Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 17 / / 0
Co działa aktywująco na receptory tylko beta-adrenergiczne naczyń krwionośnych?

amfa, koka i inne podobno działają na oba receptory więc tylko ogólnie pobudzają, bez rozkurczu a mogą wręcz podobno nasilić skurcz.

Receptory alfa-adrenergiczne działaja skurczowo na naczynia, a beta-adrenergiczne z tego co rozumiem rozkurczowo. Mi chodzi o zwiększenie przepływu w żyłach, tzw pompa żylna. Więc tylko o samo beta, bez aktywacji alfa.

Są leki przeciwastmatyczne działające tylko na beta, ale na receptę.
  • 1298 / 258 / 0
selektywnie wszystko na receptę

kokamfa pośrednio chyba poprzez uwalnianie adrenaliny tak działa
  • 17 / / 0
Czy jest sens załatwiać Hasco salbutamol syrop 2mg/5ml ?

scalono - łysy

Adrenalina podobno aktywuje głównie beta receptory. Szukam czegoś łatwo dostępnego , nie co ja pobudza tylko co ja zastępuje naśladuje bo mam niewydolne nadnercza z tego co obserwuje i muszę z zewnątrz chyba dostarczyć by mieć normalne ciśnienie. Z lekarzami nie da się dojść do ładu niesłuchają co się mówi.
  • 2801 / 360 / 0
@Aryofer Jeśli już to masz niewydolność kory nadnerczy mam również to niestety , fakt jest męczliwość.. a co do leków aby lepiej sie oddychało bo o to chodzi ( choć można też ugryźć to w inny sposób Jeśli chcesz poprawić przepływ krwi ) , to salbutamol tylko on głównie jest dla astmatyków , ja mam sally bez problemu od rodzinnego a jeśli chcesz poprawić przepływ krwi to winpocetyna chociażby
  • 4283 / 697 / 2117
Adrenalina podobno aktywuje głównie beta receptory.
Nie podobno, tylko na pewno. Aktywuje głównie receptory adrenergiczne, w tym zarówno receptory alfa (α), jak i beta (β). Jednak rzeczywiście ma silniejszy wpływ na receptory beta-adrenergiczne.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).