Bielu$ pisze: Terence bardziej przyczynił się w rozwój duchowego wymiaru kultury, a nie tego ścisłego i naukowego, chociaż w swoich naukach zahaczał o elementy przedmiotów ścisłych.
Mózg homo sapiens urósł zbyt szybko, żeby miały na to wpływ zwykłe czynniki.
Jak szybko rozwinął się ludzki mózg?
Jakie tempo byłoby "prawidłowe"?
I co to do cholery są "normalne czynniki"?
I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
Bielu$ pisze: Terence McKenna był niezaprzeczalnie bardzo mądrym człowiekiem.
piszemy rozprawkę?
nigdy nie leciałem na mckennę, nazwałbym bym go Interesującym Kuglarzem, który potrafi przykuć na chwilę uwagę gimnastyką mentalną, którą prezentuje w swoich książkach. abstrahuje tu od tego, czy był "bardzo mądrym człowiekiem", czy nie - istnieje masa teoretyków i filozofów zajmujących się tą samą tematyką i prezentującą ją lepiej, wymieńmy chociaż antona wilsona (któremu chociaż blisko do mckenny w języku, co nie umniejsza jego zacięcia naukowego), zajebistego kena wilbera i alana wattsa, stanisława grofa czy antoniego sutichego. a jeszcze parę nazwisk można wymienić. jeżeli mckenna jest w czymś dobry, to raczej nie w tym, do czego się odnosi sensu stricte. ah. żaden naukowiec nie zajął się teoriami mckenny (stoned ape e.g.) ponieważ te teorie są nienaukowe.
Kurwik pisze: Masz jakąkolwiek wiedzę, która pozwala ci rzucać takimi stwierdzeniami czy po prostu nasłuchałeś się McKenny i ślepo powtarzasz?
niech jakiś student filmówki (jeżeli filmówka jeszcze istnieje, nie zeżarta szkolą andżeja wajdy) nakręci film dokumentalny pod tytułem "Ofiary Mckenny"; widzę, że coraz więcej osób wpadło w sidła tej sekty w jednej osobie.
Nie znasz się na moim anafalbetyźmie (którego zresztą nie ma). Jakbyś chciał wiedzieć to wydałem tomik z wierszami, więc znam się na poprawnej polszczyźnie. Bywam tylko roztrzepany i leniwy i przez to czasem pisze niezrozumiale.
Terence McKenna przyczynił się do rozwoju kultury ćpuńskiej, ponieważ jest teraz prawdziwym symbolem ! Poza tym był guru hipisów. A ! No i napisał kilka książek, a to bardzo ważna sprawa.
[quote=""Kurwik""]Jak szybko rozwinął się ludzki mózg?
Jakie tempo byłoby "prawidłowe"?[/quote]
Gdyby nie grzybki, to prawdopodobnie nadal bylibyśmy małpami.
[quote=""Bustfo""]wymieńmy chociaż antona wilsona[/quote]
On też był bardzo mądry, ale w porównaniu z McKenną trochę za mało ćpał ;P
[quote=""Bustfo""]żaden naukowiec nie zajął się teoriami mckenny (stoned ape e.g.) ponieważ te teorie są nienaukowe.[/quote]
Nienaukowe to mogą być teorie metafizyczne, a jeśli teoria zahacza o biologię to już jest naukowa. Może być jedynie niepotwierdzona naukowo ;)
Bielu$ pisze: [quote=""Kurwik""]Jak szybko rozwinął się ludzki mózg?
Jakie tempo byłoby "prawidłowe"?
[/quote]
Sprawia ci trudność zrozumienie treści pytania, prawda?
x = x
Bielu$ pisze: A ! No i napisał kilka książek, a to bardzo ważna sprawa.
Zrozumiałem, ale nie chciało mi się dokładnie tłumaczyć.
Dokładnych danych naukowych to nie podam ;P
Chodzi o to, że część małp ewouluje w wolnym tempie i nadal są szympansami czy gorylami.
Częśc z nich wyeulowało w bardzo szybkim tempie i stało się ludźmi.
Także myślę, że szympanse i goryle ewouulują w normalnym tempie, a ludzie wzięli jakiś katalizator :) Możliwe, że to były grzybki, choć zastanawiam się, dlaczego tylko ludzie je jedli. Trzeba dokładniej w czytać się w Terence'a McKennę, bo ominął niektóre rzeczy, ale to zapewne dlatego, że nie przyszło mu do głowy, że ktoś może o to pytać. Sam bym się nie zastanawiał nad wieloma sprawami, gdyby nie różne pytania zadawane przez przeciwników tej teorii na które nie umiałem odpowiedzieć. Myślę jednak, że Terence McKenna umiałby rozwiać wszystkie wątpliwości. Po prostu podczas pisania książki pewne rzeczy wydały mu się zbyt oczywiste :D
Bielu$ pisze: Chodzi o to, że część małp ewouluje w wolnym tempie i nadal są szympansami czy gorylami.
Ewolucja nie polega na rozwoju mózgu/upodabnianiu się do człowieka, ale na przystosowywaniu się do warunków środowiskowych!!!
Myślę, że w wielu swoich teoriach przesadził. Ale wiele jego prelekcji zasłuchanych na yt przykuło moją uwagę, od zaleceń co do palenia marihuany i zażywania grzybów po uznanie kultury za "system operacyjny człowieka". Do wielu z tych rzeczy nie ma nawet sensu podchodzić bez znajomości, i to znacznej, procesu wywoływanego psylocybiną czy DMT.
Stany te próbować wytłumaczyć powinny matematyka i teoria informacji, plus mechanika kwantowa wespół z chemią mózgu.
Wkrętu$ pisze: Chodzi o to, że część małp ewouluje w wolnym tempie i nadal są szympansami czy gorylami.
Odpowiedź padła dla wszystkich poza tobą, którzy mogli by tego nie kumać. Ty jesteś jebanym wkrętem draga czy innego wolfiego, bo faktycznie istniejący ludzie nie bywają aż tak głupi. I ten avatar w Chaotkowym stylu, zbyt jawnie to wszystko rozegrałeś.
I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/uecocaine.jpg)
UE alarmuje: coraz więcej Europejczyków zażywa kokainę i inne ciężkie narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/a12a216cf97460608e37260bc2663020f9aa0a82.jpg)
Dlaczego Portugalia może być europejską stolicą medycznej marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cbd_0.jpg)
Legalne, ale traktowane jak podejrzane. Nowy biznes tonie w absurdach przepisów i kontroli
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/dopalamy.jpg)
Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję
W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/wkbezdech.png)
Medyczna marihuana kontra bezdech senny
Według danych opublikowanych przez badaczy z Minnesota Office of Cannabis Management, 40 proc. pacjentów z obturacyjnym bezdechem sennym (OSA) uczestniczących w stanowym programie medycznej marihuany doświadczyło znaczącej i trwałej poprawy jakości snu po rozpoczęciu terapii konopiami.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/passingjoint.jpg)
Do 3 gramów marihuany bez recepty? Poszło pismo z Sejmu do rządu
Legalizacja posiadania marihuany na własny użytek w ilości do 3 gramów - taka propozycja wpłynęła do sejmowej Komisji do spraw petycji. - Obowiązujące przepisy penalizują za posiadanie nawet niewielkiej ilości marihuany. Nie odpowiadają one współczesnym realiom społecznym i ustaleniom naukowym - argumentuje autor.