Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
  • 343 / 6 / 0
Mam dwa zagadnienia dotyczące opium i chyba warto poznać odpowiedzi, jednak nie wiem czy ten dział jest odpowiedni?
.
1. Świeże surowe opium, które zbiera się z zielonych makówek, to jest całkiem czymś innym, niż wysuszone twarde bryły opium. Z tego co wiem, w czasie suszenia działają enzymy, które np. przemieniają kodeine w... morfine. Po zjedzeniu wyraźnie wyczuwa się różnice w działaniu świeżego opium od opium twardego i te różnice są naprawdę kolosalne.
Czy ktoś spotkał się w literaturze z opisem, jakie reakcje biochemiczne zachodzą w czasie suszenia opium? Oczywiście, nie chodzi mi o samo wyparowanie wody!
.
2. Osobnym zagadnieniem jest fermentacja opium. W wielu muzeach zachowały się specjalne naczynia do fermentacji opium. opium poddaje się długiemu procesowi fermentacji, by potem można go było palić. Słynne palarnie opium były w dawnej Angli. Jakie procesy zachodzą w czasie fermentacji? Zwykłe opium kompletnie nie nadaje się do palenia, więc jakieś zmiany muszą zachodzić w czasie fermentacji.
Uwaga! Użytkownik Motor niczyj jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
Artykuły
Newsy
Flara wyniuchała narkotyki. Były ukryte w paczce

Ponad pół kilograma amfetaminy przechwycili funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego podczas rutynowej kontroli przesyłek w sortowni w Pruszczu Gdańskim. Narkotyki ukryte w paczce zostały wykryte dzięki czujności psa służbowego Flara.

Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne

Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).

Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom

Władze Amsterdamu chcą ograniczyć "turystykę narkotykową" i rozważają zakaz sprzedaży marihuany osobom bez meldunku w Holandii. Pomysł budzi jednak sprzeczne reakcje wśród polityków i przedsiębiorców.