Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 11 / / 0
Cześć. Mam pytanie czy biorąc leki antydepresyjne ( elicea , triticco ) można palić e-fajki? Chodzi konkretnie czy nikotyna jakoś wpływa u Was, na stan psychiczny? Pytam bo zauważyłam że po włączeniu lęków po zapaleniu łapie jakiś dziwny stan, niepokój czego wprzed farmakologią nie było …
  • 35 / 3 / 0
Tak po prostu działają SSRI, na niektórych, na początku terapii.
  • 37 / 9 / 0
nikotyna wchodzi w interakcję z niektórymi antydepresantami, obniżając ich stężenie we krwi. Z tego co rozumiem, palenie przyspiesza metabolizm niektórych leków przez zwiększenie aktywności pewnych enzymów, jak na przykład CYP1A2.

Tutaj na przykład jest wspomniany escitalopram, a tutaj trazodon.

Ale ogólnie to wszystko nie oznacza, że nie można palić. Po prostu możliwe, że będziesz potrzebował trochę większych dawek niż osoba niepaląca.
  • 25 / / 0
Ja biorąc ssri po zapaleniu papierosa czuję się jakbym wypił alkohol przez kilkadziesiąt sekund…Ogólnie działa na mnie depresyjnie ten „zestaw”
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Na oczach policjantów sprzedawał narkotyki. Zaskoczony zatrzymaniem

Do transakcji doszło na oczach policjantów. 25-latek przekazał woreczek z narkotykami drugiemu mężczyźnie. Był zaskoczony zatrzymaniem przez funkcjonariuszy z warszawskiej Woli. Usłyszał już zarzuty.

Zwrot o 180 stopni. Polityk koalicji złożył niespodziewaną deklarację ws. marihuany

Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany spotkał się z przedstawicielami stowarzyszenia Wolne Konopie. Wiceszef zespołu Ryszard Petru (Polska 2050-TD) powiedział, że jego celem jest wypracowanie akceptowalnych społecznie rozwiązań w tym zakresie. Nowe przepisy oznaczałyby zwrot o 180 stopni w polskim prawie.

Legalna marihuana tylko w 10 holenderskich miastach od kwietnia 2025

Holandia, znana z liberalnego podejścia do marihuany, wkracza w nową erę regulacji. Już od kwietnia 2025 r. w 10 holenderskich miastach coffeeshopy będą mogły sprzedawać wyłącznie marihuanę pochodzącą od licencjonowanych producentów. To część szeroko zakrojonego eksperymentu, który ma przetestować możliwości stworzenia w pełni legalnego łańcucha produkcji i dystrybucji marihuany. Czy Holandia zakończy epokę polityki tolerancji i otworzy drzwi do pełnej legalizacji? Przyjrzyjmy się szczegółom.