Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
361
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
329
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
193
19%

Liczba głosów: 1012

ODPOWIEDZ
  • 693 / 7 / 0
Zmula to fakt.. na lęki średnio.. a innych jeszcze pobudza chuj by wiedział czemu..
  • 32 / 1 / 0
Na lęki działa bardzo słabo poza tym na sertralinie czułem sie tak sztucznie zadowolony rozleniwia na fobie nie działała na mnie wcale .
Uwaga! Użytkownik years after nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 271 / 8 / 0
W takim razie synteza jest taka - sertralina zamula i uaktywnia, swietnie dziala na leki i w ogole ich nie znosi, doskonale leczy depresje, tylko nic nie pomaga na anhedonie, apatie i smutek %-D

poprostu ssri sa jak rekawiczki
  • 641 / 16 / 0
Wszystko jest indywidualne jak widać. Mnie sertralina zbytnio pobudzała, całkowicie i długotrwale uniemożliwiała sen, dopiero duże dawki silnych benzodiazepin dawały przerywany - ale co prawda - sen). Hydroxyzyna była bezsilna nawet w dawkach 100 mg!!
sertralina nie działa na depresje, fobie, lęki, jedyne jej działanie to pobudzenie 24h/ dobe aż do całkowitej bezsenności, sen jest przerywany, krótki.
Ale wiem, że niektórym pomaga, chociaż placebo ma podobną skuteczność.
Jednak zauważyłem pewną prawidłowość - osoby o obniżonej aktywności życiowej - jeśli tak mogę to nazwać - czyli ci u których deprecha polega na leżeniu w łóżku i nic nie robieniu, chwalą sertralinę. Nadpobudliwcy, lękowcy, trzymać się z daleka od tego "leku" bo was pozamiata.
  • 115 / 3 / 0
Przecież depresja w większości przypadków przebiega z obniżoną aktywnością, nie zawsze jest to leżenie w łóżku, ale zawsze zmniejszenie dotychczasowej aktywności. Albo może mylisz depresję z jakimiś innymi zaburzeniami

Poza tym sam sobie przeczysz, najpierw piszesz że na depresję nie działa, potem że działa, z tym pobudzeniem 24/h to też jednostkowe, tak jak wszystkie inne, więc pisanie że sertralina na coś na pewno działa albo nie działa jest bez sensu, można tylko pisać o własnych doświadczeniach
  • 271 / 8 / 0
osoby o obniżonej aktywności życiowej - jeśli tak mogę to nazwać - czyli ci u których deprecha polega na leżeniu w łóżku i nic nie robieniu, chwalą sertralinę.

Opis pasuje do bylego mnie, przy czym, ze mnie sertralina jeszcze bardziej zamulala, ciagle spalem i na niej to juz wcale, nawet fizycznie, nie mialem sily wstac z lozka. Zazdroszcze ci takiego pobudzenia po sertrzee (i ogolnie po ssri). Mnie uaktywnila tylko fluoksetyna, a potem przestalem sie leczyc w ogole, rzucilem wszystkie ssri i inne leki - i dopiero wtedy odzylem - juz zdrowy! :) ale to byl chyba fart
  • 641 / 16 / 0
Nie ma czego zazdrościć, takie "cukierki" jak sertralina czy fluoksetyna sprawiają że mam ochotę każdego zjebać i o byle co. Dziękuję za takie "pobudzenie" :)
  • 271 / 8 / 0
No widzisz, na Ciebie ssri dzialaja "agresjogennie", a na mnie czesto tak dziala... alprazolam! %-D Dziwne te ludzkie mozgi. A moze jednak dusza naprawde istnieje i chemii roznie sie ima? ;) Haha! :D
  • 2 / / 0
Eloszka, sertralinę biorę od około 50 dni w ilości 50mg/doba.
Efekty: zanik głupich myśli, dołów i obwiniania się z każdego powodu - prawie do zera, fobia społeczna przytłumiona ale nadal widoczna; jednym słowem jest nieźle.
Byłem dzisiaj u lekarza i zlecił zwiększenie dawki do 100mg/dobę.
Czytam po forach i powtarzalną informacją zdaje się być, że przy stężeniu 150mg w grę wchodzi nie tylko serotonina, ale również dopamina. Więc pytam Was starych wyjadaczy jak to jest: Czy skok pomiędzy 100 a 150mg jest bardzo wyraźny, czy "wrażenia" przy tej ilości są nieporównywalnie lepsze od niższych stężeń, czy jest to może bardzo subtelna zmiana? Czy wpływ dopaminy jest wyraźny, jeżeli tak to w jaki sposób...Czaskać 150mg czy pozostać przy 100mg?

Tekst typu "Korzystaj z opcji szukaj, bo już było" pierdoli mnie zupełnie, a jego sformułowanie zajmie Ci tyle samo czasu, co krótka i treściwa odpowiedź na temat...
  • 33 / / 0
ale tu ucichło umnie jutro zacznie sie 4 tydzien na 100mg i zapewno zatrybi sentra bo zawsze po zwiekszeniu dawki zatrybia w 4 tyg
ODPOWIEDZ
Artykuły
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru

Newsy
Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.

TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"

UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.