Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 763 / 6 / 0
DonZ pisze:
Ja się tak zastanawiam bo ponoć jeden przypadek został odnotowany aby szałwia się rozmnożyła poprzez nasiono poza swoim naturalnym ekosystemem a teraz się zastanawiam bo przecież nie trudno wyhodować nasiona tylko trzeba wziąć szczepke inną niż dostarcza fickprofil różność DNA więc i swoboda krzyżowania się :D
oj zdaje mi się, że przez długie lata by próbować.
a jakby zapylić salvią d. jakąś inną odmianę salvii i potem z nowych roślinek wybrać te 'najmocniejsze' ...
apropo reflektuje ktoś na susz (nei mój, nie mój): http://www.psychodelicznosc.fora.pl/viewtopic.php?t=125 <w razie czego post do edycji (nie do usunięcia>
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 78 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mootant »
Nie chcę tutaj szerzyć nieprawdziwych informacji, jednak na jakiejś anglojęzycznej (nie pamiętam jakiej) stronie czytałem, że w dość sporadycznych przypadkach udaje się rozmnożyć szałwię wieszczą drogą generatywną. O ile dobrze pamiętam, było tam wspomnianie, że siewki udało się kilkakrotnie otrzymać hodowcom hawajskim, więc bardzo możliwe, prawdopodobieństwo powodzenia zależy od specyficznych warunków uprawy.
Uwaga! Użytkownik Mootant nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 158 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Qpa »
A nie wiecie, może rośnie tam gdzieś jeszcze w Sierra Mazateca szałwia w naturalnym środowisku ?. Może warto było by się przejechać w tamte rejony. Do meksyku nie jest aż tak drogo :-)
Gdyby nabyć chociaż nasion szałwi, to już było by coś. Bo to co sprzedają to jest degenerowane przez lata. Przez nas rozmnażane z odrostów, a przez większych dostawców nawet jakimiś profesjonalniejszymi technikami klonowania.
Ja mam nadzieję, że gdy zasadzi się salvię w naturze może dojdzie do jakiegoś rozmnożenia. Jest przecież masa owadów, które różne pyłki przenoszą.
Mam już w przygotowaniu z 5-6 sadzonek które wysadzę. Zastanawiam się tylko jakie miejsce wybrać, czy całkowite zacienienie przez drzewa, jaką wilgotność, czy sadzić w okolicy drzew iglastych, czy może liściastych. Nie wiem.

Co do darmowego rozpowszechniania, owszem. Tyle, że żyjemy w systemie, w którym nic nie ma za darmo. Każda roślina co prawda nic od nas nie chce w zamian. Ale wszędzie jest tak, że gdy rynek nie jest nasycony to wszystko jest drogie, jak rynek się nasyci to ceny lecą.
  • 763 / 6 / 0
no gdzieś koło domu np pod ścianą którąś. raczej wybrałbym liściaste.
jest tylko jedno ale. salvia także w naturze rozmnaża się poprzez sadzonki (np złamane gałęzie). inaczej nikt by się ze sadzonkami nie bawił. i wysadzenia na zewnątrz nic tu nie da.
no chyba, żeby pokombinować z tymi jakże nielicznymi nasionami, które wykiełkowały, albo ze wspomnianym przeze mnie wcześniej zapylaniem. albo modyfikacje genetyczne. takie wszczepienie genu wysokiej kiełkowalności nasion. tylko na drodze stoją pieniądze i ... niska kiełkowalność salvii d. (no gdzieś ten gen trzeba wszczepić) ... no już lepiej wróćmy do zapylania (które zapewne będzie się wiązać z osłabieniem mocy liści).
a co do tej darmowego odstąpienia\ wymiany to to funkcjonuje ... tyle, że się trzeba znać dłuugo z growerem salvii :/
Ostatnio zmieniony 13 grudnia 2006 przez GrupaOlewającaWładzę, łącznie zmieniany 1 raz.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 41 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Kosz »
kopsnijcie jakimis linkami gdzie najlepiej zakupic najlepszy toware. jesli mozecie dzięki z gory.
Zobacz więcej niż możesz zobaczyć, poczuj więcej niż możesz poczuć, usłysz więcej niz możesz usłyszeć.
Myśl szerzej.
  • 1071 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: newbe »
kopsnijcie jakimis linkami gdzie najlepiej zakupic najlepszy toware. jesli mozecie dzięki z gory.
http://www.swistak.pl/szukaj.html?query=salvia
... duckduckgo twoim przyjacielem ! <_<
The World Needs Truthfulness, Compassion, and Forbearance
  • 424 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: Adam Selene »
http://www.smartshop.pl/product_info.php?products_id=60
duckduckgo nie gryzie. duckduckgo cię kocha. Korzystaj z duckduckgo
Uwaga! Użytkownik Adam Selene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 199 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Diviner Sage »
Na www.aukcje24.pl można kupić od gościa susz Salvi po bardzo okazyjnej cenie, w ofercie ma równierz kilka innych ciekawych produktów.
  • 763 / 6 / 0
Diviner Sage: haha ty czasem siebie nie reklamujesz?
haha wiedziałem, że skądś znam gościa :) (no kodiusz a aukcje24.pl o nim zdaje się mówiłeś)
http://www.psychodelicznosc.fora.pl/viewtopic.php?t=125 i skąd to ma też hihi
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 2007 przez GrupaOlewającaWładzę, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 199 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Diviner Sage »
Tak dokładnie - ja to kodiusz ;)
Nie zmienia to faktu że na aukcje 24 można nabyć odemnie susz za dobrą cenę.
Co do źródła to mylisz się i to bardzo, gdyż transakcja z DziQ nie doszla do skutku.
Zobacz sam:
http://www.psychodelicznosc.fora.pl/viewtopic.php?t=141
Obecnie susz sprowadzam z holenderskiego Coffeshopu :)
Pzdr
Ostatnio zmieniony 11 stycznia 2007 przez Diviner Sage, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
Newsy
W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".

Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.