Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 43 / 2 / 0
Cześć. Udając się do apteki po wyciąg z dziurawca a dokładnie Intractum Hyperici, aptekarka dała mi Succus Hyperici. Czy ktoś się orientuję jak mocno różnią się oba preparaty jeżeli chodzi o substancje czynne?
  • 911 / 206 / 1
Różnią się tak, że succus jest wskazany wyłącznie w tzw. niestrawności, także przykro mi, takie mamy aptekarki. Pewnie tak martwiła się o zdrowie twojej skóry, że celowo nie dała tego co chciałeś. Takie też mamy prawo, że zwrócić nie możesz, również mi przykro.
Zażółć Gęślą Jaźń
:grzybki: :fuj: :rzyg:
  • 43 / 2 / 0
Jeżeli chodzi o sam zwrot to nie było problemu. Zrobiłem to zaraz po powrocie do mieszkania. Trapiła mnie tylko myśl czy te dwa preparaty działają w ten sam sposób.
  • 32 / 2 / 0
Między tymi preparatami są zasadnicze różnice, bowiem Succus Hyperici to sok z dziurawca stosowany na niestrawność, zaś Intractum Hyperici wyciąg z dziurawca stosuje się na zaburzenia nastroju.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.

Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.

1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.