od kilkunastu lat biore codziennie 2x150 Tramalu na dobę na zespol bolowy po operacji kregoslupa. przez ostanie miesiace mam wrazenie, ze to juz nie dziala i wieksza dawka nic nie zmienia. Mozliwe , ze wyksztalcila sie hiperalgezja opioidowa. Obleciał mnie też strach o konsekwencje jazdy samochodem bo za chwilę to juz wszyscy nawet po panadolu bedą traktowani jak pijani za kolkiem. jestem w trakcie intensywnje rehabilitacji, ktora ma pozytywny wplyw na bol. wszystko to uznałem za.okazje do odstawienia Tramalu. Dwa pytania: Czy przy takiej dawce ale od tylu lat przyjmowanej dam rade zejsc z tego sam(ewentualnie jak sobie pomoc)? Czy są jakies leki pbolowe do ewentualnego zastapienia, ale takie ktorych ten kraj nie uwaza za to samo co narkotyk?. wiem ze jest duzo tematow o schodzeniu ale glownie z dawek 1-2g na dobę. Czy u mnie bedzie inaczej?
Sam sobie odpowiem bo nie ma zainteresowania. Zacząłem schodzenie dużymi krokami, ale chce zejść w miarę szybko. Zmniejszyłem z dobowej 300 na 200. Mało nie umarłem w nocy (poty, telepotanie, dreszcze). Cały dzień bez siły. Muszę to jakoś przeżyć, ale nie sądziłem , że zejście o 1/3 ma takie skutki już po jednej dobie. Zobacze jak będzie dzisiejszej nocy, ale musze kilka dni na 200 pociągnąć zanim zrobie kolejne obniżenie.
scalono - /Merx
To zadziała tak, że poczujesz się lepiej, ale inaczej to jest odbierane przez umysł - bo jest różnica, kiedy jestes na fazie i zmniejszych (mocniej odcuwasz skutki uboczne) - a jak czujesz sie jak gówno i nagle wjedzie to 100mg czy jakieś słabsze opio to nagle czujesz się lepiej względem tego jak czułeś się przed chwilą. Ale to mój autorski sposób.
Ogólnie możesz spróbować ogarnąć sobie Kratom który można kupić w Holandii i Czechach z dostawą do polski. Pomaga bardzo bo łagodzi skutki odstawienne klasycznych opio, jest naturalny i działa również przeciwbólowo co może być idealne dla Ciebie, bo jednak używasz opioidów medycznie a nie rekreacyjnie.
Powodzenia!
Taki temat już istnieje, poczytaj sobie go. Szukanie nie szkodzi, następnym razem sprawdź czy podobny temat istnieje zamiast zaklasac nowy
Tak czy owak ja z tego zejde. Przemęcze się i zejdę. Mnie od lat na sam widok Tramalu odrzuca i przewraca flakami. Nie mam i nigdy nie miałem z tego żadnych przyjemnych odczuć. Brałem żeby normalnie żyć i pracować. Potem zrobiłem operację, która po paru latach ulgi dała powrót objawów ze zdwojoną siłą. Więc znowu tramal. Jakoś to działało, że dało się żyć ale teraz już nie działa. Co ciekawsze wszelkie badania obrazowe wykluczają pogorszenie stanu, lekarze są zgodni , że nie widać nic takiego, czego nie było wcześniej i co mogłoby dawać takie objawy. NIe ma czego operować bo nic nie uciska. Ale ból jest ze mną codziennie, wiec nie widzę sensu brać dalej Tramalu (być może to hiperalgezja, więc tym bardziej musze zejść, żeby to sprawdzić).
Prawdziwym problemem jest dla mnie co dalej. Jestem z południa kraju, małe miasto, nie ma specjalistów od bólu. Kiedyś pojechałem do profesora w Krakowie do poradni przy AM to zapisał mi eferalgan. Zwątpiłem. Od kilku miesięcy robię fizjoterapię, ale jak do tej pory nie wyeliminowała bólu, to już nie wyeliminuje. Owszem zmniejszyła, ale nie na tyle żeby normalnie żyć. A dodatkowo, żeby pracować, muszę jeździć autem, wiec nie jest dla mnie rozwiązaniem zastąpić tramadol innymi opioidami. Dlatego dziękuję z info o kratomie. Gdyby ktoś znał jakiegoś sensownego lekarza od bólu z południa kraju, to też prosiłbym o info na pw (niekoniecznie na NFZ).
Ja uważam, że większe znaczenie niż dawka ma czas przyjmowania substancji. Ciągi są najgorsze, a Ty - można powiedzieć - jesteś w ciągu cały czas :)
Z poradnika @DexPL na prawde dużo można dla siebie wyciągnąć, a przynajmniej zwizualizować sobie mniej więcej przebieg "choroby"
@jajen mamy dość podobną historie :) Ja dawno temu brałem tramal rekreacyjnie, ale wtedy wolałem jednak inne zabawki :) później imałem 10lat przerwy od wszystkich używek. Ćwiczyłem 6lat z czego pół roku ze wspomaganiem (sterydy). I nagle zaczął mnie boleć nadgarstek. Jak się po czasie okazało przypadek beznadziejny i tylko operacja pomoże. Miałem operacje w renomowanym szpitalu słynącym z transplantologii kończyn - Trzebnica. Niestety zanim doszedłem do ułamka sprawności z dawnych lat w kwestii nadgarstka to lekarze zdołali mnie wjebać po uszy w tramal.
Mój błąd: nie przeczytałem składu. Lekarz wypisał mi lek DORETA, nazwa nie związana z Tramalem (a byłem przyzwyczajony do nazw typu tramal, tramadol, poltram..). Po tych 10ciu latach dawka 75mg zadziałała aż za dobrze. no i poszło. 4 lata w dupie, w tym 2 lata bez przerwy. Doszedłem do 2500mg Tramalu na dobe.
Porażka.
No ale cóż :) Kratom uratował mi wiele, bo podnosi na duchu, wyłącza depresje (która ciągle się utrzymuje pomimo tego, że ostatni ciąg na Tramalu był rok temu). Chce się coś robić, pracować (home office więc wiecie jak to jest :D ).
Raz jeszcze zdrówka wszystkim!
@jajen - pamiętaj, że dopóki walczysz to możesz przegrać, ale jeśli nie walczysz - to już przegrałeś.
Wytrwałości i próbuj po prostu jakiegokolwiek sposobu który akurat Tobie podejdzie. Lub udaj się do lekarz i powiedz mu normalnie prawde, że Cię wjebał w opio, nie chcesz ich brać i niech przepisze Ci coś - nie wiem - bupre raczej nie wypisze od ręki, ale gdyby wypisał to jesteś ocalony :)
Chcesz coś ważnego ode mnie? Jestem mniej na forum, zajmuje się raczej tylko "moderacją", masz coś ważnego? to zapraszam PW, czad
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut_ekranu_z_2025-01-17_11-55-24.jpg)
„Wokół marihuany medycznej wciąż jest wiele stereotypów, a największą bolączką jest dezinformacja”
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cannabe-a.jpg)
W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?
W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/3-448290.jpg)
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków
Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/jalowki.jpg)
Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie
Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.