Więcej informacji: Metylokatynon w Narkopedii [H]yperreala
Zrobiłem w 100% dobrze reakcje z kalia. przetrzymałem ok. 6h w normalnej temperaturze i zrobiło się przezroczyste a miało kolor bladożółty. Co tam się stało? Można to jeść?
Niewiem jak robiłes ale zapewne metodą z octem, po filtracji w gotowym roztworze powstaje dużo nieznanych nam produktów które nadają kolor roztworowi (Wikipedia podaje że sam metkatynon ma kolor lekko żólty, ale to pewnie dlatego że jest robiony metodą z KMnO4 którego to własnie związki manganu nadają kolor - żółty a nawet czasem brązowy przy niedokłądnej filtracji; roztwór metkatu sam w sobie powinien byc przezroczysty).
Niechce mi sie pisac reakcji jakie zachodzą bo sam nie wiem jakie związki manganu tam powstają, byc moze octan manganu cytrynian ??? niewiem czy takie cos istnieje nawet (nie licząc bezaldehydu benzyloaminy i różnych aldechydów i innych produktów, o których wiemy ze na 100% tam są).
Generalnie chodzi o to że roztwór stał na powietrzu i zaszła reakcja z powietrzem i roztwór się odbarwił, a związki manganu w środowisku kwaśnym rozpuszczają sie i odbarwiają. (można to przyspieszyc dodając odrobine kwasku cytrynowego do gotowego filtratu jeśli jest żółty - ale nie usunie to manganu tylko go rozpuści,on dalej tam będzie...)
Po za tym im dłużej metkat stoi tym wiecej rozpadnie sie go spowrotem do efedryny, pseudefydryny
Czy to jest normalne? Wcześniej nigdy tak nie miałem
And speak my point of view,
But it's not sane...
Jak robicie z Apselanem? Może wymaga standardowej reakcji na zimno? Drugie pytanie, to czy ekstraktował już ktoś PSE z Apselanu, IPA? Chciałbym jutro spróbować użyć Apselanu i zrobić tak jak w przypadku Cirrusa. Ostatnio nawet z Sudafedu mi wyszedł nawet dobry kot, jak użyłem izopropanolu do ekstrakcji.
Coś z czym nikt nie godzi się..."
p-efka*HCl + CH3COOH + KMnO4---> metkat*HCl + CH3COOK + MnO2
Napewno nie jest taki jak napisałes, przecież nie używasz czystej pefki tylko ekstrahowaną z tabletek, a tam jest mnóstwo innych związków które też rozpuszczają sie w wodzie/alkoholu i TEŻ biorą udział w reakcji.
Poza tym to CHEMIA ORGANICZNA ... tutaj każdy skok temperatury, pomieszanie w łyżeczką, a nawet dopływ powietrza może prowadzic do powstania innych produktów. nikt nie wie co dokładnie powstanie, Jedno jest pewne, jak zrobisz dobrze to powstanie metkat
Mnie się wydaje, że to jest poprawy zapis niestechiometryczny utleniania p-efki.do metkatynonu Zwykły redox. Ale jak sam napisałeś zapewne po wpływem KMnO4 powstaje pełno innych związków(inne redoxy), więc komplikacji jest sporo. Ale powyższy zapis otrzymywania metkata z p-efy jak najbardziej wydaje mi się realny.
W produktach lub substratach brakuje wody(?).
Pamiętaj człowieku młody- NIE ĆPAJ Z POWODU MODY
Parathormon pisze:2 KMnO4 + 3 H2SO4 + 5efka*HCl ---h20, 0-5*C--> K2SO4 + 2 MnSO4 + 8 H2O + 5 Efedron*HCl
2KMnO4 + H2SO4 + 3efka*HCl ---h20, 0-5*C--> K2SO4 + 2MnO2 + 4H2O + 3Efedron*HCl
Zdravlje!
Chcę się podzielić z Wami moim pomysłem i spytać o Wasze zdanie. W samym metkacie najbardziej irytuje mnie konieczność robienia reakcji za każdym razem przed podaniem. Wymyśliłem więc pewien sposób aby tego uniknąć (do podania P.O.). Wszystko zamierzam wykonać z 10 pak (trochę Acatar, trochę Sudafed, obecnie opakowań mam 8, dokupię jeszcze 2).
1. pseudoefedrynę wyekstrahuję przy użyciu 100 ml. spirytusu. Zamierzam dokładnie i długo mieszać, a na koniec przepłukać porządnie filtr. wszystko po to, aby straty były jak najmniejsze.
2. Spiryt odparuję znaną metodą w mikrofalówce (dbając oczywiście o częste wietrzenie).
3. PFkę zaleję octem (z piętnaście ml powinno wystarczyć). Poczekam aż się rozpuści.
4. W drugim naczyniu przygotuję 2,5 grama nadmanganianu, rozpuszczonego w 30 ml ciepłej wody.
5. W miseczce przygotuję wodę wymieszaną z 5 łyżeczkami soli. Wstawię to do zamrażarki i mocno schłodzę. Powinienem otrzymać coś w rodzaju zimnego śniegu.
6. Do miseczki wstawię naczynie z PFką, poczekam aż się trochę schłodzi a następnie doleję roztwór kalium, o temperaturze pokojowej.
7. Intensywnie mieszając roztwory, będę obserwował reakcję, pod ręką mając jeszcze trochę schłodzonej wody (z lodówki). Gdyby reakcja zachodziła zbyt szybko i trzeba by ją było spowolnić, wtedy doleję tej wody. Generalnie zauważyłem, że szybkie reakcje "na ciepło" są o wiele skuteczniejsze niż te powolne, "na zimno". Z drugiej strony w szybkich reakcjach powstaje więcej syfów, czego chcę uniknąć. Spróbuję więc zachować złoty środek i reakcję w 15-20 minut, bez podgrzania r-ru ponad temperaturę pokojową.
8. Mieszaninę poreakcyjną przefiltruję (i tu się trochę waham - używać strzykawek, czy filtra przelewowego np. od kawy. pewnie jednak będzie przelewowy).
9. Otrzymam roztwór metkata w powiedzmy 100 - 200 ml. wody. Dodam do tego łyżeczkę od herbaty kwasku cytrynowego.
Jak do tej pory przepis jest dość standardowy, tyle że na dużej ilości PFki. Teraz część mniej oczywista. Mam oto około 1,5 - 2 g. metkata + trochę PFki, benzaldehydu i innych produktów reakcji w wodzie. Jeśli postaram się maksymalnie ograniczyć ilość wody i filtrować przez strzykawkę, dostanę około 40 - 50 ml. W przeciwnym wypadku będzie tego szklanka. Zatem:
10. (alternatywny) roztwór poreakcyjny ogrzewam przez kilka godzin na łaźni wodnej, dbając o to, aby temperatura nie przekroczyła 70 C, odparowując nadmiar wody. Trochę się boję rozpadu metkata spowodowanego temperaturą. Będę wdzięczny za komentarze.
11. Do roztworu dodaję masę tabletkową. Kupiłem w tym celu magnez z wit. B6. Chodzi o to, aby otrzymać gęstą papkę. Jeśli wypełniaczy będzie za mało, mam na podorędziu mąkę ziemniaczaną (skrobia).
12. Otrzymaną papkę załaduję do pustych kapsułek. Aby je zdobyć, najprawdopodobniej kupię trochę kreatyny, dostępnej na listki w sklepach dla pakerów.
13. Kapsułki wylądują w zakręcanym pojemniczku a ten w zamrażarce. Przed zażyciem będę to wyjmował i zapodawał pożądaną ilość.
Kiedyś metkat z 18 tabletek dodałem do litrowej Coli. Butelkę trzymałem normalnie w lodówce, popijając zgodnie z zapotrzebowaniem. kotek klepał mocno po dwóch dniach od syntezy. Łącząc roztwór z kwaskiem i wypełniaczami tabletek, będącymi doskonałym stabilizatorem i przechowując w zamrażarce, liczę na trwałość nawet miesięczną a dodatkowo na bezprzypałową formę. Kilka takich kapsułek można zabrać na imprezę czy do pracy i przyjąć zgodnie z potrzebą.
Napiszcie, co o tym myślicie. będę wdzięczny za uwagi i nowe pomysły. Ja ze swojej strony na pewno podzielę się wynikiem "eksperymentu", jak tylko go wykonam.
Od pokoju do planety
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/6/6d7bd909-95f5-4302-a41c-c15f5c7c48e5/shroom.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250513%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250513T050003Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=635292fbccf725c706ab8b52d53447c9f75e9bf3da83ec86d35e057ac03385d4)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psyloszwajcaria.jpg)
Szwajcaria – jedyne miejsce w Europie z legalną terapią psychodeliczną
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut.jpg)
Biały popiół vs. czarny popiół: Prawda o wskaźnikach jakości konopi
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/nowenarkogis.jpg)
Coraz więcej Polaków przedawkowuje nowe narkotyki. Raport GIS
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jelitko.jpg)
Częste używanie konopi ma związek ze zwiększoną śmiertelnością pacjentów z rakiem jelita grubego
Osoby z rakiem jelita grubego i udokumentowaną historią częstego używania konopi były ponad 20 razy bardziej narażone na śmierć w ciągu pięciu lat od diagnozy w porównaniu z osobami bez takiej historii - informuje pismo „Annals of Epidemiology”.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/10_lat_dla_producenta.jpg)
10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok
Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/receptomat_og_image.png)
W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy
Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".