konstrukcja panelu LED

Moderator: Konopia

Posty: 24 Strona 2 z 3
Rejestracja: 2007
  • 108 / 2 / 0


Znalazlem stonke na ktorej tylko wpisuje sie paramerty i ileosc diód i samo oblicza jakie musza byc rezystory. Oto ona:

http://led.linear1.org/led.wiz


Tak wyglada uklad dla niebieskich oczywiscie skroocony:

Solution 0: 3 x 27 array uses 81 LEDs exactly
+----|>|----|>|----|>|---/\/\/----+ R = 120 ohms
+----|>|----|>|----|>|---/\/\/----+ R = 120 ohms........
.......+----|>|----|>|----|>|---/\/\/----+ R = 120 ohms

The wizard says: In solution 0:
each 120 ohm resistor dissipates 48 mW
the wizard thinks ¼W resistors are fine for your application
together, all resistors dissipate 1296 mW
together, the diodes dissipate 5346 mW
total power dissipated by the array is 6642 mW
the array draws current of 540 mA from the source.

Dla czerwonych z kolei podobnie, oczywiscie wiecej rzadkow ale tez po 3 diody, oporniki 82 ohm.

The wizard says: In solution 0:
each 82 ohm resistor dissipates 32.8 mW
the wizard thinks 1/4W resistors are fine for your application
together, all resistors dissipate 1312 mW
together, the diodes dissipate 8320 mW
total power dissipated by the array is 9632 mW
the array draws current of 800 mA from the source.

I teraz pyanie. Czy zasilacz 12V np taki http://allegro.pl/item1225106186.html dzwignie taki schemat? Czy potrzebuje czegos innego?

Jak sie podpina źródło zasilania pod wyrysowany przez ten program schemat diód i rezystorów?
Ostatnio zmieniony 22 września 2010 przez diviworldium, łącznie zmieniany 1 raz.
Rejestracja: 2007
  • 108 / 2 / 0


Ostatnio pewiem kolega z forum udzielil mi na priv dużej podpowiedzi - za co jestem mu bardzo wdzięczny. Nie czuje się jednak uprawniony do zamieszczenia informacji które mi podał(nie wiem czy by chciał), więc napisze tylko od siebie, że w wyniku dalszych przemyśleń doszedłem doczegoś takiego:

http://led.linear1.org/led.wiz

Dla czerwonych diodek
Source voltage: 12
diode forward voltage: 2.6
diode forward current (mA): 20
number of LEDs in your array: 280

Jak widzicie wychodzi tu połeczenie szeregowo-równolegle (mam racje? bo w sumie to niewiem XD)
70 rzędów, po 4 diody w szeregu z rezystorem(0,25W) 82 ohma.

totalna moc pobierana przez wszystkie rzędy: 16856 mW (16,856 W?), ze zródła zasilania pobiorą one 1400 mA.

Dla niebieskich diodek
Source voltage: 12
diode forward voltage: 3.3
diode forward current (mA): 20
number of LEDs in your array: 84

28 rzędów, po 3 diody w szeregu z rezystorem(0,25W) 120ohma.

totalna moc pobierana przez wszystkie rzędy: 6888 mW(6,888W?), ze zródła zasilania pobiorą one 560 mA.

Jestem juz pewny ze wlasnie takie rozwiazanie chcialbym zastosowac. Z odpowiedzi kolegi zrozumiałem że bendę potrzebował jeszcze prostownika i kondensatora. Moje plany co do panelu uległy modyfikacji. Dlatego chcialbym spytac jakie muszą być parametry tych 2 elementów no i czy cos jeszcze musze dodać. No i czy te 2 układy diód moga byc podpiete pod jeden zasilacz, jesli tak to jak to zrobić. Mam już w głowie ogólny obraz jak to wszystko ma wyglądać, brak mi jednak detali aby obraz nabrał ksztaltu i bym mógł przystąpić do zamówienia elementów i wykonania tego panelu.

chcialem urzyc taki zasilacz:
http://allegro.pl/show_item.php?item=12 ... s%C5%82any.

Razem diody czerwone i niebieskie w takim układzie jak przedstawilem powyzej pobiorą 23744 mW (23,744W?) i 1960mA. Zasilacz na allegro ma moc 24W i 2000mA, czy udzwignie takie bliskie do jego maximum obciazenie?, czy lepiej kupic mocniejszy, lub tez zmniejsyzc o jeszcze kilka liczbę diód? - zależy mi zmiescic sie w zasilaczu 24W z powodu ceny.

Czy te inne elementy jak kondensator i prostownik tez pobiorą troche prądu? - musialbym to chyba uwzglednić, wtedy dalbym 81 a nie 84 niebeskie diody, to byłby wiekszy zapas.

Bezpieczne wkłucie po kanadyjsku

Autorzy Krytyki Politycznej odwiedzaja pokój do bezpiecznych iniekcji w Vancouver, gdzie osoby uzależnione mogą przyjąć narkotyki pod okiem personelu medycznego.

Nie żyje 51-letnia mieszkanka Chorzowa. Kobieta zażyła dopalacze, które podał jej znajomy

Nie żyje 51-letnia mieszkanka Chorzowa, która zażyła psychoaktywne substancje. Nielegalnymi substancjami poczęstował ją znajomy. 36-latek został zatrzymany przez chorzowskich policjantów. Najbliższe dwa miesiące spędzi w areszcie. O jego dalszym losie zadecyduje sąd.
Rejestracja: 2010
  • 43 / / 0


no, w końcu mam te 30 postów :)

kondensator i prostownik były by potrzebne gdybyś zasiał bez zasilacza, z
napięcia sieciowego. Taki układ to niestabilizowany zasilacz
beztransformatorowy :)

ten z allegro jest już kompletnym zasilaczem ze stabilizacją napięcia ma
już wszystko wbudowane i nie potrzeba do niego już nic dodawać oprócz
gniazda (albo wywalić wtyczkę i podpiąć pod same kable, jak wolisz) diód i
rezystorów ofc ;)

drogi sprzęt sobie wybrałeś, przejrzyj ten dział:
http://allegro.pl/listing.php/showcat?id=76371, nie musi mieć napisane LED
wystarczy dobre napięcie i prąd (moc) 40W sobie poradzi

jeżeli wybrałeś opcję z zasilaczem 12V będziesz miał trochę lutowania,
lepiej by już było 24V zmniejszyło by to liczbę rezystorków o połowę, im
wyższe napięcie tym dłuższe można zrobić szeregi, dlatego ja bym robił na
300V a i koszt by był mniejszy tylko ryzyko troszkę większe, ale to już
Twój wybór jak zrobisz

wszystkie 98 szeregów łączysz równolegle i podpinasz zwyczajnie + do + i -
do -, LEDy mają + zawsze na dłuższej nóżce, rezystory w obie strony
działają tak samo

pozdro i miłej pracy ;)
Rejestracja: 2007
  • 108 / 2 / 0


co sądzicie o tych diodach? mozliwe zeby były tak dobre? Ich parametry są tak idealne - przy czym tanie, ze smierdzi mi oszustwem, zwlaszcza ze nigdzie indziej w necie nie znalazlem takich diod. A co wy o tym sadzicie? Pytalem sprzedawce czy napewno parametry sa takie jak napisane mowil ze zalatwia towar z kilku hurtowni i niema dostepu do kart harakterystyki ale ze takie dane podawali mu jak bral, powiedzial ze najwyzej najpierw lepiej niech wezme kilka na probe, hmmmm sprzedawca sam nie ma 100% pewnosci co sprzedaje? wał czy nie?

http://allegro.pl/dioda-led-czerwona-5m ... 47935.html
Rejestracja: 2017
  • 13 / 1 / 0


Jedno co mnie przeraża to kupno odpowiedniej elektroniki tak by wszystko to się kupy trzymało także w końcu ruszyłem dupę na tyle by sobie spisać parę info i coś popatrzeć.
Idę w LED ze względu na oszczędności na prądzie i wcześniej szanowny Tijaz polecił mi (i mam nadzieję, że znowu zobaczy wątek :D )na 3m^2 moc 600W (ew 400W na wege i potem na flo dorzucić 200W - ponoć bez strat wyjdzie) i jako diody jakieś COBy cree CXA 100W. Ogólnie wymiar GB zmienił się i teraz będzie miał 1,25x2x2 (czli 2,5m^2) czyli z proporcji se policzyłem, że moc się zmniejsza do 500W. Tyle, że jakoś mam problem z tym dobraniem rzeczy, a są też gotowe zestawy. Np znaazłem na jakieś stronce (pewno z Chin oferta, że 159$ jakoś 400W lampa (2 diody były). Z tym, że o ile łądnie, że skręcone i dosć tanie to problem tego typu - lepiej je bardziej rónomiernie rozmieścić. Ale takie zestawy złączonych po 100W to już drogo wychodzi. Widziałem też 200W za jakieś prawie 700zł, ale to też lipa w porównaniu do tego co można zrobić samemu skręcając (z tego co mi się wydaje patrząc na ceny samych diod). Także tutaj bym prosił o pomoc w szukaniu jakichś ofert tak by wyszło korzystnie finansowo. I może też dobrą opcją byłoby tutaj zrobić te 400W na wege i potem co najwyżej na flo dodać te 100W w celu oszczędności na prądzie?

Kolejny temat - grzejnik. Ano GB nie stoi w ocieplanym budynku. Myślałem go jakoś styropianem obkleić by ciepło nie uciekało, ale dalej w nocy może być chłodno, a wentylacja ma pracować nonstop. Póki co noce aż tak chłodne nie są, więc potrzebowałbym jakiś grzejnik małej mocy (żeby jak najmniej prądu pobierał) - nie musi dawać tak dużo ciepła także. No i był w miarę tani, chociaż fajnie by było gdyby jakoś tam dało się kontroować tą temperaturę by nie spadła za nisko czy nie wzrosła za dużo. A i oczywiście by miejsca za dużo też nie zajmował jakby się dało.

Dodatkowe pytania:
Czy wentylacja musi być w takim przypadku obok lamp czy jakkolwiek ustawiona?
Czy filtr węglowy ma się znajdować w środku kanału wylotowego? (tej rury wentylacyjnej)

Jakby można to prosiłbym o wysłanie mi konkretnych aukcji tak by można już wszystko skompletować od razu. Wiem, że o dużo proszę, ale jakby ktoś mógł to by było świetnie. Czyli jakby ktoś mi wysłał diody gotowe to by było miło gdyby dorzucił do tego zasilacz :D
Rejestracja: 2017
  • 930 / 115 / 5


Taniej wyjdzie Cię budowa oparta na modułach Citizena CLU048 lub CLU046.
Lepsza opcja od Epistara ( Epiled ) a porównywalne jakościowo z Cree, które są.... drogie.
Za szt. CLU048 - 50zł ( 100W )
Cree CXA3050 - 135zł ( 100W )

Przy kupnie 5+ citizena , za szt już płacisz ok. 35zł - warto to przemyśleć.
Rejestracja: 2017
  • 930 / 115 / 5


11 lipca 2017JarnyGrzes pisze:
Jedno co mnie przeraża to kupno odpowiedniej elektroniki tak by wszystko to się kupy trzymało także w końcu ruszyłem dupę na tyle by sobie spisać parę info i coś popatrzeć.
Czyli z proporcji se policzyłem, że moc się zmniejsza do 500W. Tyle, że jakoś mam problem z tym dobraniem rzeczy, a są też gotowe zestawy. Np znalazłem na jakieś stronce (pewno z Chin oferta, że 159$ jakoś 400W lampa (2 diody były). Z tym, że o ile łądnie, że skręcone i dosć tanie to problem tego typu - lepiej je bardziej równomiernie rozmieścić. Ale takie zestawy złączonych po 100W to już drogo wychodzi. Widziałem też 200W za jakieś prawie 700zł
Już opisywałem Mistrzu :) Możesz mieć chińskie naświetlacze - zapłacić 2x tyle a koniec końców będą warte połowę ceny Twoich , skręconych samemu.
Nie musisz mi wierzyć na słowo , raz dla "zabawy" zamówiłem sobie te "made in czajna" oświetlenie LED. 3 naświetlacze nie działały ( wkręcane w gwint E27 - jakieś grosze za szt ... ) Reszta paliła się , zaczynała "migotać" po kilku minutach ciągłego naświetlania.
Pasta termo ( w końcu rozkręciłem sztukę, na koniec wszystkie wylądowały w koszu ) którą używają , to najtańsza i skręcone na "byle by był ślad pasty"
Jedna wielka porażka, ogólnie mówiąc.

Pisałem, 600W na taką powierzchnię - jest naprawdę ok, Citizeny dają radę - jeśli Epistary dały radę ... ( u mnie ) a Citizeny są porównywalne do Cree .. ? No to już sam pokombinuj :)

Popatrz. Liczmy te 600W , tak ? Citizeny dostaniesz za 40zł \ szt ( max ) , puszczasz na 50% ( mowa o 100W modułach ) , potrzeba 12szt ( 50W x 12 = 600W ) , 40zł x 12szt = 480zł za moduły COB ( łącznie 600W ) i NIE potrzebujesz aktywnego ( wentylatory ) chłodzenia naświetlacza.

Barwa COBów - 3500K - na cały okres uprawy. Ew. mix. 3000K ( 6szt ) i 3500K ( kolejne 6szt )
Kolejny temat - grzejnik. Ano GB nie stoi w ocieplanym budynku. Myślałem go jakoś styropianem obkleić by ciepło nie uciekało, ale dalej w nocy może być chłodno, a wentylacja ma pracować nonstop.
Dodatkowe pytania:
Czy wentylacja musi być w takim przypadku obok lamp czy jakkolwiek ustawiona?
Czy filtr węglowy ma się znajdować w środku kanału wylotowego? (tej rury wentylacyjnej)
Na 2m2 kupujesz w markiecie dwa wentylatory. Gra. Musi być zachowany obieg powietrza .

Filtr węglowy możesz zamontować w lub poza growboxem.

Pisz śmiało , coś się zmontuje.

Z fartem
TiJaz
Rejestracja: 2017
  • 13 / 1 / 0


Jasne, że Ci wierzę, że taniej wychodzi samemu, bo to logiczne. Tylko, że kontakt mail się z Toba urwał, a sobie to tak słabo ufam w tych sprawach :D
Czyli pomimo zmiany z 3m^2 na 2,5m^2 dalej na 600W iść?
A jak wygląda sprawa tego zasilacza? Czy jeden mógłby to wszystko napędzać?
I czy możnaby jakoś w miarę równomiernie je wtedy ułożyć? Bo nie mam pojęcia jak taki zasilacz wygląda.

I czy mógłbyś najlepiej wysłać konkretną aukcję tego citizena by wyszło te 480zł za 12 szt tak jak mówisz?
Oraz jakbyś dopasował do tego zasilacz... To by było mega!
Do tego jeszcze bym potrzebował kolimatora i soczewki do każdej diody, tak? O i ta termopastę, zgadza się?
Bo ja bym chętnie już zamówił, a potem to jakoś sklecił tylko, że problem typu tego, że nie wiem co kupić by było to dobre w sensie, żeby nie kupić jakiegoś badziewia chińskiego czy innego.

A o grzejnikach coś Ci wiadomo?
Rejestracja: 2017
  • 930 / 115 / 5


Faktycznie, nie doczytałem - sorki. Więc 10szt

CITIZEN CLU048-1212C4-303H7M4-F1 - tych poszukaj.
- CRI nim. 97
- 3000K
- 2760mA - (2.76 amper )
- 31.2...36.8V

Patrzymy w datasheet ( szczegółowe informacje o produkcie ) a znajdujemy go wpisując w wyszukiwarkę " datasheet epistar 100W 45mil " - ściągamy plik pdf i powoli wszystko staje się jasne :)

http://www.tme.eu/en/Document/95a639b0f ... _P3814.pdf - datasheet dla CLU048

Dowiadujemy się , że :
- moduł do uzyskania pełnej mocy potrzebuje 3.5 ampera ( IF = 3.5A )
- potrzebuje ( Forward Voltage ) napięcie min. 32V-36V

Mając te dane - obliczamy , wiedząc , że najlepiej "puścić" moduły na 50/60% ( problemy z chłodzeniem )
Więc liczymy :

(X)A/ 2 = ??? ( amperami -- natężeniem prądu - sterujemy ostateczną mocą modułu )

mając 10 modułów i wiedząc , z datasheet, że potrzebujemy napięcie min 32V , liczymy dalej :

32V * 10 = ???
???V * ??A = (X)Watt z 10 COBów ( xW / 10 = xW na COBa - czyli pasuje , ogarniemy spokojnie temperature - przy module .....
powinniśmy ją spokojnie ogarnąć , dbając o dobre chłodzenie ( chłodzenie pasywne ( radiator ) + pasywne ( wentylator ) )


Tutaj masz wszystko, czegoś nie wiesz - pytaj.

oswietlenie-led-budujemy-naswietlacz-na ... 54557.html

Jak obliczysz , daj znać. Wszystko jest opisane w temacie wyżej :)
Rejestracja: 2017
  • 930 / 115 / 5


o kuźwa Grzesiek - zamiast nowego posta zedytowałem Twojego i zapisałem - wybacz majster - nie tak miało się stać. W każdym razie intencje miałem dobre , dopiero dziś mam coś wolnego czasu. \ TiJaz
[mention]
JarnyGrzes[/mention]

Popatrz.
Potrzebujesz 10 "modułów" ( puszczonych na 50% mocy , co daje 10 x 50 = 500W )

Tutaj dobrze obliczyłeś. Potrzeba 370V zasilacza, który zapoda 1.38A - wtedy , przy tym natężeniu , masz 50% z coba ( 2.76A \ 2 = 1.38A )
Teraz - 10cobów po 50W = 500W

Zasilacz jakiego potrzebujesz, musi posiadać parametry :
min - 370V
min - 500W
i 1.38A ( jak będzie 1.4A nic sie nie stanie, moduły zaświecą jaśniej , tak samo jakbyś zapodał 1.75A - nic sie nie stanie, ale wtedy musiałbyś się zaopatrzyć w aktywne chłodzenie + oczywiście radiator , bo to podstawa )

Puszczone na 50% mogą chodzić bez wentylatorów chłodzących montowanych na radiatorze. Jesteś do przodu, gdyż :
- jest ciszej ( maskowanie uprawy )
- nie wkładasz kasy w kolejne zasilacze ( zasilanie wentylatorów ) + wentylatory

Łączysz szeregowo :

https://www.fotosik.pl/zdjecie/326886d1e4323955

Tutaj masz pokazany przykład oparty na diodach PowerLed , zamontowanych na płytce PCB.
Lecz nie o tym mowa - popatrz jak jest to ze sobą sklejone. "Driver" to Twój zasilacz.

Bez lutownicy się nie obejdzie.
Swoją droga te wentylatory z radiatorem to dużo zużywają prądu i czy wliczają się w całkowitą wentylację GB?
Nie i tak. Nie - ponieważ one nie zrobią roboty za wentylatory mieszające. Tak, ponieważ będą na radiatorach COBów - a te znowu zasiądą w GrowBoxie. Do wentylatora(ów) wystarczy zwykły zasilacz z starej nokii 6V lub 12V ... Kwestia kilku dodatkowych Watt.

Pytanko. Na cholerę Ci grzejnik ?? Zachowaj warunki :
- do 80% wilgotności na fazę wegetatywną i temp 21-28max
- do 50% wilgotności w GB na faze kwitnienia - to samo - temp 21-28

http://www.tme.eu/en/Document/95a639b0f ... _P3814.pdf

Jeśli coś przeoczyłem, daj znać. To naprawdę proste. Dla mnie montowanie takich naświetlaczy - to sama przyjemność :)

Pozdrowienia
TiJaz
Posty: 24 Strona 2 z 3
Wróć do „Oświetlenie”
Na czacie siedzi 56 uczestników Wejdź na czata

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości