Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy warto stosować Różeńca ?
1.Warto.
40
53%
2.Warto w miksach.
24
32%
3Warto w dużych dawkach.
8
11%
4.Nie warto.
3
4%

Liczba głosów: 75

ODPOWIEDZ
  • 79 / 22 / 0
Rhodiola
Rhodiola (Rhodiola rosea) to wieloletnia roślina, która rośnie w USA, Kanadzie, Europie i niektórych częściach Azji. Jego korzeń, znany również jako złoty korzeń, jest powszechnie stosowany w Azji i Europie w leczeniu zmęczenia i osłabienia funkcji poznawczych. Jego farmakologia jest złożona i obejmuje dużą liczbę związków aktywnych, takich jak flawonoidy, monoterpery, fenylopropanoidy, triterpeny, kwasy fenolowe i pochodne fenyloetanolu. Ma wielorakie działanie, w tym właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, kardioprotekcyjne i neuroendokrynne. Jego działanie psychofarmakologiczne może obejmować właściwości agonistyczne dla serotoniny i dopaminy oraz norepinefryny (być może wtórne do hamowania monoaminooksydazy), a także wpływ na peptydy opioidowe (takie jak beta-endorfiny) i receptory nikotynowe dla acetylocholiny. Co ważne, może również oddziaływać na błonę komórkową i poprawiać zdolność prekursorów serotoniny i katecholamin do przekraczania bariery krew-mózg (Saratikov i Krasnov, 1987). Zatem korzystne może być uzupełnienie leczenia tryptofanem/5-HTP i/lub fenyloalaniną/PEA z różeńcem górskim.

Wykazano, że Rhodiola ma działanie przeciwdepresyjne i psychostymulujące. Saratikov i Krasnov (1987) dokonali przeglądu wyników wielu badań, które wykazały, że pacjenci z osłabieniem (zmęczenie, spadek zdolności do pracy, problemy z zasypianiem, słaby apetyt, drażliwość i bóle głowy) pozytywnie zareagowali na różeniec górski w dawce 50 mg trzy razy dziennie. razy dziennie (TID). Czas trwania leczenia wahał się od 10 dni do 4 miesięcy, a w badaniach do 64 procent przypadków wykazało znaczną poprawę. Niedawno podobne wyniki zostały zgłoszone przez Szewcowa i in. (2003) oraz Darbinyan i in. (2007).

Rhodiola jest zwykle dostępna w kapsułkach lub tabletkach, które zwykle zawierają 50–100 mg mieszaniny 3% rozawin i 1% salidrozydu. Chociaż w preparacie znajdują się inne związki aktywne, ich rola jest nieznana, dlatego powszechnie poszukiwane są rozawiny i salidroza. Rhodiola podaje się w dawkach 50–200 mg na dawkę, zwykle przyjmowanych dwa do trzech razy dziennie. Nie badano dawkowania u dzieci, ale nie ma przeciwwskazań, dlatego można ostrożnie spróbować dawki 50 mg raz do dwóch razy dziennie i stopniowo ją zwiększać, jeśli jest dobrze tolerowana.

Uważa się, że Rhodiola jest bezpieczna iw dostępnej literaturze nie odnotowano żadnych działań niepożądanych. Podobnie nie zakłada się interakcji z lekami na receptę (Medical Economics, 2007). Jednak ze względu na działanie przeciwdepresyjne może stwarzać ryzyko „przechodzenia” w epizody manii lub manii mieszanej w sposób podobny do wielu związków o działaniu przeciwdepresyjnym.
https://www.sciencedirect.com/topics/ph ... e/rhodiola

Na wielu stronach faktycznie można się natknąć na cykliczne przyjmowanie różeńca, a protokoły są różne. Jedne, że tydzień on, kolejny off, inne wydłużają okres przyjmowania nawet do 4msc, po czym sugerują 2msc przerwy.
Ja suplementowałem stale przez ponad miesiąc razem z żeń szeniem, cytryńcem chińskim, a później przechodziłem na inne. Na moim przykładzie nigdy nie odnotowałem żadnych nieprzyjemności.
"jak Ci się nie podoba rzeczywistość, to sobie idź gdzie indziej".
  • 3244 / 612 / 0
Różeniec Górski.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
JEŚLI 1000 RAZY COŚ CI NIE WYSZŁO,
NAUCZYŁEŚ SIĘ 1000 SPOSOBÓW JAK TEGO NIE ROBIĆ
  • 4 / / 0
Jakie efekty powinno dać połączenie rhodiola z miłorzębem ginkgo bilobae? Zależy mi, żeby zwiększyć motywację w ciągu dnia. W tym momencie po 8h w pracy biurowe (urzędnik) nie chce mi się nic robić i najlepiej usiadłbym na kanapie i nic nie robił. Wstając rano sobie mówię, że po pracy ugotuję obiad, poćwiczę coś tam ogarnę w garażu, a po powrocie do pracy często nie zrobię żadnej z tych rzeczy.
  • 85 / 17 / 0
Napar słabo jeżeli w ogóle działa, korzeń najlepiej podgotować z 10 minut. Wtedy efekt jest wyczuwalny i nadaje się na zamiennik kawy jak ktoś ma na nią mocno wyrobioną tolerancję (np. ja)
  • 2 / / 0
hmmm z mojej strony biorę rhodiole od kilku miesięcy, około 4 i nie zauważyłem żadnych istotnych zmian. może to kwestia tego, że biorę w kapsułkach (standaryzowany ekstrakt na 4,2 mg rozawin i 12,6 mg salidrozydów per kapsułka). w nadchodzącym tygodniu zwiększą dawkę i będę przyjmować 2 kapsułki (aktualnie jedna); dam znać czy pojawiły się jakieś efekty
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
10 skutecznych sposobów na odstawienie marihuany – przewodnik krok po kroku

Marihuana, choć przez wielu postrzegana jako substancja rekreacyjna, może znacząco wpłynąć na codzienne funkcjonowanie. Regularne używanie zioła bywa sposobem na relaks lub ucieczkę od problemów, ale w dłuższej perspektywie może prowadzić do uzależnienia psychicznego, zmniejszonej produktywności, a nawet izolacji społecznej. Z czasem, nawyk palenia staje się coraz bardziej obciążający dla zdrowia fizycznego i psychicznego, wpływając na koncentrację, motywację oraz ogólną jakość życia.

Illinois dopisuje kobiece choroby do schorzeń podlegających leczeniu medyczną marihuaną

Departament zdrowia publicznego Illinois (IDPH) rozszerzył listę schorzeń kwalifikujących się do leczenia medyczną marihuaną. Dopisano endometriozę, torbiele jajników, mięśniaki macicy i zaburzenia orgazmu u kobiet.

Bolesław Piecha: alkohol powinien być sprzedawany tylko od 10 do 22. Akcyza "może być wyższa"

W opinii byłego ministra zdrowia Bolesława Piechy, akcyza na alkohol "może być wyższa". Twierdzi, że dla dobra społeczeństwa napoje wyskokowe powinny być sprzedawane jedynie przez 12 godzin w ciągu doby. - Nikt rozsądny nie kupuje z jakieś bardzo ważnej okazji alkoholu po godzinie 23.00 - mówił w "Protokole Rozbieżności w TVP3 Katowice poseł PiS.