Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 93 / 5 / 0
Co sądzicie o serwisie telemedico lub podobnymi?? można umówić sie na konsultacje online i mogą wypisać e-recepte, tylko podobno trzeba mieć dokumentacje... próbował ktoś namówić lekarza w ten sposób na alpre albo inne psychotropy? czy raczej tam psychiatrzy nie są skorzy to wypisywania recept od tak?
  • 143 / 22 / 0
Na razie trzeba w IKP udostępnić dane placówce, bo system się rodzi. Niebawem każdy lekarz będzie miał jak na widelcu wszystko. Tam zresztą jest napisane, że "nie wszystkie placówki podłączyły się do systemu e-zdrowie".

Oczywiście, pozostaje pytanie czy każdemu lekarzowi będzie się tak nudziło, by ryć historię pacjenta. Na NFZ zawsze jest pośpiech, prywatnie -często też.

Ktoś wspomniał, że lekarze nawet prywatnie nie chcą zapisywać benzo i to prawda. Nie jedna lekarka powiedziała mi niemal wprost, że jak przyszedłem na wizytę (zapłaciłem) to mi wypisze receptę, ale takiego leczenia nie podejmie się prowadzić.

Znam w tej chwili dwóch-trzech, którzy nie mają oporów, ale wolę pozostać przy obecnym (blisko, tanio, często tego samego dnia). Tylko już widzę jego i komputer. Dlatego wolę poczekać. Niech eksperymentuje na innych. A jak z blistra będzie jechał starymi receptami, to znowu pół dzielnicy objadę, by gdzieś przymknęli oko na brak kodów kreskowych. O ile się uda, bo ci aptekarze chyba przeszli w ostatnim czasie intensywne szkolenia.
  • 1893 / 179 / 0
Więc ja chyba mam już chyba z "automatu" ustawione zgody bo kiedy przychodziłem do tej samej przychodni ale innego lekarza to on zaczął wnikać co ostatnio brałem, a była tam m . in. Concerta, Parogen i inne... czyli musi tak być no bo jak inaczej by to widział skoro u niego nigdy tego nie brałem.
Ja nie miałem jeszcze do czynienia z tym systemem, podpowie ktoś jak zmienić te zgody przez internet, na jaką stronę wejść?
  • 40 / / 0
Logujesz się na pacjent.gov.pl wchodzisz w uprawnienia tam jest"Dostęp dla lekarzy i farmaceutów" jest informacja:
"Tu udostępnisz placówce medycznej lub pracownikowi medycznemu swoje e-recepty i e-skierowania, a aptece/punktowi aptecznemu Twoich e-recepty i informacje o lekach wykupionych na receptę.
Nie wszystkie placówki medyczne podłączyły się do systemu e-zdrowie, dlatego Twoja placówka medyczna, lekarz, pielęgniarka lub apteka może jeszcze nie mieć dostępu do danych."
Z boku jest opcja"Przyznaj dostęp" oczywiście ja jej nie kliknę bo nie chcę aby lekarze mieli dostęp jestem ciekaw jak wygląda u ciebie ta opcja na twoim koncie IKP
P.s jest jeszcze opcja "Zgody" a w niej"Zgody dla osób bliskich" i "Zgody dla lekarzy i placowek medycznych" ja mam info "Brak nadanych zgód" a ty co tam masz?
  • 96 / 5 / 0
Dobra. To teraz pytanie za 100 punktów. Chodzę do jednego psychuszka - wypisuje mi pewne rzeczy. Alprę dajmy na to. Chciałbym tej alpry więcej z wiadomego powodu. Idę do drugiego psychuszka - i także proszę o alprę. Czy psychiatra nr 2 zobaczy w systemie, że mam wypisywane już takie leki tylko przez innego psychiatrę? Jeśli tak to wiadomo - lipa.

I teraz pytanie nr 2 - czy lekarz z NFZ przez ten system widzi, u kogo i co mam wypisywane prywatnie?

Bo w to, że wszyscy lekarze każdego działu medycyny widzą całą historię pacjenta i prywatnie i z NFZ - nie uwierzę. Może jeszcze kurwa farmeceutki miałyby mieć dostęp do tych danych? XD
  • 12434 / 2419 / 0
^
Z tego, co tu czytałem, niby mają mieć (co dla mnie byłoby grubym naruszeniem prywatności).

Idź Pan do tego "psychuszka" (psychuszka to represyjny psychiatryk w ZSRR) i powiedz normalnie, że musisz brać tego więcej - ja nigdy nie miałem sytuacji, że musiałem swe zapotrzebowanie uzupełniać u więcej, niż 1 lekarza w jednym czasie.
  • 199 / 26 / 0
To by był dobry system sprzedaż każdego leku mogącego uzależniać nie zależnie czy na receptę czy nie tylko przy okazaniu dowodu i sprawdzeniu w systemie ile pacjent już tego kupił. Czyli np. przy kupnie 2 paczki Antidolu w tygodniu blokada sprzedaży przez system. W przypadku potrzeby większych dawek adnotacja odpowiedniego lekarza że pozwala na większe dawki i bierze za to odpowiedzialność. Nas ćpunów trzeba kontrolować i trzymać za mordy
  • 641 / 98 / 0
Ja zgody nie udzielałem, a już w grudniu lekarz z jednego NZOZu widział co mi wypisał lekarz w innej klinice w całkiem innej dzielnicy.
  • 40 / / 0
Niech ci co twierdzą,że lekarze wiedzą co mieli przepisane itp. wejdą na swoje IKP i sprawdzą te opcje co podałem w poście wyżej,dziwna sprawa ja mam z automatu ustawione właśnie brak zgody a wyczytałem:
"Jeśli pacjent nie zrealizuje e-recepty, jego lekarz będzie widział to w systemie. - Będzie mógł też sprawdzić, jaką ilością leku pacjent jeszcze dysponuje. Każda osoba może jednak utworzyć indywidualne konto pacjenta i dokonać zastrzeżenia, by lekarz POZ nie miał wglądu w informacje. Jeśli pacjent tego nie zrobi, to od 1 stycznia lekarz rodzinny z automatu otrzyma dostęp do jego elektronicznych danych - mówiła dr Erecińska."
  • 4603 / 2205 / 1
up.
Jest jedno ale. Jeżeli pacjent odmawia dostępu do informacji jest to podstawa do odmowy wystawienia recepty na leki z grupy N i P, a także inne leki, których stosowanie może być negatywne skutki wraz z innymi lekami.
Czyli po ludzku. Jeżeli lekarz podejrzewa, że chcesz wyłudzić "ponadstandardową" dawkę leku i ukryć to blokując mu dostęp do informacji, ( poprzez zastrzeżenie) to recepty po prostu nie wypisujemy. Taka jest obecnie polityka w moim szpitalu (poradnie, w szczególności PLB., onkologiczna i chirurgiczna, oraz inne).

Jest też jeszcze inna sprawa. To "zastrzeganie" działa jak chce. Wczoraj był pacjent, który niby zastrzegł sobie te dane, a informacje o lekach wystawionych z systemu i e-receptach były widoczne. Może zrobił to niewłaściwie, może potrzeba czasu pomiędzy zastrzeżeniem, a wejściem wżycie tej blokady, a może to po prostu ściema. Czas i kolejni pacjenci pokażą jak jest.

Tak czy siak kończy się dziki zachód, a zaczyna normalna kontrola nad lekami, nad którymi kontrola powinna istnieć. Jeszcze tylko zamknąć dostęp do bezreceptowej kody, którą trują się małolaty.
Spoiler:
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.

To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.