uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 89 / / 0
Witam...zalozyłem temat bo nie widziałem podobnego a sprawa w moim przypadku jest wymagajaca poniewaz lada tydzien czeka mnie ukorzenianie klonow z matek na out, nie mysle nawet o niepowiedzeniu...bo jesli cos spiepsze to tegoroczny out szybciej sie skonczy niz sie zaczał.

W sumie mialem juz pare razy szanse ukorzeniac i w ~95% konczyło sie sukcesem, wtedy mialem do dyspozycji kaloryfer i mogłem byc przy klonach, dzis juz nie grzeja i przy ukorzenianiu nie moge byc jedynie co 2-3 dni, ale jest człowiek ktory sie zajmuje.

W co najlpiej zainwestowac? moze mała szklarnie plastikowa? Doniczki torfowe?...

...a moze omawiany w innym temacie sposob na pol-hydroponiczny, czyli pojemnik z woda i z perlitem na dnie kamien napowietrzajacy...?

Panikuje bo tydzien temu pobrałem kilka klonow, kupilem doniczki trofowe...całosc była pierwsze apre dni w wiaderku, doniczki stały w wodzie, grzala swietlowka 23w nad tym, co okazało sie po 3-4 dniach ani troche skuteczne...liscie klonow opadały, zzolkly, było ogolnie zle. Potem całosc przeniosłem do boxa gdzie temp w graniach 25st, całosc spriskywana 3-4 razy dziennie co okazło sie za mało bo klony zaczeły usychac. W tej chwili po małej instrukcji z mojej strony aby zwiekszyc czestosc zraszania całosc dalej jest w boxie w doniczkach torfowych po 7dniach ani sladu korzonka.

w akcie desperacji prowizorycznie zmontowałem "hydro ukorzeniarke" w butelce 5l ucietej w polowie...całosc smieszne dzwieki wydaje...dałem tam kilka klonow...zobaczymy jaki bedzie tego efekt.

Chciałbym znac wasze sposoby na szybkie i skuteczne ukorzenianie...

wydaje mi sie ze waznym czynnikiem jest temperatura...moze w jakies maty grzewcze sie zaopatrze w zoologicznym? Doniczki torfowe kiedys mnie nie zawiodły mysle ze ich bede dalej uzywał...

prosze o jakies rady i sugestie...pozdrawiam koyot
Uwaga! Użytkownik koyot nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 105 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Lewar »
witam panie koyocie ;-) przyłączam się do pytania ale dorzuce coś od siebie. przekonałem się do ukorzeniania klonów w zwykłej odstanej wodzie. słoik obłożony folia aluminiową aby światło do korzenia nia dochodziło, klon zanużony 6cm, całość przykryta kubeczkie do piwa. po 2 tygodniach bardzo dużo małych pryszczy pseudo-korzonków, myślę ża za 10 dni będzie spokojnie można przełożyć do ziemi. sposób dla mnie najpewniejszy, aczkolwiek są jeszcze 2 inne w kokosie ale nie wiem co z nimi, niedługo się przekonam. :-) pozdrawiam!

klon w słoiku jest w boksie w 35*c i z kubeczkiem wilgotność ok 80% wnioskuje ;-)
Ostatnio zmieniony 27 kwietnia 2006 przez Lewar, łącznie zmieniany 1 raz.
[b][color=crimson]Reggae[/color][color=orange] And[/color][color=limegreen] Cannabis[/color][/b]
zagubiony w czasie i przestrzeni
nic nie wiem
  • 89 / / 0
Nieprzeczytany post autor: koyot »
siemano

hymm mowisz w odstanej wodzie w sloiku w ciemnosci...owszem swiatło spada na 3miejsca...na pierwszym wilgoc na 2 temperatura...ale mysle ze swiatło nic nie szkodzi(jesli nie jest za mocne) nie nie no mysle ze swaitło powinno byc jakies...pozatym odstana nie odstana to chyba lepiej mineralki uzyc albo desylowanej, mysle

pamietam jak ukorzneiałem na kaloryferze...cud miod 5-6 dni i 100% przyjetych...robiłem tak: karton na nim folia, na tym klony w doniczkach torfowych 0,2l nad nimi 13w kompakt, całosc przykryta folia aluminiowa co utrzymywało wilgoc i temperature ktora była w graniacach, termometra nie mialem na oko grubo powyzej 26-27st...całosc zraszałem czesto 15-20razy dziennie...? poprostu jak tylko mi sie przypomniało...

bede kombinował nad jakas miniszklarnia, tak zeby zapewnim małym max wilgotnosci...plus ustawie całosc na czyms co grzeje

zebym widział jakie znaczenia ma ziemia w ktorej sie ukorzenia <_<
Uwaga! Użytkownik koyot nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 14 / / 0
Nieprzeczytany post autor: last_tempest »
Ja zrobiłem tak już 3 klony się tym sposobem udały. Biore małą butelke np. po neste albp małej minerałce, wkładam w nią klona, wcześniej ubabranego w ukożeniaczu i wkładam go w małą doniczkę torfową z ziemią. Wkladam go w przekrojoną doniczke i zamykam konika w takiej butelce. Po mniej więcej 1,5 tyg miały już całkiem niezłe kożonki :cool:
w tym sezonie start z northern light i kc-light z nirvany
  • 155 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: kombajn »
za duze temp jak 35 st. wystarczy w zwyklym miejscu typu pokoj i temperatura pokojowa. Co do ukorzeniania to dolne.. urabac i wsadzic do kukba z perlitem byle wilgotny i nie pelny w wodie na max bo moga zaczac zmiekczac sie co juz mialem przypadek takowy. Ostatnio urabalem roslinke, lodyge gorna - miala ok 2,5 tyg., wsadilem do kubeczka bez namiotu etc i puscila kielek i rosnie.. na wilgotnosc nie stawiac , 80 % chyba za duzo mi sie wydaje, obnizyc do trocha.. a co do tej szklarenki to sam planuje niedlugo. :)
Uwaga! Użytkownik kombajn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 105 / / 0
@koyot ja gdzieś pisałem że klon w całkowitej ciemności? obecnie jest pod zwykłymi świetlówkami 9000 lm ;-) ale chcę w przyszłości ukorzeniać pod świetlówkami liniowymi day light, mam nadzieje że nieco przyspieszy cały proces.

jeszcze odnośnie doniczek torfowych. dobrze jest je na pewno wypełnić kokosem, ale jaką wilgotność ma mieć ta ziemia? jak często wy je podlewacie bo nie wiem czy mają mieć tylko lekką wilgoć w doniczce czy takie małe błotko i podlewać codziennie...
Ostatnio zmieniony 28 kwietnia 2006 przez Lewar, łącznie zmieniany 2 razy.
[b][color=crimson]Reggae[/color][color=orange] And[/color][color=limegreen] Cannabis[/color][/b]
nic nie wiem
  • 89 / / 0
Nieprzeczytany post autor: koyot »
Cos kiepsko z czytaniem ze zrozumieniem u mnie ;-)

Ja to samo wlasnie chce zrobic z swiatłem tzn kompakty day light lub cool white...całosc przykryta folia dla utrzymania wilgotnosci...całosc zraszana, przec co automatycznie poldewana 10 i wiecej razy dziennie...nie wiem tylko czy wybrac ziemie czy perlit...

z temperatura to pochodza za to mata jakas grzewcza

pzdr
  • 155 / 1 / 0
Lewar pisze:
jak często wy je podlewacie bo nie wiem czy mają mieć tylko lekką wilgoć w doniczce czy takie małe błotko i podlewać codziennie...
mozna czesto ale malo, raz zdazylo mi sie ze polalem za duzo... i chcialem sprawdic korzenie bo roslinka mial juz swoj wiek a tu gownem jebalo, tak zgnilo. ] :) Jesli chodzi o blotko to zawszze sie ono zrobi na poczatku, ale najlepiej jak jest wilgotne. Przeciez korzenie musza oddychac. I podlewc 3 ray na tydien ... lub wczesniej zeby sie zrobilo troszke sucho ale nie bardzo bo moze roslina zaczac sie szokowac. Im wieksza donica tym mniej musimy podlewc razy w tyg.
Uwaga! Użytkownik kombajn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 105 / / 0
kombajn pisze:
Wez podlej czyms co pobudza korzenie do wzrostu np Rhizotonic
w jakiej cenie i gdzie można to dostać? ;-)
nic nie wiem
  • 155 / 1 / 0
na hemp.pl bylo, ok 30 zeta
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.

NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy

Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.

Więzienie za 0,11% przekroczenia?

Wolne Konopie włączają się do sprawy jako strona społeczna w sprawie pana Andrzeja.