twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 218 / / 0
roslinka: grapefruit
czy te brązowe plamy to normalne? roslina jest w 5 tygodniu flow.
te brazowe plamy sa tylko na jednym topie. dziwna sprawa
czy to jest niedobor potasu?

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
moim teoretycznym okiem:
1. Niedobór potasu (tak jak mówiłeś), dodaj jakiegos nawozu z potasem najlepej chemicznego ale w małych ilościach lub spryskaj rosline odpowiednio rozcienczonym nawozem - szybciej zadziała...
Możliwe ze masz za wysokie ph - z tego co dowiedziałem sie na chemmi to możesz na krótko i szybko zmniejszyć ph podlewając wodą gazowaną (kwas węglowy chyba bo CO2 łączy sie z H2O) - niewiem jak to wyglada w praktyce ale na krótki okres czasu (pare godzin powinno pomóc) Ogolnie nie baw sie w operowanie ph ziemi chyba ze to bedzie ostatecznosc...
2. Niedobór cynku - mało prawdopodobne raczej stawialbym na to powyżej, ale jak bedziesz lał/pryskał nawóz/em to powinno pomóc odrazu, no chyba ze masz hujowe ph
3. Choroba - mało prawdopodobne, chyba ze rosliny masz w złych warunkach w co wątpie.

Podsumowujac: sam wiesz na ten temat tyle co ja i ja stawiałbym na potas i najpierw próbowałbym go delikatnie uzupełnić (spryskujac rosliny chemicznym nawozem odpowiednio rozcienczonym) po około trzech dniach powinienes zobaczyc poprawe. Jak to nie podziała to zakwaś troche ziemie to wtedy przyswajanie potasu zostanie odblokowane jeśli miałeś złe ph...

Najlepiej takie rzeczy uzupełniać poprzez liście bo jak bedziesz pryskał rozcienczonym nawozem to zauważysz poprawe szybko a roślinie sie krzywda nie stanie...

Mam nadzieje ze w czymś pomogłem ale raczej wątpie... :P
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 218 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kruczy »
dzieki za odp.
ogolnie dziwna sprawa bo sa codziennie pryskane woda z biohumusem, a podlewane sa polifoska 8. roslinki maja temp w normie, maja takze co2 (z swieczek). jak narazie dzieje się to na jednym topie i nie tak drastycznie, wiec jescze troszke poczekam.

w razie gdyby ktos mial jakies pomysly to piszcie
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
Wyluzuj ze spryskiwaniem roslin biohumusem, jest to nawóz organiczny i wydaje mi se ze nie jest odrazu wchlaniany przez liscie i w 100% ale specjalista w tej dziedzinie nie jestem...
Do spryskiwania zawsze z tego co pameitam to sie chemii uzywa bo sie odrazu i dobrze wchlania i nie zatyka nic w liściach :P
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Rozpędza się nowa epidemia. Gwałtownie rośnie liczba zatruć

W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu z rokiem 2023 – alarmuje GIS. Po niebezpieczne substancje coraz częściej sięgają także dzieci.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.

Dziewczęta piją ryzykowniej niż chłopcy

Raport informuje o rosnących problemach z alkoholem i marihuaną wśród młodzieży.