30 września 2024Vetulani44 pisze: Przecież do nich należą także psychoanalitycy i psychoterapeuci. Wychodzą z założenia, że są autorytetem będącym w stanie pomóc drugiemu człowiekowi tak, jak lekarz pomaga osobie chorej. Myślą, że mogą pomóc drugiej osobie z lękiem, pomijając w swoim wąskim spojrzeniu to, że sami są zlęknieni.
Żaden terapeuta z którym miałem styczność nie zgrywał jakiegoś wielkiego autorytetu ani nie udawał że sam jest pozbawiony wad czy lęków. Mam wrażenie że twoje spojrzenie wynika z tego że masz przekonania sprzeczne z tym co mówią terapeuci, czujesz że oni chcą ci w ten sposób coś narzucić i się przed tym bronisz za pomocą dyskredytacji.
Poza tym dużo ćpunów nosi w sobie głęboką urazę do wszelakich "autorytetów" którzy mieli im pomóc ale ich zawiedli. Nauczycieli, lekarzy... ale przede wszystkim RODZICÓW. Jest to w pełni zrozumiałe. Potem każdy w kim można dostrzec choćby cień autorytetu (nawet jeśli nim nie jest i się za takiego nie uważa) z automatu staje się wrogiem.
a psychika sama się zmieni (wytatuuje se to na lewym cycu)
to nie będzie tak, że pójdziesz do psychoterapeuty i będziesz tak samo coś walił jak wczesniej, ale bez zjazdów, bo se "poukładałeś coś w głowie"
negatywne myśli są niestety od tego jakie dragi żremy i wiem bardzo dobrze jak te myśli potrafią być prawdziwe/realne
a jeśli nic nie ćpasz i zasięgasz tu rady to i tak uważam, że to kwestia michy/chemii/kondycji bardziej niż silnej woli/psychiki (czy jak to nazwać..)
negatywne myśli to iluzja wg mnie i jest wynikiem reakcji chemicznych
i nie zmienisz ich psychoterapią (może trochę da radę coś ruszyć, ale nie znacząco)
ale mogę się mylić, pogadajmy
USA może zaoszczędzić 29 miliardów rocznie dzięki legalizacji marihuany medycznej
Czy świadek może odmówić odpowiedzi na pytania w sprawie o narkotyki? Analiza art. 183 K.p.k.
Co promieniowanie gamma robi z medyczną marihuaną i jak wpływa na kannabinoidy i terpeny?
Liczba przestępstw związanych z marihuaną spadła od czasu legalizacji w Niemczech
1685 zamiast 5315: od czasu wejścia w życie nowych przepisów w Berlinie zarejestrowano znacznie mniej przestępstw związanych z marihuaną. Legalizacja marihuany w Niemczech odciąża wymiar sprawiedliwości?
Elton John zdecydowanie przeciwny legalności marihuany
Ikona Roku 2024 według magazynu „Time”, Elton John, nie ma wątpliwości co do tego, jakie jest jego zdanie na temat legalności marihuany w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Gwiazdor estrady, który w swej burzliwej przeszłości ma bogaty rozdział narkotykowy, jest temu całkowicie przeciwny.
Narkotyki wysyłane pocztą na cały świat. Policja zatrzymała Polaka
Portugalska policja zatrzymała obywatela Polski podejrzanego o wytwarzanie na masową skalę różnego rodzaju narkotyków — poinformowało radio publiczne RTP. Organy ścigania skonfiskowały m.in. kilkadziesiąt kilogramów marihuany, ecstasy i LSD, a także grzybów halucynogennych.