Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 2310 / 11 / 0
Nieprzeczytany post autor: CosmoDo »
Obecnie piję czarną oryginalną herbatę Yunnan ( original 901 ) . Pakowana po 100g w takim brązowym opakowaniu z hińskimi znakami . W dodatku jest tania ( 4,50zł u mnie ) . Polecam, mocno uzależnia . Bardzo dobra w smaku, a nie to co Lipton czy inne komercyjne gówna . Właśnie idę sobie zaparzyć kubek z sytej łyżeczki .
Ostatnio zmieniony 22 marca 2009 przez CosmoDo, łącznie zmieniany 1 raz.
Poczekam na Twój rozkład
W żyły wtłoczę dekstrometorfan
Następnie pożrę Cię
I SIGMA ciałem się stanie
  • 1047 / 22 / 0
Nieprzeczytany post autor: banshee »
i pjona dla CodmoDo, ta jedyna oryginalna Yunnan jest najlepszą czarną herbatą jaką mam przyjemność pić. I nawet moja babcia jest od niej uzależniona :) Nie ma to jak mocna Yunnan z łyżeczką cukru. Normalnie rozkosz.
one two fuck you!

Odcinam się od was, odcinam, od szarej rzeczywistości, zapominam...
  • 422 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kwidron »
To prawda, Yunnan jest najmocniejszą i jedną z najlepszych herbat jakie kiedykolwiek piłem. Zawsze miałem po niej niezłą jazdę :P
  • 1072 / 123 / 3
Ja to generalnie jadę na rooibosie+ rozmaite herbatki 100% owocowe i ziołowe. Czarnej i zielonej nie używam:)
Porady prawne (nie charytatywne)-> Prywatna wiadomość
  • 285 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: 5r>- »
zgadzam się co do yunan. U mnie w domu pije się ją odkąd pamiętam i też jestem od niej uzależniony. I jebać wole to niż kawe, ha!
a yerba rządzi i tak ^^
Dzień się nie kończy, tylko zmienia barwę !]

ĆPOWER to ĆPOWER nie ma co wybrzydzać
  • 883 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: Elwis »
Właśnie chcę trochę bardziej się zagłębić w świat herbat, poznać coś innego niż zwykła czarna z torebki (earl grey chyba) którą zdarza mi się pić raczej z nawyku i yerba mate, której smak wręcz uwielbiam, choć chyba potrzebuję urozmaicenia. I tu rodzi się pytanie, jakie w smaku są czerwone i zielone herbaty (w necie wiele ponad "niepowtarzalny smak" nie znalazłem)? Ktoś mógłby pokrótce objaśnić różnice w smaku?
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 164 / 2 / 0
Czym się rożnia od czarnych ???
w smaku ?!
prawie wszystkim.

Juz nie mówiąc jak czarne się róznia

między sobą w zaleznosci od tego skąd pochodzą i jaką technologią są robione.

1. czerwone czyli oolong albo formosa (półfermentowane) - (nie mieszać z pu-er!!!)

posmak orzechowy ( jak dla mnie z nutką prania) czasem z goryczką lekką albo słodowym posmakiem , czasem taninowo na języku- to takie wrazenie,ze się cos na języku ;). Jest naturalne powinowactwo smaku z herbatami czarnymi chińskim np; z okr yunnan.

2. zielone treudno opisać tyle jest róznych

podstawowe wyznaczniki , które na myśl przychodzą to : delikatnośc smaku (tak maja dobre) czasami nieco podobny do rumianku , czasem do jakiegos ziółeczka bardziej kwiatowego ale np: japońskie smakują często jakby lekko ryżowo (prażony ryż ) -generalnie czasem goryczka jest wyczuwalna. Jeżeli kupisz gunpowder będzie on prawdopodobnie w smaku nieco podobny do słomy.

3. Białe -delikatnośc smaku (tak maja dobre) czasami nieco podobny do rumianku , czasem do jakiegos ziółeczka bardziej kwiatowego bez goryczki.

Generalnie pytanie jest z redu takich : Piłem wino chciałbym dowiedziec sie wiecej ? Niestety to jest cała gruba gałąż wiedzy grubsza od kawy i nie wspomnę "o mielonym psie z budą " czyli yerbie gdzie pojawia się zasadnicze pytanie jak to świństwo mozna pić .
Ostatnio zmieniony 12 maja 2009 przez amorescu9, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 145 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Sky »
Ktoś mógłby pokrótce objaśnić różnice w smaku?
hmm to jest dopiero smieszne:) Jak można opisać 2 smaki, różnice między nimi osobie która nigdy ich nie piła?
Np-to jest słodkie
Ok-ale słodkie jak winogrono czy jak truskawka?
Rozumiesz?

hehe nie dowiesz się jak smakują i jakie są rónice jak nie spróbujesz :)
  • 883 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: Elwis »
Spoko, dzięki za pomoc, już rozumiem, muszę ich po prostu pokosztować. :>
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 145 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Sky »
Dokładnie, szkoda czas marnować na opisywanie jak to może smakować-poprostu spróbuj, ewentualnie wtedy możesz pisać czy Ci pasuje czy nie, co jest fajnego a co nie:) (Wtedy masz pojęcie na temat tego co inni piszą)
Ok to tak na marginesie....
Z czarnych popijam ostatnio darjeeling-naprawdę świeta!!! Od momentu kiedy ją spróbowałem, przez gardło nie może mi przejść saga, lipton czy inne ekspresowe.

Polecam również Rooibos ale raczej do samodzielnego picie niż do popijania kanapek itd-za bardzo miesza wszystkie smaki.
ODPOWIEDZ
Newsy
Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.

USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku

Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

Ksiądz podejrzany o posiadanie mefedronu. Prokuratura prowadzi dochodzenie

Prokuratura Rejonowa w Grodzisku Mazowieckim nadzoruje postępowanie wobec księdza z Archidiecezji Warszawskiej. Duchowny usłyszał zarzuty posiadania mefedronu i jego nieodpłatnego udzielenia innej osobie.