Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 2918 / 243 / 0
666 pisze:
Tolperizon dobrze rozluźnia mięśnie, ale nie daje przy tym przyjemnego odczucia, tyle.
Trafiłeś w sedno - idealnie podsumowanie (i skrócenie) tego co napisał IAmAhab. Ja podałem wersję bardziej "leczniczą" (choć jeśli ktoś ma spięte mięśnie to tym się tego nie wyleczy, leki jedynie łagodzą objawy) a IAmAhab bardziej rekreacyjną. Niestety za tą rekreację się później słono płaci :-(
Dawny nick: tur3k
  • 1130 / 48 / 0
Ja osobiscie nie widze jakiejs wielkiej przyjemnosci w tym klonowym rozluznianiu miesni.

Jest jeszzcze jedna ciekawa kwestia, ktora moze ktos by tutaj rozjasnil. Wiele osob w watkach o tramadolu pyta czy tolperizon sprawdzi sie jako zabezpieczenie przed padaka (sam pytalem) i konsekwentnie pisze sie im, ze nie i musi to byc benzo najlepiej rolki albo klon. Jezeli jedyna roznica w rozluznianiu pomiedzy tolperizonem a klonami polega na rekreacyjnym, przyjemnym dzialaniu, to czemu ten pierwszy nie nadaje sie? Albo jest jakis inny mechanizm, albo roznica nie polega tylko na rekreacyjnosci, bo inaczej T nadawalby sie do tramca.
  • 2918 / 243 / 0
IAmAhab pisze:
Jezeli jedyna roznica w rozluznianiu pomiedzy tolperizonem a klonami polega na rekreacyjnym, przyjemnym dzialaniu, to czemu ten pierwszy nie nadaje sie? Albo jest jakis inny mechanizm, albo roznica nie polega tylko na rekreacyjnosci, bo inaczej T nadawalby sie do tramca.
Jest inny mechanizm, mianowicie działanie przeciwpadaczkowe a klony jak wiadomo tutaj wiodą prym. Nic mi nie wiadomo aby tolperizon posiadał takie właściwości, zastanawiam się za to czy doraźnie brana gabapentyna przed trampkiem pomogłaby zapobiec padace tak jak robi to klon. Ktoś się odważy na eksperyment ? :-P
Dawny nick: tur3k
  • 1130 / 48 / 0
Jezeli alkohol tez cos tam niby pomaga przy trampku (niejeden by sie tutaj zarzekal, ze zastepuje klony ;)), to teoretycznie inne GABA-ergiki tez powinny pomoc.

Wracajac do mojego pytania to o mechanizmy, to nie wyjasniles nic tylko nazwales :)
  • 495 / 22 / 0
Tolperizon, podobnie jak diazepam dziala miorelaksacyjnie, czyli zmniejsza napiecie miesni szkieletowych, klon odzialowuje na osrodkowy uklad nerwowy, co daje efekt przeciwdrgawkowy.
  • 11 / 2 / 0
Witam
biorę wenlafeksynę i dostałem MYDOCALM jako rozluźnienie na problemy z kręgosłupem i teraz pytanie czy można to łączyć? Pytam bo znalazłem tabelkę z której wynika że Tolperyzon wchodzi w reakcję z wenlafeksyną
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.

USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku

Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.