Pytam ponieważ obecnie zażywam Opipramol ale niweluje u mnie GAD (lęk Uogólniony) tylko połowicznie (/częściowo) i nie wiem czy warto zmienić ten lek na Pregabalinę, co uważacie?
Ja też czytałem o tym że Pregabalina buduje tolerancję a nawet w wyższych dawkach uzależnia i dlatego mam przed nią opory ale pomyślałem że jeśli będzie dużo skuteczniejsza to będę chciał zapytać mojego Lekarza o nią.
Obecnie biorę Opipramol od ponad miesiąca ale nie mogę go na razie ocenić ponieważ też od około miesiąca zażywam Benzodiazepiny które niestety będę musiał odstawić i nie wiem czy sam Pramolan (w sensie bez Benzo) da radę na lęki ale dam mu szansę zadziałać bez Benzo.
Tak jak wspomniał przedmówca - prega buduje tolerkę na swój efekt quasi-narkotyczny/quasi-leczniczy i bardzo szybko robi się nie tak jakbyśmy chcieli, a jeśli nasze potrzeby polepszania sobie samopoczucia są patologiczne - możemy wywindować sobie tolerancję i za tę głupotę już słono płacić do końca życia. Należy pamiętać, że aktywizujący efekt pregi jest tylko tymczasowy, a dalej jest tylko ulga i ewentualny skręt w kilka dób bez dawki. Natomiast ze skutków ubocznych typowe jest tycie w okolicy brzusznej.
Dalej... Dzisiejszy NFZ niestety nie zasponsoruje nadmiarowych recept i można w tej całej głupocie odfajkować. Prawda, @jogurt?
Jestem ok. 14 lat na predze, napisałam podpięty Guide. Pregabalina to dziwka, jakby nie patrzył i nie próbował mi przyszywać miłości do niej na podstawie samego faktu napisania Guide.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.
Obecnie schodzę z Benzo które dostałem na zaostrzenie GAD, i chociaż już wtedy miałem Opipramol (miałem go już kilka dni przed Benzo*) to nie pomagał mi i teraz myślę żeby przejść na Pregabalinę ale najpierw chcę odstawić Benzo żeby dać drugą szansę Opipramolowi.
Nie wiem czy znasz jeszcze jakieś leki na GAD oprócz Opipramolu i Pregabaliny które można by było Sprawdzić przed ewentualnym przejściem na Pregabalinę?
Pozdrawiam Cię :).
W sensie to jakiś lek działający na Gaba który działa analogicznie do pregi niczym baklo ?
wenlafaksyna - SNRI, serotoninowo-noradrenalinowy mechanizm, jest to substancja poprawiająca nastrój, napęd, znosząca lęki. Należy poczekać 2-8 tyg. na pierwsze efekty i być twardym, nie zrażać się i nie rezygnować. Przeboleć pierwsze tygodnie.
/
paroksetyna - SSRI klasyczne, sedujące serotoninowe cacko.
+
pregabalina - (max 150mg) - otępiacz, prekursor GABA. Proszę ostrożnie, może wywołać różne skutki uboczne.
+ doraźnie 0,5mg alpry? (tutaj zawsze należy zachować ostrożność, tak aby Xanax nas nie wciągnął)
Sounds good?
Nie próbuj TCA - trójcyklicznych leków przeciwdepresyjnych, np. klomipramina. Tego typu leki mogą sporo namieszać.
@WujekMorda, nie, nie ma działania stricte rekreacyjnego, nie warto.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.
Pytam bo na mnie działa mało leków przeciwdepresyjnych, a z tych leków które Ty wymieniłaś próbowałem Wenlafaksynę i nie działała na mnie ani przeciwdepresyjne ani na GAD ani na OCD/ZOK (co prawda brałem ją w małej dawce bo 75mg ale nie doszedłem do dawki 150mg bo zwiększała mi nadciśnienie i musiałem ją odstawić), a sertralina działa u mnie dosyć dobrze na depresję i OCD/ZOK więc zostaje do leczenia najbardziej GAD.
Teraz zastanawiam się czy lepiej by było zwiększyć sertralinę ze 100mg->150mg (czytałem że od tej dawki działa mocniej przeciwlękowo, a poza tym ostatnio znowu czuję bardziej depresje i nie wiem czy jest to związane z odstawianiem Benzo czy z czyms innym) czy Opipramol z 4 tabletek 50mg do 5 albo 6 tabletek, bo na razie chce spróbować za waszymi radami innych leków zanim ewentualnie przejdę na Pregabalinę i chociaż będę rozmawiał o tym z Lekarzem to też możesz mi poradzić Misspill ;).
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/cannababcia.png)
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/nowenarkogis.jpg)
Coraz więcej Polaków przedawkowuje nowe narkotyki. Raport GIS
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/1a12346x60.jpg)
W sieci znaleźli ogłoszenia, zatrzymali 22-latka. Po raz kolejny za narkotyki
Policjanci zatrzymali 22-latka podejrzanego o posiadanie i udzielanie znacznej ilości narkotyków. Mężczyzna miał docierać do klientów w sieci i oferować im sprzedaż marihuany i 4CMC. W przeszłości był już zatrzymywany w związku z podobną sprawą.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/ukrakcja.jpg)
Rekordowe uderzenie w narkobiznes. Zlikwidowano 19 laboratoriów i ujęto 67 osób
Co najmniej tysiąc funkcjonariuszy wzięło udział w największej w ostatnich latach operacji wymierzonej w syndykat narkotykowy działający na terenie Ukrainy. Zlikwidowano 19 laboratoriów i 17 magazynów oraz zatrzymano 67 osób, w tym 32-letniego bossa organizacji. Szacuje się, że miesięcznie narkogang produkował nawet 700 kg mefedronu, alfa-PVP i amfetaminy.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/ayahealth.jpg)
Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania
Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.