Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 414 / 8 / 0
Az dziw, że tego tu nie ma. Jaką herbatę lubicie najbardziej? Jakieś specjalne marki/rodzaje/aromatyzowane? Z czym wam najbardziej pasuje(cytryna, cukier, miód, miksy, wszystko naraz a może jeszcze jakieś inne dodatki można dorzucać do herbaty)?
Mi ostatnio bardzo smakowała ekspresowa Lipton "Indian Spice" z cytryną i cukrem. Wogóle ostatnio dużo herbaty piję, najczęściej samą bez cukru lub z samą cytryną lub z cytryną i cukrem.
Tak się zastanawiam bo chcę spróbować jakiejś herbaty nieekspresowej lepszej jakości możecie mi coś polecić?
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
  • 803 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: yam'teoretyk »
Szczurze spróbuj z mlekiem ;-)

Ja osobiście pije najczęściej czyściocha ewentualnie z cytryna...
  • 459 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Roni Regan »
Ja polecam czarna sypaną z żeń szeniem.
Prawda, której nikt nie chce nawet za darmo.

Skręt jak tlen i browarków pare na prześwicie
Kolorowsze staje się szare życie
  • 57 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Daimonion »
Mój obecny number one to Commonwealth Tradition.

Ew. może być Dilmah Pure Ceylon (nie wiem, czy robią jakieś inne).

Parzona przez równo 4 minuty, z cytryną i trzema łyżeczkami cukru ;-)
Ostatnio zmieniony 14 kwietnia 2007 przez Daimonion, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Daimonion nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 414 / 8 / 0
Z mleczkiem próbowałem, ale mi jakoś nie podeszło.
A co jakby zamiast cytryny wycisnąć sok z pomarańczy? Pasowałoby to? Kiedyś wycisnąłem z mandarynki i nie polecam.
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
  • 424 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: Adam Selene »
Mi zawsze najbardziej smakował Earl Grey, to moja ukochana herbata. Pijam ją rzadko, od święta, na co dzień zadowalam się klasycznym Yunnanem z trzema łyżkami cukru. Z mlekiem też jest bardzo dobry.
Ile herbaty dziennie pijecie? Ja od czterech do sześciu kubków, czasem nawet więcej :-) Od czego jak od czego, ale od herbaty jestem na sto procent uzależniony - dzien bez herbaty dniem straconym.
Uwaga! Użytkownik Adam Selene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1071 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: newbe »
Mi zawsze najbardziej smakował Earl Grey
bardzo dobra herbata lecz wolę herbatę czerwoną i zieloną mhmm :-D nie pogardzę też owocowymi vitaxa - robią bardzo smaczne herbaty.
Pijam zazwyczaj 4-5 herbatek dziennie, zawsze bez cukru,mleka i innych dodatków smakowych. Jak dla mnie te dodatki poprostu niszczą smak i aromat herbaty dlatego ich nie uzywam.
dzien bez herbaty dniem straconym
;-)
The World Needs Truthfulness, Compassion, and Forbearance
  • 11 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pfeffer »
Do czarnej dorzucam wieloowocowej i taki miks obecnie pijam.
Mniej wtedy cukru potrzebuję.
Sześć czystych luf, sześć czystych luf
Dziewięć gramów zioła i sześć czystych luf
...
  • 48 / / 0
Czarna herbata jest dobra ale jak pije się ją rzadko. Bo takie picie kilka razy dziennie, i to jeszcze jakichś herbatek expresowych, przesłodzonych i jeszcze w dodatku z jakimś aromatem sztucznym czy innym ścierwem to mija się z celem. Taka herbata niedość że nie ma smaku to jeszcze jest niezdrowa. Lepiej usiąść sobie wygodnie i wypić sobie jakąś smaczną herbatke liściastą, zaprosić znajomego lub znajomą, mrrrr, i od razu lepiej smakuje. Albo nawet od czasu do czasu wstąpić do jakiejś herbaciarni, i spróbowac czegoś egzotycznego, no a jak sie nie ma dużo kasy, bo w herbaciarniach strasznie zżynają, to kupić coś na wagę.
Uwaga! Użytkownik lupulin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 577 / 3 / 0
Lubię herbatkę i to bardzo, szczególnie mocną. Kiedyś lubiłem z cukrem lecz teraz wolę zdecydowanie samą bez żadnych dodatków. Nie pijam zbyt często ostatnim czasem bo wpadłem w dziwny stan psychiczny i kofeina dziwnie go wzmacnia. Na szczęście już z niego wychodzę powoli i mogę zacząć pijać napoje kofeinowe a więc czasem herbatka poleci :-)

Z herbat to pijam Saga ale dlatego właściwie bo mam jej najwięcej w domu zawsze. Lipton mi bardzo smakuje :-) Najważniejsze jednak aby była siekiera czyli bardzo mocna musi być ^_^

Co do cytryny to słyszałem że rozwala zęby, bo się robi jakiś związek z połączenia herbaty i cytryny. Sama cytryna i sama herbata OK ale połączone to już podobno źle. Nie wiem gdzie to było więc nie podam źródła, lecz jak ktoś pija często z cytryną to niech sobie sprawdzi czy to prawda :-)
[b]JEDZ KWAS![/b] - mądrzejszy ani zdrowszy psychicznie nie będziesz, ale i tak ludzi z Ciebie nie będzie (skoro przeglądasz te forum) więc co Ci szkodzi? :)
[b]JEDZ GAŁKĘ![/b] - bo jest tania i dobra X)
[i]Chwała Bogu że się nie ujawnia! Jakbyśmy wtedy mogli filozować?[/i] - Twilight
ODPOWIEDZ
Newsy
Zaskakujący trend wśród Polaków. Chodzi o spożycie alkoholu

Spożycie alkoholu aktywnie ogranicza 55 proc. Polaków, a 21 proc. deklaruje całkowitą abstynencję.

Niemowlę pod wpływem kokainy. Szokujące odkrycie na terenie ogródków działkowych

Krakowscy policjanci od dłuższego czasu rozpracowywali grupy wyłudzające pieniądze od starszych osób metodą "na legendę". Przestępcy podszywali się pod funkcjonariuszy lub pracowników instytucji publicznych, by zdobyć zaufanie swoich ofiar.

"Niemyte dusze / Narkotyki" - teatralna podróż w głąb ludzkiej psychiki

Spektakl odbędzie się 17 października 2025 roku (pt) w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie. To propozycja dla każdego, kto poszukuje w teatrze głębi, refleksji i intelektualnego wyzwania. Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia!