Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
361
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
329
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
193
19%

Liczba głosów: 1012

ODPOWIEDZ
  • 360 / 137 / 0
@ErenKruger tak, esketaminę podaje się donosowo - tylko w takiej postaci jest dostępna w obrocie.
I nie, nie odważę się na takie eksperymenty samodzielnie, bo ja różnie reaguje na leki. U mnie pregabalina w dawce 200mg/doba doprowadziła do problemów kardiologicznych potencjalnie zagrażających życiu (rzadki przypadek ale możliwy). Gdybym nie miała możliwości uzyskania zwrotu kosztów leku, to bym się nie rzucała na taki wydatek bez gwarancji efektów.

@ymka 50mg, typowo nasennie. Wyższe dawki trazodonu już na mnie nie działają w ogóle nasennie.
  • 131 / 9 / 0
@ladyinnaightmares
Z tego co się orientuję to trazodon tylko w niskich w dawkach, właśnie 50 mg działa nasennie. W wyższych dawkach 150 mg zmienia profil działania na antydepresyjne i nie usypia. Stąd moje pytanie było.
I jak sprawdza się nasennie, dobrze śpisz po nim?
  • 360 / 137 / 0
@ymka, tak bo dawki 25-50mg działają najsilniej sedująco. U mnie z trazodonem jest ten myk, że ja go muszę pobrać z 2 tyg. żeby działał nasennie na mnie. Śpię raz lepiej raz gorzej, ale nie ma tragedii - z tym, że ja już przerobiłam ciężką bezsenność w swoim życiu nie reagującą na żadne leki, także dla mnie sen po 6h na dobę to już jest uznawany za dobry i ja po takiej ilości snu najlepiej funkcjonuję.
  • 131 / 9 / 0
@ladyinnaightmares
A próbowałaś kwetiapiny? Ona zawsze ścinała mnie z nóg.
  • 360 / 137 / 0
@ymka , tak, kiedyś działała, później przestała.
  • 153 / 58 / 0
08 grudnia 2024ymka pisze:
@halowpierdol
Ile hydro bierzesz na sen?
Jeśli biorę na noc pregabalinę to 25mg hydroksyzyny wystarcza. Jeśli nie podbijam do 50mg. Dodatkowo na noc biorę też 150mg sertraliny, która przez kilka pierwszych godzin po wzięciu mnie seduje, to też ułatwia zasypianie.

hydroksyzyna jest spoko bo nie rusza pierdyliarda receptorów, ale jej działanie nasenne nie jest jakieś powalające. Coś za coś, ja wybieram akurat selektywność. Jeśli bierzesz 200mg kwetiapiny żeby zasnąć to do hydro bym nawet nie podchodził, szkoda zachodu. Prędzej mianseryna/mirtazapina, ta druga brana razem z bupropionem wyciągnęła mnie ze sporej depresji, to bardzo dobry lek. Niestety minusem jest tycie, apetyt podkręcony na maxa przez cały czas i waga rośnie. Gdyby nie to nadal bym brał mirtę.
  • 131 / 9 / 0
@halowpierdol
Ciekawe połączenie bupropionu z mianseryną/mirtazapiną. Brałem kiedyś bupropion ale solo i pamiętam, że nie dawał rady, coś tam smyrał, ale na niewiele się zdał. Natomiast w takim miksie może rzeczywiście by dał radę. Na razie wchodzę na sertralinę. 7 dni za mną. 4 pierwsze po 25 mg, teraz 3 dni po 50 mg. Ile dochodziłeś do dawki 150 mg? Bo ja już chętnie bym zwiększał.
  • 153 / 58 / 0
@ymka kilka miesięcy, nie pamiętam dokładnie. W sumie jak nie masz ciężkich uboków to zwiększaj do 100mg, u facetów okres półtrwania sertry jest krótszy średnio o 10 godzin więc i trzeba większych dawek. 100mg powinno już dać jakieś rozeznanie czy to w ogóle lek dla Ciebie.
  • 360 / 137 / 0
@ymka jak nie masz jakichś uciążliwych uboków czy coś to możesz zwiększyć. Mi np. magik jak podnosił ze 100mg do 200mg to najpierw rozpisał prawilnie że 4 dni 150mg i dopiero dalej 200mg, po czym popatrzył na mnie i stwierdził że pierdzieli tam, od razu 200 i skreślił te 4 dni po 150 %-D no ale ja już biorę długo sertralinę i mnie takie przeskoki duże absolutnie nie ruszają. Ty jak bierzesz krótko to absolutnie bym aż tak nie szalała ;)
  • 131 / 9 / 0
@halowpierdol @ladyinnaightmares
Nie no nie zamierzam skakać na 200 mg od razu. Ale myślę żeby już 100 mg zacząć brać. Sami mówiliście, że też trochę mija zanim lek się załaduje i zacznie działać. Co do uboków to jestem w takim stanie, że jestem jednym wielkim ubokiem... Także muszę się próbować ratować.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".