ODPOWIEDZ
  • 30 / 2 / 0
@Vetulani44 Rozwiniesz? Z chęcią poczytam.
  • 3145 / 349 / 0
30 września 2024Vetulani44 pisze:
Przecież do nich należą także psychoanalitycy i psychoterapeuci. Wychodzą z założenia, że są autorytetem będącym w stanie pomóc drugiemu człowiekowi tak, jak lekarz pomaga osobie chorej. Myślą, że mogą pomóc drugiej osobie z lękiem, pomijając w swoim wąskim spojrzeniu to, że sami są zlęknieni.
Pisząc o fanatykach miałem na myśli tych, którzy w obliczu prostej logiki i zdrowego rozsądku i tak kurczowo trzymają się swoich fałszywych przekonań.
Żaden terapeuta z którym miałem styczność nie zgrywał jakiegoś wielkiego autorytetu ani nie udawał że sam jest pozbawiony wad czy lęków. Mam wrażenie że twoje spojrzenie wynika z tego że masz przekonania sprzeczne z tym co mówią terapeuci, czujesz że oni chcą ci w ten sposób coś narzucić i się przed tym bronisz za pomocą dyskredytacji.
Poza tym dużo ćpunów nosi w sobie głęboką urazę do wszelakich "autorytetów" którzy mieli im pomóc ale ich zawiedli. Nauczycieli, lekarzy... ale przede wszystkim RODZICÓW. Jest to w pełni zrozumiałe. Potem każdy w kim można dostrzec choćby cień autorytetu (nawet jeśli nim nie jest i się za takiego nie uważa) z automatu staje się wrogiem.
  • 1292 / 252 / 0
trza dokonać zmian chemicznych a nie psychicznych,
👉 a psychika sama się zmieni (wytatuuje se to na lewym cycu)

to nie będzie tak, że pójdziesz do psychoterapeuty i będziesz tak samo coś walił jak wczesniej, ale bez zjazdów, bo se "poukładałeś coś w głowie"
negatywne myśli są niestety od tego jakie dragi żremy i wiem bardzo dobrze jak te myśli potrafią być prawdziwe/realne

a jeśli nic nie ćpasz i zasięgasz tu rady to i tak uważam, że to kwestia michy/chemii/kondycji bardziej niż silnej woli/psychiki (czy jak to nazwać..)
negatywne myśli to iluzja wg mnie i jest wynikiem reakcji chemicznych
i nie zmienisz ich psychoterapią (może trochę da radę coś ruszyć, ale nie znacząco)

ale mogę się mylić, pogadajmy %-D
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
11 ton medycznej marihuany w 2024 roku: Polska podnosi limity importu

W ostatnich latach rosnące zapotrzebowanie na medyczną marihuanę w Polsce skłoniło władze do podjęcia działań, mających na celu zwiększenie dostępności tego leku. Najnowsza decyzja Międzynarodowej Rady ds. Kontroli Narkotyków (INCB) potwierdza ten trend, co stanowi dobrą wiadomość zarówno dla pacjentów, jak i firm farmaceutycznych działających na polskim rynku. Decyzja ta umożliwi lepszy dostęp do marihuany medycznej, której skuteczność w leczeniu wielu schorzeń jest coraz szerzej uznawana.

Pojawił się postulat wprowadzenia ceny minimalnej za alkohol. Rząd pracuje nad nowymi rozwiązaniami

Ostatnia afera z alkotubkami może mieć znacznie poważniejsze skutki niż wycofanie feralnego produktu ze sklepów. Okazuje się bowiem, że rząd rozważa wprowadzenie ceny minimalnej za alkohol. Taką informację przekazał na antenie Programu Pierwszego Polskiego Radia wiceminister zdrowia Wojciech Konieczny.

Co z polską załogą statku z narkotykami? „Sprawa się przedłuża”

Obywatele polscy wchodzący w skład załogi statku „Jawor”, na którym w brazylijskie służby zarekwirowały w porcie Itaqui w mieście Sao Luis pół tony kokainy, nie trafili do aresztu – informuje brazylijska stanowa policja federalna. Śledztwo jest jednak w toku i żadnego rozwiązania nie można jeszcze wykluczyć.