Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1893 / 179 / 0
Dla mnie jako stimiarza byłaby to ciekawa perspektywa, gdyby nie doszło w psychiatryku gdzie spędziłem miesiąc jakieś 10 lat temu do nieprxyjemnego zderzenia z amisulprydem (Solian), dawki nie pamiętam. Lekarka chciała „wypróbować coś aktywizującego“. Tak mnie powykręcało że nie mogłem donieść talerza zupy na stołówkę. Przez parę dni męka, ani chodzić, ani leżeć, niepokój ruchowy, akatyzja. W końcu zgłosiłem to na dyżurze - Akineton (zajebista „ketonowa“ faza), płukanka dożylnia, diagnoza - ostre dyskinezy. Lek odstawiono. Ze wszystkich neuroleptyków tak fatalnie działał na mnie tylko amisulpryd i flupentiksol (było podobnie). Jak widać nie jest to lek dla każdego i wizja powtórki mnie przeraża. Może to kwestia dawki, nie wiem, fajnie to opisałaś, bardzo zachęca, gdyby nie ten nieprzyjemny episod to z chęcią bym stestował.
  • 653 / 172 / 0
Przywalili z grubej rury, a wystarczyłaby pewnie 50tka na początek i wszystko byłoby cacy. Niestety, potrafią zaordynować nawet 1200, a to w połączeniu z kilkoma innymi neuro może być mieszanka wybuchowo-powalająca. Akatyzja to paskudna rzecz, choć wiadomo są gorsze. Tak czy tak nie polecam.
  • 3250 / 355 / 2
03 stycznia 2022misspill pisze:
Jedynie sulpiryd i amisulpryd mają tego typu działanie.
Otóż nie proszę panią, bo jeszcze przynajmniej flupentyksol tak ma.
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
  • 506 / 110 / 0
Lekarz przepisał mi sulpiryd.

Brałem wcześniej amisulpiryd, miałem po nim problemy, umysłowe zaćmienie, jakby mnie ktos klęknął mocno w głowę. Po odstawieniu 3 dni bezsenne (brałem kilka dni).

Czy sulpiryd może zadziałać inaczej?
  • 998 / 269 / 0
Czy sulpiryd może zadziałać inaczej?
Może, dlatego są do wyboru te dwa leki. 🐖
Uwaga! Użytkownik GermanskiOprawca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 653 / 172 / 0
Tak no i zależnie od dawki. Może zamiast zmieniać było zmniejszyć dawkę i tyle?
  • 506 / 110 / 0
Dawka była mała, nie zmieniałem tylko przestałem to brać przez otępienie uniemożliwiajace funkcjonowanie
  • 653 / 172 / 0
To otępienie znika jakoś po tygodniu czasu gdy neurony w mózgu przystosują się do nowej chemii zwiększającej przepływ serotoniny.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Konopie w żelkach. Wszczęto dochodzenie

W Holandii w żelkach Haribo o smaku coli stwierdzono obecność konopi indyjskich. Kilka osób, w tym dzieci, zgłosiło dolegliwości po ich spożyciu. Sprawę bada holenderski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).

Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.

Duda: prezydent nie może mieć nałogów, które wpływają na jego świadomość

Zwierzchnik sił zbrojnych nie może mieć nałogów, które powodują, że nie w pełni świadomie będzie podejmował decyzje w najważniejszych sprawach - powiedział w poniedziałek prezydent Andrzej Duda. Dodał, że całkiem byłoby rozsądne, gdyby rzeczywiście taka kwestia była sprawdzana.