przylapaly mnie suki z lufa z kumplem i zatrzymali na 24h. Kumpel nie dostal zarzutow a ja musialem zaprowadzic suki do domu bo psa musialem nakarmic i wzprowadzic (a to byla jedyna metoda zeby sie predko do domu dostac) - a w domku mialem 0,3 g zielonego i 5 g grzybkow. Postawili mi zarzuty i czekam na sad- myslicie ze jest szansa ze mnie do paki beda chcieli wrzucic czy na stowe zawiasy i grzywna?
Jak macie jakies doswiadczenie w tych tematach to ucieszy mnie kazda odpowiedz,
pozdrawiam,
turek
Jeśli chodzi o wyrok jaki dostaniesz to zależy czy byłeś już karany za sprawy z dragami. Jeśli nie to znacznie poprawia twoją sytuacje. Jeśli przyznajesz się do posiadania i dobrowolnie poddajesz się karze to będą chcieli Ci dać wyrok w zawieszeniu, grzywna i kurator jeśli masz mniej niż 21 lat. Jeśli uznają to za małe ilości to może by się udało na samej grzywnie zakonczyc, bez kuratora. Jeśli przyznasz się że częstowałeś kumpla to wyrok z zawieszeniu jest pewny. (Prokurator mi tak powiedział, że za udzielanie musi być minimum zawias). Wazne zebys na palach nie wiele gadal, sam paliles, nikogo nie czestowales a tym bardziej nie sprzedawales. Bardzo wazne, wydaje mi sie, beda tu zeznania twojego kumpla, jesli powie ze go czestowales to moczy Ci dupe, bo za udzielanie jest juz gorzej, a za udzielanie nieletniemu to powazne jaja psy robia. Moim zdaniem, twoj funfel dostanie wezwanie jako swiadek, jesli powie ze z toba palil to lipa, pograza Ciebie i siebie, bo jesli tak powie to za jakis czas wezwa go na przesluchanie jako podejrzanego o posiadanie i go oskarza na podsawie jego wlasnych zeznan. Jesli ktos palil to byl w posiadaniu!! a to wystarczy, wiem to bo sam sie wjebalem w ten sposob!!! Nieznajomosc prawa szkodzi!
Poza tym wazne czy juz podpisywales jakies zeznania i kumpel tez? Napisz co zeznaliscie to postarmy sie dokladniej omowic sytuacje. Jakie Ci zarzuty postawili? Jesli jest was w tej sprawie tylko dwoch to ustalajac razem jakas wersje mozecie psom wmowic wszstko bo zeznania beda sie pokrywac i nie ma podstaw do posadzanie kogokolwiek o zeznawanie nieprawdy. Jako podejzany/oskarzony mozesz odmowic skladania jakichkolwiek wyjasnien, nie musisz mowic prawdy i nie mozna cie za to sadzic. Jesli juz zeznaliscie na siebie to troche lipa bo palki nie lubia jak sie zmienia zeznania, ale ja bym staral sie odkrecic ile sie da, tyle ze obowiazkowo wasze wersie musza do siebie pasowac.
Nie biore odpowiedzialnosci za ten tekst bo nie jestem prawnikiem, ale pisze go w dobrej wierze.
Pzdr i napisz wiecej o sprawie bo ciezko cos konkretnie doradzic !
karany poki co nie bylem- zawiasy mnie w sumie gowno obchodza tylko tego pierdla sie troche wystraszylem. Ale juz strach minal tylko wciaz nie moge sie nadziwic w jakim faszystowskim kraju i czasach zyjemy..- psa nie dadza czlowiekowi wyprowadzic..
Pozdro
Każdemu na początku siada psycha i myśli się o najgorszym, to raczej norma. Ale tym więźieniem to się nie przejmuj, nie ma szans na taką opcje. Teraz skoncentruj się na tym, aby na jak najmniejszym wyroku skończyć, i nie mów że zawias Cie nie obchodzi, staraj się jak nawięcej wytargować na swoją korzyść.
Teraz tak, jesli dobrowolnie poddasz sie karze to, po przeslaniu papierow do prokuratury, pan prokurator powinien Cie wezwac i zaproponuje wyrok. (W moim przypadku tak bylo) Rozmowa z prokuratorem jest bardzo istotna, bo mozna z nim smialo porozmawiac i prosic o nizszy wyrok (takie negocjacje). Jesli zaakceptujesz ustalony wyrok to po jakims czasie odbedzie sie posiedzenie sądu i orzekną wyrok, taki jak byl wczesniej ustalony. Oczywiscie u prokuratora mozesz odmowic poddania sie karze i w takim przypadku odbylaby sie rozprawa ze swiadkami, ławnikami itd.
Ja w tej sytuacji zaproponowałbym dobrowolne poddanie sie karze (na psiarni jak Cię wezwą) i próbował negocjowac z prokuratorem. U prokuratora na początek prośiłbym o kare grzywny, np 600 do 800 zł. Nie odpuszczaj, jak bedzie marudzil, staraj sie mu pokazac ze warto Ci troche popuścić bo w gruncie żeczy jesteś dobrym sudentem i wogóle jesteś pożądny. Jeśli powie Ci juz ostatecznie że nie da rady, to staraj się o jak najkrutszy okres zawieszenia (2 lata podobno jest najmniej co mozna dostac). Jako student proś o maksymalnie niską grzywne, a na posiedzeniu sądu proś o umorzenie kosztów sądowych w całości.
Mój koleś dostał za zarzut posiadania kilku gram i zarzut udzielania (osobie dorosłej) 10 miesiecy w zawieszeniu na 2 lata. Nie pamietam czy dostal jakas grzywne.
Nie biore odpowiedzialności za ten tekst itd. ale pisze go zeby pomoc. Zrobisz jak zechcesz, ja opisuje tylko pewne warianty jak mozna postąpic.
3maj sie.
Pozdro
No i sie dowiedz czy możesz wylecieć za to ze studiów, a jesli mozesz wylecieć to pokombinuj tak zebys nie wyleciał...
LeonardoDaVinci pisze: No i sie dowiedz czy możesz wylecieć za to ze studiów, a jesli mozesz wylecieć to pokombinuj tak zebys nie wyleciał...
Wracam na forum?...
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/5/56cff2e3-4b3e-49ff-b2e5-62b713ce0b3e/IMG_2673.jpeg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250713%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250713T090802Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=6dbbea1c782623b30f4cccccd375471049ad7fc26911b2e9f378c24427b2c577)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mjleaves.jpg)
Polska zmaga się z "treatment gap". Psycholog: etykieta ćpuna blokuje dostęp do pomocy
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mozg-jointy-1000.png)
„Tysiąc jointów później” – co naprawdę dzieje się z mózgiem stałego palacza marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/amnesia_ibiza.jpg)
Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów
Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cocainemountain.jpg)
Belgia: Rozbito gang przemytników kokainy
Policja rozbiła dużą grupę kokainową działającą w Belgii. Przemytnicy przywozili narkotyki z Ghany i Dominikany przez lotnisko w Brukseli. Następnie, przez port w Antwerpii, narkotyki były wysyłane za granicę. Niektórzy podejrzani spotykali się regularnie w barze shisha w Vilvoorde (Brabancja Flamandzka), aby omawiać swoje interesy.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/uber-eats.jpg)
Kurier Uber Eats myślał, że wiezie burrito. W środku była marihuana
Wyobraź sobie, że realizujesz zwykłe zamówienie jako kurier. Odbierasz paczkę z jedzeniem i ruszasz w drogę. Nagle czujesz dziwny, bardzo intensywny zapach marihuany. Dokładnie to spotkało kuriera Uber Eats w New Jersey, który zamiast meksykańskiego przysmaku, nieświadomie transportował zioło.