jak wiadomo im wieksze doniczki tym wieksze korzenie, a im wieksze korzenie tym wieksze i zdrowsze roslinki.zastanawiam sie nad sensem stosowania wysokich ale waskich donnic...przykladowo pod 400W HPS zmiesci sie 9(3x3) roslin w okraglych doniczkach ok.17 litrowych.wynika to z moich doswiadczen. ale wydaje mi sie ze lepiej zastosowac 15(5x3) donnic kwadratowych -wąskich ale wysokich o takim samym litrażu. korzenie sie wtedy rozrosna odpowiednio a zaoszczedzimy na miejscu pod lampą. co o tym myslicie?
btw: kwadratowe doniczki sa najlepsze: typowe szklarniówki. Niestety dosyć trudno je kupić.
najlepsze są kwadratowe doniczki
wymiary doniczek nie sa tak ważne - najwazniejszy jest litraż
czy oto chodziło?
Czy dobrym pomysłem jest stosowanie worków z ziemią zamiast doniczek?
Czy dobrym pomysłem jest stosowanie worków z ziemią zamiast doniczek?
Są dobrym pomysłem, chociaż mogą być z nimi problemy oczywiste, które z donicami nas nie czekają. Należy też pamiętać, że gleba też musi "oddychać".
Mój wybór: 1 z 2 wybieram donice.
TasteOfHaze pisze: Sa jeszcze specjalne torby do sadzonek z takiego materialu ktory jest przewiewny. z uszami bardzo często
Czy doniczka napewno się rozpuśći ?Czy zanim sie rozpuśći nie zachamuje to wzrostu rośliny?
Co o tym myślicie bo właśnie w tym roku mam zamiar zastosować ten rodzaj doniczek.A może mi je odradzicie.
Są wyjątkowo dobre jeśli je dobrze stosujesz. Co prawda wyciągają dużo wody i przesuszają nieco glebe, lecz jeśli podlewasz w miarę często nie będziesz miał problemów. Po wsadzeniu do gleby i obfitym podlaniu całości doniczka zaczyna się rozkładać przy czym uwalnia mikroelementy i stymuluje roślinę do wzrostu przez zwiększenie stężania nawozu w glebie.
Jeśli masz pewne obawy to możesz lekko ponacinać doniczkę przed wsadzeniem jej w glebę lub całkowicie uciąć denko takiej doniczki- będziesz miał 100% pewność.
Sam używam 2 rodzajów takich doniczek- lepsze są te po prawej.
Powód: usunięto zbędny cytat
Sweet Bulldog pisze:Sam używam 2 rodzajów takich doniczek- lepsze są te po prawej.
Ja olałem torfówki dawno temu: pleśniały.. i miały tendencje do rozpadania sie.
Problem z fentanylem nas nie ominie i sami sobie z nim nie poradzimy…
Andrzej Urbanowicz, dla dobra sztuki, zgodził się być królikiem do testowania LSD
Narkotyki dzieci kupują na przerwie szkolnej. Ekspert: w Polsce hitem jest jedna substancja
Brazylijskie służby znalazły narkotyki na polskim statku. Ponad 100 kg kokainy
Brazylijska marynarka wojenna ujawniła na polskim statku "Polsteam Łebsko" 134 kilogramy kokainy. Narkotyki miały zostać przetransportowane do Maroka. Wiadomo, co dalej z polskim masowcem
Olejek babci pod lupą. Policja sprawdza, czym w Wigilię zatruła się 14-osobowa rodzina
Podlascy policjanci sprawdzają, czy 14-osobowa rodzina, która w Wigilię trafiła do szpitala, mogła zatruć się olejkiem z konopi. We wtorek służby ratunkowe zostały wezwane do jednej z wsi w powiecie zambrowskim (Podlaskie). W organizmach członków 14-osobowej rodziny wykryto narkotyki.
W środku nocy przypomniał sobie o dozorze. Przyjechał na komendę pijany i z narkotykami w kieszeni
Policjanci z Konstantynowa Łódzkiego zatrzymali 47-letniego mężczyznę, który wsiadł za kierownicą mając ponad 2,5 promila alkoholu w organizmie, a do tego ciążył na nim sądowy zakaz prowadzenia. To jednak nie wszystko - podczas przeszukania mężczyzny znaleziono przy nim mefedron. 47-latek sam prosił się o kłopoty, bo w środku nocy przyjechał zgłosić się na dozór.