uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 44 / / 0
Witam! Mój kumpel wpadł ostatnio na pomysł, żeby zrobić GROWBOXA z kolumny głośnikowej. Koleś już dwa razy wpadł z uprawą (matka mu znalazła roślinki, bo nie schował ich tak jak powinien i miał mocny gnóój). Jednak chciałby spróbować jeszcze raz. W pokoju na szafie chciałby postawić kolumne głośnikową o wysokości do jednego metra, bo więcej nie może, bo już jest sufit. Szerokość i długość to około 50 cm. Jednak problem w tym, że ciężko dostać taką kolumnę. A tym bardziej atrape albo uszkodzoną, bo nówki raczej nie warto kupować, jakby miał wszystko wyjebać ze środka :/ Jak myślicie ? Czy jest w stanie zrobić taką kolumnę własnoręcznie? a jak tak to jakich materiałów do tego użyć? Pamiętajcie, że growbox musi wyglądać jak kolumna albo coś takiego, żeby jego stara nic się nie domyśliła. Troche się rozpisałem i troche wam popierdolilłem .. ale proszę, aby ktoś napisał co o tym myśli? Czy to w ogóle realny pomysł? POZDRO
Uwaga! Użytkownik mateks1 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 36 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mariu$ »
Na tej stronce masz pokazaną taką kolumnę http://talk.hyperreal.info/viewtopic.ph ... ,4;nocount
A zrobić kolumnę własnoręcznie to nie problem. Miałem kiedyś w domu 1 starą kolumnę, kupiłem nowe głośniki, a drugą kolumnę sobie poprostu dorobiłem. Wystarczą zwykłe płyty wiórowe, wkręty, wiertarka, wyżynarka i inne bajery. Tylko do zrobionej koluny byś musiał wrzucić jakieś zjebane głośniki.
Uwaga! Użytkownik Mariu$ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 13 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Uki »
Powinien skręcić taką kolumnę z płyty pilśniowej, albo czegoś podobnego, wyciąć otwory i umieścić w nich głośniki, najlepiej jakieś stare, uszkodzone, raczej nie będzie miał problemu z załatwieniem, a nawet jeśli to na allegro za 5 zł można kupić kilka :D. Żeby wyglądało to jak kolumna to niech oklei skrzynię jakąś okleiną. Myślę, że z wykonaniem tego boksa znajomy nie powinien mieć większych problemów. Pozdro.

Edit: Tu masz dużo projektów kolumn, może coś się przyda. http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum99.html
Uwaga! Użytkownik Uki nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 71 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: polak »
Proponuje udac sie do kilku antykwariatow ;) czesto mozna dostac stare 'unitry' duzych gabarytow

powodzenia, czekam na jakas fotorelacje

pozdrawiam, polak
Uwaga! Użytkownik polak nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 44 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mateks1 »
ok dzięki za pomoc ! dzisiaj z kumplem pojeździmy troche po antykwariatach może się coś znajdzie a jak nie to zrobimy kolumny własnoręcznie. Jak wszystko bęedzie git to napewno zamieścimy fotorelacje! pozdro
Uwaga! Użytkownik mateks1 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 44 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mateks1 »
Mam jeszcze pare pytań. Załóżmy, że uda nam się załatwić kolumny albo zrobić samemu. Wiadomo, że aby growbox spełniał swoją rolę trzeba zainstalować w nim wiatraczki. I teraz jak to zrobić, aby przez wiatraki nie przechodziło światło. Wszystko musi być w 100% szczelne, bo jak kumpla stara zobaczy, że coś świeci w kolumnach to będzie nie ciekawie. Macie jakieś pomysły? Jeszcze jedno. Czy lepiej założyć 3 wiatraki wyciągające u góry czy lepiej dwa wyciągające i jeden na dole, który by wdmuchiwał powietrze do środka. Czekam na wasze propozycje. pozdro!
  • 218 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kruczy »
ta druga opcja bedzie wydajniejsza. a co do światła najlepiej zamontować do otworów kolanka z PCV, dodatkowo mozesz zrobic z nich filtry powietrza

link do posta z filtrem: http://talk.hyperreal.info/viewtopic.ph ... 27#p102227
  • 71 / 1 / 0
niekoniecznie musza to byc kolanka PCV... moze byc to cokolwiek, nawet zrobione wlasnorecznei pudelko z dwoma otworami jednym na wentylator, a drugim przez ktore bedzie wylatywalo powietrze :) kolanko PCV ciezko zamontowac na wentylatorze, co do wentylatorow...
dwa wyciagajace ok ;) a wsysajacego do srodka niekoniecznie bym montowal, lepiej zamontowac zwykle passive otwory, tam juz latwo zamontowac kolanka :)

pozdro
Uwaga! Użytkownik polak nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 218 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kruczy »
Ciezko przymocowac kolanka o wentylatorów?! a po co mialbym to robic, łatwiej jest przymocować do otworu w ktorym jest wentylator, chociażby dzieki takiemu magicznemu wynalazkowi jak taśma klejąca bądz kleju superglue. btw skoro ta uprawa ma byc niewykrywalna to musi byc filtr. zreszta z kolanka jest latwiej i szybciej zrobic filtr.
  • 71 / 1 / 0
czyli bedziesz uzywal kolanka o duzej srednicy, skoro tak mowisz.... zajmie Ci to kupe miejsca w srodku... no chyba ze bedzie wystawal na zewnatrz boksa (ale w takim razie gdzie tutaj 'stealth'?)

chyba ze sa kolanka o srednicy 80? cholera wie.... moze mniejszy otwor wywiercisz? czego nie polecam, za mala przepustowosc powietrza jest,

wogole ja moge tak sobie gdybac, hehe nie wiem jaki masz/ bedziesz mial wentylator :) (srednica)

wbrew pozorom filr zamontowany w kolanku nie jest do konca dobry, bylem chyba pierwszy ktory go stosowal, nawet zamieszczalem tutaj fotki tego ustrojstwa. Musial bys zrobic to przy obydwu wentylatorach, inaczej filtr nie ma sensu... pozatym nie dziala on zbyt dobrze, chociaz kto wie, pewnie sobie poradzisz, zrobisz tak, ze bedzie cacy :)

powodzenia

tak na marginesie, to chcial bym zobaczyc jak po miesiacu bedzie trzymalo sie kolanko na tasmie klejacej :P
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.