twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Przeczytalam uwaznie Wasze forum ( i nie tylko to...). Moje malenstwa rosly sobie dobrze, przez tydzien, a teraz maja pozlokle listki (pierwsza para lisci - nie liscienie!) poskrecane do gory - ewudentny brak azotu, zahamowaly wzrost - tez brak N, zaczyna schnac druga para lisci, wiodka logyga - brak potasu i fosforu. maja super nawoziki, jako ze jestem rolnik z wyksztalcenia, myslalam, ze osbie poradze i zrobie facetowi niespodzinake jak wroci z zagranicy. a tu frugo. pomozcie mi, bo juz nie wiem co robic.

pH gleby 6,0, pH wody z nawoazmi 6,5
brak robaczkow
1 lampa sodowa 400W 50 cm nad wierzcholkami roslinek
4 200W swietlowki po bokach
pomieszczenie jest wentylowane, wilgotnosci powietrza ok. 60%, gleby 45-50%
temperatura ziemi 20 st.C, powietrza przy listkach 25 - 29st.C
fotoperiod 18/6

prosze o pomoc!
Uwaga! Użytkownik blondyna nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 225 / 9 / 0
pH gleby 6,0, pH wody z nawoazmi 6,5
brak robaczkow
1 lampa sodowa 400W 50 cm nad wierzcholkami roslinek
4 200W swietlowki po bokach
pomieszczenie jest wentylowane, wilgotnosci powietrza ok. 60%, gleby 45-50%
temperatura ziemi 20 st.C, powietrza przy listkach 25 - 29st.C
fotoperiod 18/6
Jestem w szkoku, ponieważ niby wszystko pięknie idealnie w warunkach, ale coś tu jednak nie gra. Na początek nie ma sensu czepiać się gleby i wartości odżywczych, bo jak napisałeś stosujesz nawóz, a charakter infekcyjny zazwyczaj nie wchodzi w role w uprawach domowych.
Ja stawiam na zbyt duże natężenie światła, połączone ze zbitą glebą, która nie przepuszcza składników odżywczych i samej wody. Powinieneś/powinnaś ściągnąć te świetlówki po bokach- choć wcześniej napisz jakich rozmiarów jest twój boks. Sprawdz także czy jak podlewasz swe rośliny woda bezproblemowo się wchłania. Jeśli wszystko jest ok i w tym nie tkwi problem wrzuć fotki, bo więcej w sposób teoretyczny nic Ci nie napisze.
Uwaga! Użytkownik Sweet Bulldog nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3 / / 0
te lampy z boku to sa energooszczedne swietlowki kompaktowe o mocy 4x24 i 2x40W, mala pomylka...:P. sa zamieszczone od pierwszych lisci w odleglosci 35-40cm. woda wchlania sie elegancko, jak wyplynie na podstawek, zaraz wycieram. dodatkowo dla db napowietrzenia korzeni stosuje takie samo napowietrzanie jakie jest w akwarium - taka pompka powietrzna z systemem wezykow. na spodzie doniczek mam kamyczki zamiast keramzytu. co jeszcze mam zrobic, aby moje malenstwa nie chorowaly??

bardzo Ci dziekuje za odp!!
Uwaga! Użytkownik blondyna nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3 / / 0
postaram sie zalaczyc zdjecia, ale jestem blondynka, wiec moga z tym byc problemy...:P
  • 3523 / 53 / 0
zaatakowałaś je zbyt dużą ilością światła. Zacznij od samego hps lub nawet tych drugich lamp i kiedy zrobi się 2 piętro liści dowal na maxa
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
ODPOWIEDZ
Newsy
Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków

Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.

Niemcy po częściowej legalizacji: młodzież sięga rzadziej a dorośli korzystają bardziej świadomie

Nowe badania rządowe z Niemiec obalają jeden z głównych mitów przeciwników legalizacji marihuany – że dostępność konopi zwiększy używanie wśród młodzieży. „Drogenaffinitätsstudie 2025”, opublikowane przez Federalny Instytut Zdrowia Publicznego (BIÖG, dawniej BZgA), pokazuje, że po legalizacji użycie konopi wśród nastolatków… spadło.

"Niemyte dusze / Narkotyki" - teatralna podróż w głąb ludzkiej psychiki

Spektakl odbędzie się 17 października 2025 roku (pt) w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie. To propozycja dla każdego, kto poszukuje w teatrze głębi, refleksji i intelektualnego wyzwania. Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia!