykolwiek
Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
Teoretycznie wszystkie normy co do postępowań takich jak rewizja/przeszukanie zawarte są w kk i kpk.
W odpowiednich przepisach jest mowa o przeszukaniu jedynie wtedy, kiedy zachodzi uzasadnione podejrzenie zasadności powyższej czynności.
Tyle teorii.
W praktyce, można przeszukać każdego w każdej chwili pod byle pretekstem.
Jakim pytasz?
Ok. Masz może szerokie spodnie? A może dredy? Taaaaak? Proszę bardzo, w notatce wpisujemy:
"Ubiór zewnętrzny osoby przeszukanej wskazywał na przynależność do subkultury identyfikowanej z obrotem narkotykami" Tadam! Już mamy uzasadnione podejrzenie :)
A jak nie masz szerokich spodni ani dredów to nie bój sie, coś sie znajdzie.
Aha, i wystarczy że znajdą przy tobie 0,01 G zioła a już przeszukanie było zasadne, i skargę na tę czonność możesz sobie, że tak powiem, zwinąć w rulonik i wsadzić w odbyt. (za to pisz skargę kiedy cie przeszukają, a nic nie znajdą, masz prawo znać imie, nazwisko, oraz nazwisko przełożonego psów które cie trzepią).
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Alkohol daleko od kasy i z brzydką etykietą
Minister Katarzyna Kęcka o walce z piciem w "Miodowej 15".
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.
Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki
Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.