4-HMC, efedron, metkat. Charakterystyka i metody otrzymywania.
Więcej informacji: Metylokatynon w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 283 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: FunThomas »
tylko chlorowodorek metkatynonu jest trwały, info nt. trwałości siarczanu metkata powinieneś szukać na zagranicznych forach. 30% kwas siarkowy to elektrolit i on się nie nadaje do wysalania, stężenie powinno wynosić 98% i taki kwas nie przepali ci strzykawki ;) aceton się nie nadaje bo miesza się z wodą więc nie przeprowadzisz ekstrakcji. Zwykłą benzynę również ci odradzam ze względu na liczne zanieczyszczenia, ale za to benzyna ekstraktacyjna (czyli taka do zapalniczek) nadaje się dość dobrze. Chyba najlepsze wyniki osiąga się stosując syntezę bez octu, na zimno. W takim wypadku czekasz około 8h aż się fazy oddzielą.

Przeniesiono z: "Knajpa pod metkatowym żurem" - 02
  • 83 / 1 / 0
Re:
Nieprzeczytany post autor: krasnal666 »
zmż pisze:
Mój sposób to:
40 ml wody i 3 ml octu mieszam razem
pokruszony Sudafed/Acatar mieszam z pokruszonymi tabletkami nadmanganianu potasu (300mg)
proszek wsypuje do roztworu octu z wodą
nic nigdy nie pęcnzieje ani nic
filtruje
i gotowe
Ile tabletek nadmanganianu potasu użyć do pokruszonych 6 tbl sudafetu?
czy ten sposób polecają inni użytkownicy hyperreala? :-D
czy tak zjedzona pseudoefedryna skuteczniej wspomoże koncentrację studenta niż zwykłe wpierdalanie tabletek sudafetu?

nie mam dojścia do czystej efki co doprowadza mnie do kurwicy systematycznej, chyba muszę to skonsultować z lekarzem lub farmaceutą %-D
Uwaga! Użytkownik krasnal666 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 157 / 7 / 0
Dzis podczas bezsennej nocy przyszla mi do glowy ciekawa teoria dotyczaca syntezy z dodawaniem kwasu po reakcji. Mianowicie:
Skoro 2/3 metkata powstaje w postaci freebase, ktory jest nierozpuszczalny w wodzie,to czy przypadkiem nie zostaje on podczas filtracji na filtrze razem z tlenkiem manganu? Bo jesli tak to tracimy sporo kociaka :-/ Mozna by sprobowac dodac octu po zakonczeniu reakcji, jednak jeszcze przed filtracja. O ile dobrze pamietam to jak kiedys mierzylem ph roztworu po syntezie, mial on odczyn lekko zasadowy, choc glowy za to nie dam.
Czy ocet, ktory dodajemy przy reakcji octowej nie sluzy przpadkiem (oprocz zakwaszenia srodowiska aby nadmanganian utlenial wiecej wodorow) do przeprowadzenia kota do postaci soli rozpuszczalnej w wodzie, aby wlasnie wolna zasada nie zostala na filtrze?

Jesli sie myle to niech ktos madry mnie przeprostuje.
Ot takie chore przemyslenia ucpanego scierwem mozgu %-D

@up
Pytanie za 100pkt. Jesli na 12 tabletek dajesz 3 tabsy KMnO4, to ile nalezy dodac na polowe mniej? ;-)
  • 283 / 2 / 0
Ciapciak pisze:
2/3 metkata powstaje w postaci freebase, ktory jest nierozpuszczalny w wodzie,to czy przypadkiem nie zostaje on podczas filtracji na filtrze razem z tlenkiem manganu?
Nie, bo wtedy jest on rozpuszczony w fazie organicznej więc przechodzi razem z płynem przez filtr, a tlenek manganu jest nierozpuszczalny więc zostaje na filtrze.

to znaczy to są moje spostrzeżenia a chemii nie studiuje więc mogę się mylić.
  • 3449 / 122 / 8
Ciapciak pisze:
Skoro 2/3 metkata powstaje w postaci freebase, ktory jest nierozpuszczalny w wodzie
Gdzie to przeczytałeś albo kto Ci tak powiedział? W środowisku roztworu znajduje się HCl, molowo 1:1 z użytą do reakcji pseudoefedryną. W końcu to chlorowodorek pseudoefedryny ;) Chyba że przeprowadzasz najpierw do wolnej zasady, w co szczerze wątpię. Skoro mamy tyle HCl co początkowej pseudoefedryny, a wydajność reakcji na pewno nie jest większa niż 100% ( %-D ), to jak mógłby na końcu powstać metkat w postaci wolnej zasady? Całość to chlorowodorek.

edit: Hmm, przyszlo mi do głowy, że w FAQ była kiedyś taka informacja. No cóż, ono zawiera niestety wiele mitów.
  • 157 / 7 / 0
@Czesław
Pisal tak swego czasu jon w watku "jona metoda na otrzymywanie najbardziej klepiącego metylokatynonu". Z czasteczki chloru z soli PE PODOBNO powstaje rowniez KCl, wiec.. Zreszta nie wiem nie znam sie ;-)
Całość to chlorowodorek
Czyli kot po syntezie z KMnO4 jest w pelni trwaly i mozna go przechowywac? Ktos potwierdzi? Watpie..
Robilem krysztaly, przeprowadzajac do wolnej zasady i wysalajac nastepnie HCl. Proszek po dwoch tygodniach nie stracil na mocy ani troszeczke.
Roztwor po Zwyklej syntezie octowej przechowywany w zamrazarce po 4 dniach dal tylko efedrynowa pusta stymulacje..

Z reszta tak jak juz pisalem nie znam sie, pisze to co zaobserwowalem\przeczytalem wczesniej na tym forum.

@FunThomas

Czyli freebase jest rozpuszczalna w wodzie?
Kurwa gubie sie. Wsrod informacji panuje jeden wielki chaos.. a bylo isc studiowac chemie :finger: :-D

A tak wogole przymierzam sie do syntezy z dichromianem potasu. Musze tylko uzbierac fundusze na wieksza ilosc PE.
  • 3449 / 122 / 8
Freebase metkatu z całą pewnością nie ma szans powstać. Dopiero po potraktowaniu taką zasadą jak NaOH wytrąca się freebase aminy w postaci oleistych kropel, nie miesza się toto z wodą. KCl owszem, powstaje, bo jon K+ jest silniejszym elektrofilem niż amina, więc wyprze jon Cl- z efedryny czy też gotowego katynonu. Ale tych jonów K+ jest niewiele, zresztą one jako najsilniejszy elektrofil w roztworze ściągają wszelkie jony nukleofilowe, nie to że tylko Cl- z cząsteczki organicznej. Przesadziłem ze stwierdzeniem, że całość to chlorowodorek, część to octan (faktycznie jony potasowe ściągają chlor). To był skrót myślowy, chciałem napisać że w roztworze nie ma wolnej zasady kota.

Nie twierdzę, że chlorowodorek metkatynonu w roztworze wodnym jest trwały. Wręcz przeciwnie. Rozłoży się po mniej niż 4 dniach ;) Octan w roztworze to już w ogóle nietrwała struktura.

Freebase nie jest rozpuszczalny w wodzie, nie wiem o jakiej fazie organicznej pisał FunThomas. Ekstrakcja kwas-zasada? To chyba że wtedy...

Dichromian potasu? Jesteś pewien, że wiesz co robisz? Zatrucie związkami chromu owocuje w chuj nieciekawymi efektami, między innymi... wypadaniem przegrody nosowej. Dla pewności, małe pytanie egzaminacyjne: jak wyrzucić z roztworu poreakcyjnego jony chromianowe?

Zauważyłem, że masa ludzi z tego forum chciałaby studiować chemię. Nie wiem co Was tak do tego ciągnie. Sądzicie, że na studiach chemicznych ktoś wbije Wam do głowy wiedzę i nagle będziecie się orientować w tym, co robicie w swoim "laboratorium"? Nic podobnego, studia chemiczne to przekładaniec śledzi ze smalcem i dżemem, przeplatanka dziedzin wiedzy, które nigdy Was nie zaciekawią. Jeśli interesujesz się chemią organiczną czy nieorganiczną - weź sobie dowolny podręcznik akademicki i poczytaj. Wykłady akademickie i tak nie polegają na tłumaczeniu studentom "jak krowie na rowie" - to jedynie wskazanie kierunku rozwoju. Służą temu, byś wiedział, które rozdziały z książki przeczytać (niewiele spłyciłem). Studia chemiczne to mnóstwo ciężkiej pracy, która nie ma nic wspólnego z ogólną problematyką narkotyków. Jeśli nie interesujesz się budową świata, chemią fizyczną czy inżynierią materiałów przemysłowych, to nie marz o studiach chemicznych, bo Twoje wyobrażenie bardzo się mija z rzeczywistością :) Chcesz wiedzieć, co powstaje w reakcji utleniania efedryny KMnO4? Musisz to sam rozkminić, na wykładzie tego nie usłyszysz (chyba że zapytasz). Mogę polecić mnóstwo materiałów, choćby internetowych.
  • 157 / 7 / 0
Ok, czyli moje chore przemyslenia obalone.
Czeslaw pisze:
jak wyrzucić z roztworu poreakcyjnego jony chromianowe?
Ekstrakcja A/B alkalizujac NaOH nie wystarczy? Jesli nie to rzeczywiscie sobie odpuszcze bo o szkodliwosci chromu troche czytalem..
Czeslaw pisze:
Jeśli nie interesujesz się budową świata, chemią fizyczną czy inżynierią materiałów przemysłowych
Wlasnie te zagadnienia bardzo mnie od zawsze ciekawily ;-) I na pewno nie wyobrazalem sobie, ze podadza mi na tacy jak robi sie narkotyki itp. Jesli juz, to poszedlbym tam wlasnie po to, by nauczyc sie samemu rozkminiac 'co?, jak?, po co? i dlaczego?'
Czeslaw pisze:
Mogę polecić mnóstwo materiałów, choćby internetowych.
Bardzo poprosze :-) Moze na PM? Poczytam z przyjemnoscia.
  • 1037 / 10 / 0
Ludziska, powiedzcie mi - dlaczego mi wyszedł brązowy kot, skoro robiłem kropka w kropkę według przepisu "ciężkiej bomby"? Z paki Acataru i ~400mg nadmanganianu. 30 minut w lodówce, 15 minut bez lodówki, ekstrakcja robiona z zimnej wody. Po wyjęciu z lodówki roztwór był mocno brązowy, a po przefiltrowaniu niemal zupełnie nie zmienił odcienia. Mam to filtrować po kilka razy czy jak? :x
  • 3523 / 51 / 0
Pandaeb pisze:
Ludziska, powiedzcie mi - dlaczego mi wyszedł brązowy kot, skoro robiłem kropka w kropkę według przepisu "ciężkiej bomby"? Z paki Acataru i ~400mg nadmanganianu. 30 minut w lodówce, 15 minut bez lodówki, ekstrakcja robiona z zimnej wody. Po wyjęciu z lodówki roztwór był mocno brązowy, a po przefiltrowaniu niemal zupełnie nie zmienił odcienia. Mam to filtrować po kilka razy czy jak? :x
odczekaj jeszcze w temperaturze pokojowej, możesz miszać aż wytrącą się kłaczki
ODPOWIEDZ
Newsy
Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".

Częste używanie konopi ma związek ze zwiększoną śmiertelnością pacjentów z rakiem jelita grubego

Osoby z rakiem jelita grubego i udokumentowaną historią częstego używania konopi były ponad 20 razy bardziej narażone na śmierć w ciągu pięciu lat od diagnozy w porównaniu z osobami bez takiej historii - informuje pismo „Annals of Epidemiology”.

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.